Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2021 11:25

Що лікарні мають памятати при закупівлі товарів для боротьби з коронавірусом?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Вже другий рік замовники мають можливість у разі потреби проводити окремі закупівлі за коронавірусною процедурою закупівлі

Вже другий рік замовники мають можливість у разі потреби проводити окремі закупівлі за коронавірусною процедурою закупівлі, яка була запроваджена наприкінці березня 2020 року з метою полегшення життя замовникам.

Хоча така процедура закупівлі доволі проста для застосування, але все ж має певний порядок проведення, якого замовники повинні дотримуватися.  

Запитань щодо проведення коронавірусної закупівлі, що я їх отримую від замовників, порівняно із минулим роком значно поменшало. Але все таки вони залишаються, і їх кількість досить істотна.
Крім того, багато представників замовників тільки-но починають проводити коронавірусні закупівлі і не мають необхідного досвіду.

Тому хочу зробити короткий огляд проведення коронавірусних закупівель, нагадати Порядок, за яким проводяться такі закупівлі та освіжити посилання на матеріали, що були свого часу мною підготовлені та опубліковані.

Коронавірусні закупівлі виведені з-під дії Закону про публічні закупівлі.
Порядок проведення коронавірусних закупівель затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України». Цією ж постановою затверджено і Перелік товарів, робіт та послуг, що можуть закуповуватися за коронавірусною процедурою.

Перш за все, коронавірусна процедура закупівлі проводиться лише уповноваженою замовником особою, яка призначається наказом керівника замовника. Уповноважена особа призначається окремим наказом!

Такою особою може бути будь-яка служба (посадова) особа замовника, у тому числі уповноважена особа, яка є відповідальною за організацію та проведення процедур закупівель та спрощених закупівель або будь-який член тендерного комітету. Але накази про призначення мають обов’язково бути різні. 

Процедура закупівлі передбачає укладення прямого договору з постачальником з обов’язковим подальшим оприлюдненням  в електронній системі закупівель звіту про укладений договір, укладеного договору з усіма додатками та звіту про виконання договору. Вартісні межі для укладеного договору значення не мають. 

Ще одна особливість такої закупівлі – предмет закупівлі (товар,  робота чи послуга)  має бути обов’язково включений до Переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225, про що згадувалося вище.

Звіт про укладений договір, укладений договір та всі додатки до нього повинні бути оприлюднені в електронній системі закупівель протягом трьох робочих днів, звіт про виконання договору – протягом двадцяти робочих днів з дня закінчення строку дії договору, або його виконання сторонами, або його розірвання.

І окремо – не забувайте про обов’язкове оприлюднення інформації в кінці року!

Основна тема – що саме закуповуємо, які саме товари, роботи та послуги включено до Переліку. Закупівля товарів та послуг, які до Переліку не входять висвітлювалася мною неодноразово тут на Ліга Блоги.

Останнім часом виникають запитання стосовно закупівлі необхідних товарів (медичні матеріали, ліки, обладнання тощо) через електронні каталоги. Така можливість у замовників звичайно є! Вартість закупівлі за каталогом не повинна досягати 200 000 грн, але закупівля через каталоги не вважатиметься коронавірусною

Чи можете ви провести поточний/капітальний ремонт будівлі за ковід-процедурою? - Можете! – 

Про можливість закупівель послуг поводження з медичними відходами. Про закупівлю засобів індивідуального захисту, систем безперебійного живлення, поточного ремонту медичного обладнання.

Чи можлива попередня оплата в коронавірусних закупівлях, а також як бути з  ПДВ в закупівлях, - ці всі питання вже обговорювали!

Рік коронавірусних закупівель був непростим і насиченим. Будьте здорові та вдалих вам закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]