Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2021 15:02

Визнання і виконання рішення українського арбітражного суду в Китаї

Рішення українського міжнародного комерційного арбітражного суду визнані китайським судом

Отримати позитивне рішення міжнародного комерційного арбітражного суду (далі – МКАС), це тільки півсправи. Треба ще виконати це рішення. І справа навіть не в тому, що у боржника може не виявитись коштів або майна для погашення боргу. Рішення МКАС, якщо воно винесене за кордоном, можуть просто не визнати у країні, де буде виконуватись це рішення. При цьому процедура такого визнання встановлюється, звісно, національним законодавством країни виконання рішення.

А якщо необхідно виконати рішення українського МКАС в Китаї.


Китай, як і Україна бере участь у Нью-Йоркській конвенції 1958 року про визнання й виконання іноземних арбітражних рішень.

Як і в Україні, в Китаї Цивільний процесуальний кодекс передбачає можливість визнання рішень іноземних арбітражних судів (ст. 283).

Заява про визнання і приведення у виконання рішення іноземного арбітражного суду подається до китайського народного суду середнього ступеню, розташованого за місцем знаходження боржника або за місцем знаходження його майна.

Строк, протягом якого подається заява на виконання рішення арбітражного суду складає два роки (ст. 239 – там само).


За інформацією Українського торговельного представництва в Китаї, першими двома справами, що розглянув у 2021 році Міжнародний комерційний суд Сучжоу (створений на базі місцевого суду), були справи від 4 січня за заявами, поданими українськими компаніями, про визнання і надання дозволу на виконання у Китаї іноземних арбітражних рішень. Обидві заяви були задоволені судом відповідно до положень Нью-Йоркської конвенції.

Тут навіть можна переглянути відео судового засідання


Ця історія бере початок у березні 2017 року, коли українські компанії ТОВ "СФЕРА МЕТ" і ТОВ "ОД-МАР" підписали контракти з китайською компанією на покупку рулонної сталі і сплатили 79 235 доларів США та 171 250 доларів США авансу відповідно, але відповідач не здійснив поставку.

Обидві українські компанії звернулися з позовами до Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України (МКАС при ТПП) відповідно до арбітражного застереження передбаченого у контракті. МКАС при ТПП виніс рішення про стягнення з китайської компанії 79 235 доларів США та 171 250 доларів США на користь українських компаній, а також про відшкодування арбітражних зборів.

Згодом обидві компанії звернулися до Народного суду середнього ступеню Сучжоу для визнання і виконання двох рішень МКАС при ТПП відповідно до положень Нью-Йоркської конвенції.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]