Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2023 15:00

Чому ваш улюбленець потребує більше, ніж просто корм?

Менеджерка з наукової комунікації та зв’язків Royal Canin, лікарка ветеринарної медицини

Підтримка здоров’я наших улюбленців є однією з ключових умов турботи про них, а збалансований раціон — її основа.

Коли мова йде про загальний стан здоров’я, не можна оперувати припущеннями, потрібно спиратись на об’єктивні факти. Кожна тварина має унікальні харчові потреби, а персоналізований раціон, який зараз серед основних трендів у годуванні домашніх тварин може робити справжні дива для її здоров’я та довголіття. 

Проте, навіть коли ми намагаємося забезпечувати чотирилапих вихованців усім найкращим, не завжди розуміємо, який раціон є оптимальним саме для них.  Правильний вибір корму для собаки або кота потребує уваги до кількох ключових аспектів. 

Раціон на замовлення: як доказова дієтологія забезпечує здоров’я наших улюбленців 

Збалансований раціон — це первинна профілактика виникнення низки хвороб та патологій, фундамент довголіття, та гарантія багатьох років проведених разом зі здоровим та щасливим улюбленцем. З його формуванням допоможе доказова дієтологія. 

Так само як доказова медицина є стандартом у сфері людської охорони здоров’я, доказова ветеринарна дієтологія є необхідністю у догляді за здоров’ям наших улюбленців. Вона об'єднує наукові знання та клінічний досвід, щоб забезпечити тварин оптимальним раціоном та враховує рекомендації від наукових рад та асоціацій, таких як Національна науково-дослідна рада (NRC) та Американська асоціація контролю якості кормів (AAFCO).  

Доказова дієтологія вивчає вплив різних поживних речовин на здоров’я та добробут тварин, враховує потреби в білках, жирах, вуглеводах, вітамінах та мінералах, допомагає визначити оптимальний склад раціону для конкретної породи, з огляду на вік, рівень активності, індивідуальні потреби та фізіологічні особливості тварини. Таким чином, раціон формується так, аби забезпечити достатню кількість усіх необхідних поживних речовин для конкретної тварини у конкретний період її життя.

Від смаку до поживності: нутрієнтний підхід до раціону улюбленців 

Наші улюбленці потребують поживних речовин (нутрієнтів), а не лише смачних інгредієнтів для задоволення апетиту. Тому для розробки раціонів використовують так званий «нутрієнтний підхід». Він полягає у формуванні раціону улюбленця так, аби забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами. Простіше кажучи, враховує не лише смакові якості, але й правильну кількість та співвідношення нутрієнтів необхідних для росту, розвитку, підтримки організму та фізичної активності, адже саме вони, а не смак, дбають про здоров'я та життєвий тонус чотирилапих.  

Часто візуальні елементи на упаковці звертають нашу увагу на апетитність, але відповідальні власники повинні бути уважнішими. Обираючи корм, слід звертати увагу на його фактичний склад. Наприклад, якщо на упаковці вказано, що корм «зі смаком яловичини» це свідчить про те, що її фактичний вміст менш як 4%.
Та далі:

- містить яловичину — 4-13%
- з високим вмістом яловичини — 14-25%
- яловичина — понад 26%
- тільки яловичина — 100%  

Проте деякі люди помилково вважають, що предки котів і собак харчувалися лише м’ясом та рекомендують годувати їх саме так. Насправді ж, вони споживали й внутрішні органи та інші продукти: яйця, комах, дрібних плазунів, а також  рослинну їжу. Важливо розуміти, що раціон, складений лише з м’яса, не забезпечить всі потреби у поживних речовинах та не може вважатись збалансованим. М’ясо, хоч і багате на білки, не містить всіх необхідних вітамінів, мінералів та решти поживних компонентів, які тіло тварини потребує для нормального функціонування. Такий дієтологічний дисбаланс може призвести до негативних наслідків, включаючи дефіцити вітамінів і мінералів, проблеми зі шкірою, кишківником, травленням та загальним станом здоров’я. 

Водночас у певних колах присутня думка, що котам та собакам можна давати вегетаріанську їжу. Проте, варто пам`ятати, що коти є облігатними м`ясоїдами, тобто до їх раціону обов`язково мають входити продукти тваринного походження. Це зумовлено тим, що в процесі еволюції коти втратили здатність синтезувати деякі важливі речовини, що природно містилися в організмі їхніх жертв. Коти не здатні синтезувати амінокислоту таурин, не можуть перетворювати бета-каротин у вітамін А тощо. І таурин, і вітамін А містяться виключно в продуктах тваринного походження: у м`ясних, субпродуктах та у риб`ячому жирі.

З іншого боку, собаки всеїдні тварини, отже збалансувати вегетаріанський раціон для собаки можливо. Але і тут є кілька “але”. Насамперед балансування вегетаріанського раціону досить складна задача навіть для досвідченого дієтолога, не меншою проблемою є і смакова привабливість такого корму. Присутність у раціоні часнику або цибулі, хоч і покращує смакові показники, але може стати причиною інтоксикації та навіть загибелі тварини. 
 

Пам’ятайте, що кожна група продуктів містить свої унікальні поживні речовини. Попри важливість походження білків,  жирів, мінералів та вітамінів у раціоні, важливою також залишається їхня засвоюваність. Ось тут на сцену виходять розроблені за участі дієтологів, ветеринарів і вчених сучасні раціони, з оптимізованим балансом, пропорціями та достатньою доступністю цих елементів. Вони відіграють важливу роль у тривалості життя, нарівні з сучасною медициною та безпекою наших осель. З`явившись менш як 100 років тому, професійні комерційні корми стали стандартом харчуванням для багатьох домашніх тварин. 

Наприклад, коти є еволюційно успішним видом, який існує на Землі мільйони років. В природі вони вживали різноманітну їжу, від полювання на гризунів, плазунів та комах до поїдання птахів та риби. Ця здатність адаптуватися до різних джерел їжі допомогла їм виживати тисячоліттями. Сьогодні ж, середній термін життя домашніх котів становить близько 14-15 років, а деякі з них, завдяки належному догляду та харчуванню, доживають до 20 і більше років. У той час як вуличні коти мають меншу середню тривалість життя: приблизно 2-5 років. А тепер задумайтесь, наскільки важливу роль у цьому відіграє збалансований раціон?
 

Якщо ви не впевнені, як забезпечити улюбленцю належне харчування для збереження його здоров’я та довголіття — краще звернутися до ветеринарного лікаря. Спеціаліст допоможе скласти індивідуальний план харчування, враховуючи всі особливості вашого вихованця.  

Підсумовуючи, збалансований раціон та наявність у ньому всіх необхідних поживних речовин у правильних кількостях та пропорціях гарантує оптимальний ріст та розвиток, активну зрілість та здорову старість вашого улюбленця. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]