Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.05.2020 10:26

Лікарні, не забувайте про обов’язкову інформацію в коронавірусних закупівлях

Координатор з моніторингу медичних закупівель

За результатами проведеної закупівлі замовник оприлюднює в електронній системі звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору.

Законодавство в сфері закупівель передбачає, що за результатами проведеної закупівлі замовник оприлюднює в електронній системі звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору відповідно до статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

Неодноразово згадували про замовників, які невірно обирають процедуру закупівлі для того, щоб придбати дійсно потрібний їм товар. Замість  проведення спрощеної закупівлі або ж укладання договору без використання електронної системи закупівель (а вартісні межі, як правило, це дозволяють) обирають процедуру Звіт про укладений договір COVID-19, незважаючи на те, що предмет закупівлі не включено до Переліку товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України, отже закупівля здійснюється з порушенням чинного законодавства.

Але є ще один аспект у проведенні закупівель за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19, про який окремі замовники забувають.  Це необхідність обов’язково у визначений законодавством строк публікувати інформацію про закупівлю.

Що це за інформація про закупівлю? 

Згідно з пунктом 9 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19», за результатами проведеної закупівлі замовник оприлюднює в електронній системі звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору відповідно до статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

Тобто, при здійсненні коронавірусної закупівлі замовник в обов’язковому порядку, незважаючи на очікувану вартість закупівлі, оприлюднює всю відмічену вище інформацію про укладений договір.

І саме тут багато замовників допускаються помилок.
Ось приклади, що були виявлені мною за останні декілька днів. Всім замовникам було направлено листи про виправлення порушення та надання пояснень.

Київська обласна клінічна лікарня (закупівлі медматеріалів, рукавичок хирургічних). Жодний із укладених договорів не оприлюднено.  

Захарівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги (закупівля дезинфекційних засобів). Замовник після отримання мого листа оприлюднив укладений договір, а також звіт про його виконання.

Маяківський центр первинної медико-санітарної допомоги (закупівля рукавичок нестерильних). Після отримання мого листа оприлюднив в системі укладений договір та зміни до нього.

Кам’янка-Бузька центральна районна лікарня (закупівля пробірок вакуумних). Замовник не оприлюднив укладений договір, натомість звіт про виконання договору – оприлюднив. Чекаю відповіді на свій лист.

Згурівський центр первинної медико-санітарної допомоги (закупівлі товарів  медичного призначення). Замовник завантажив договори, але без додатків (специфікацій), без яких неможливо зрозуміти, що саме придбав замовник. Сподіваюсь, після мого листа центр виправить  допущене порушення.

Шановні замовники, звертаю вашу увагу на таке.

Відповідно до пункту третього частини першої статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі», у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, замовник повинен дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель та може використовувати електронну систему закупівель, у тому числі електронні каталоги для закупівлі товарів.

У разі здійснення таких закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково оприлюднює в електронній системі закупівель відповідно до статті 10  цього Закону звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. 

Разом з тим, як згадувалось на початку, під час проведення коронавірусної закупівлі Звіт про укладений договір COVID-19 замовник зобов’язаний оприлюднювати набагато більше інформації ‑ звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору. І не має значення, якою була очікувана вартість закупівлі – 150 тисяч чи 500 гривень.

Можна зрозуміти, що зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» відбулися практично одночасно із запровадженням нової процедури закупівлі, спрямованої виключно на боротьбу з коронавірусною хворобою COVID-19, тому можна помилитися, переплутати.

Але нагадую, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19», про який я вже згадувала, передбачено, що у разі недотримання вимог щодо публікації таких звітів винні особи притягаються до відповідальності відповідно до закону.

Тому акцентуючи увагу на необхідності обов’язково оприлюднювати в електронній системі закупівель договори з усіма додатками за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19, та звіти про їх виконання, також нагадаю окремі положення частини першої статті 10 Закону:

‑ договір про закупівлю та всі додатки до нього публікуються протягом трьох робочих днів з дня його укладення;

‑  звіт про виконання договору про закупівлю публікується протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання

Відповідальність за вчинення порушення визначається статтею 164-14 КУпАП, а саме: неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі, що здійснюються відповідно до положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Так, штрафні санкції за неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі стали значно м’якші, але, шановні замовники, погодьтеся, що неважко уникнути вчинення такого порушення та відповідно штрафних санкцій. Тому якщо обираєте коронавірусну процедуру – оприлюднюйте все вчасно та в повному обсязі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]