Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2020 17:00

Використання попурі українських пісень під час святкування Дня Незалежності

Чи були порушені авторські права під час створення та використання попурі українських пісень

Під час святкування 29-ї річниці Дня незалежності України 24 серпня на Софійській площі було виконано попурі з 42 пісень, створених українцями за роки незалежності під назвою «Пісенна історія сучасної України».

Деякі правоволодільці авторських прав заявили у ЗМІ, що до них не звертались по дозвіл про використання їх творів, що були включені до попурі, та публічно виконані у складі попурі під час цього концерту.

В статті будуть розглянуті питання створення попурі та його використання.


Попурі, це музичний або інший (1) твір, який є (2) творчим підбором і розташуванням уривків інших правомірно оприлюднених творів або який імітує творчий стиль інших авторів чи виконавців або інших історичних епох (ст. 1 Закону України "Про авторське право і суміжні права", далі – ЗУАіСП).

З цього визначення випливає, по-перше, що попурі є твором. По-друге, попурі, як твір, полягає у "творчому підборі і розташуванні" уривків інших творів.

Це означає, що попурі відноситься до збірників та інших складених творів.

Авторові збірника та інших складених творів (упорядникові) належить авторське право на здійснені ним підбір і розташування творів та (або) інших даних, що є результатом творчої праці (упорядкування) (ч. 1 ст. 19 ЗУАіСП).

Включення твору як складової частини до збірників, антологій, енциклопедій тощо є виключним правом автора (чи іншої особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами (п. 7 ч. 3 ст. 15 ЗУАіСП).

Отже, без дозволу правоволодільця виключних майнових авторських прав на твір не можна включати твір або його частину до збірників та інших складених творів.

Разом з тим, використання правомірно оприлюднених музичних творів для створення на їх основі іншого твору в жанрі попурі є одним з видів вільного використання твору, який допускається без згоди правоволодільця авторського права (п. 9-1 ст. 21 ЗУАіСП).

Ця норма дозволяє без дозволу авторів лише створювати попурі на основі їх творів та не дозволяє використовувати попурі без дозволу авторів творів, що були включені до попурі.

Стаття 21 встановлює виключення з загального правила про використання творів лише з дозволу правоволодільця. Одним з принципів тлумачення є: виключення із загального правила підлягають обмежувальному тлумаченню.

Обов’язковою умовою для такого вільного використання є зазначення імені автора і джерела запозичення (абз. 1 ст. 21 ЗУАіСП).


Після створення попурі відбулось його публічне виконання безпосередньо (у живому виконанні) під час святкування 29-ї річниці Дня незалежності України та телетрансляція (публічне сповіщення) попурі.

За загальним правилом, упорядник збірника користується авторським правом за умови дотримання ним прав авторів кожного з творів, включених до складеного твору (ч. 1 ст. 19 ЗУАіСП).

Це означає що для використання збірника необхідно отримати дозвіл автора твору, що був включений у збірник, на таке використання.

Але у даному випадку, оскільки публічне виконання попурі відбулось під час офіційної церемонії святкування 29-ї річниці Дня незалежності України, таке публічне виконання допускається без згоди правоволодільця авторського права (п. 8 ст. 21 ЗУАіСП).

При цьому обов'язковим є зазначення імені автора і джерела запозичення.


Вимагати визнання свого авторства шляхом зазначення належним чином імені автора за будь-якого публічного використання твору, є особистим немайновим правом автора (п. 1 ч. 1 ст. 14 ЗУАіСП). Ця норма містить застереження – "якщо це практично можливо".

Зрозуміло, що під час публічного виконання попурі безпосередньо (у живому виконанні) не легко вказати авторів текстів та авторів музики пісень, що увійшли до попурі.

Але під час телетрансляції попурі це цілком можна було зробити.

Натомість, під час телетрансляції попурі не було зазначено не тільки імен авторів пісень, а також і імен виконавців, що виконували ці пісні. Адже виконавцеві твору належить особисте немайнове право вимагати, щоб його ім’я або псевдонім зазначалися чи повідомлялися у зв’язку з кожним його виступом, записом чи виконанням (у разі, якщо це можливо) (п. "б" ч. 1 ст. 38 ЗУАіСП).

Режисер телетрансляції вирішив обмежитись лише назвою твору та роком його створення.

Скріншот видеозапису з сайту YOUTUBE.COM

Отже, під час створення попурі та його публічного виконання на концерті порушень авторського права не було. Під час телетрансляції концерту були порушені особисті немайнові права авторів творів та виконавців.

Чи будуть позиватись автори та виконавці з цього приводу до телеканалів, це вже їх особиста справа.


Доповнено:

Офіс Президента опублікував відео концерту з повним переліком використаних фрагментів музичних творів із зазначенням їхніх авторів.

Ось як виглядає той самий скріншот



Інші статті про авторське право:


А також інші статті:

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]