Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.12.2020 10:16

ПДВ в COVID-закупівлях. Платити чи ні?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Кабмін затвердив перелік товарів для боротьби з коронавірусом, постачання яких здійснюється без ПДВ

Одне з найчастіших запитань, які задають замовники, як бути із сплатою ПДВ в коронавірусних закупівлях?

Відповідь шукаємо у постанові Кабінету Міністрів України № 224 від 20.03.2020. Саме цією Постановою затверджується Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Таким чином, всі товари, що включені до Переліку з Постанови 224 постачаються без сплати податку на додану вартість. Звертаю увагу замовників, що Перелік з Постанови 224 містить лише перелік товарів, до якого послуги та роботи не включені.

Зауважую, що  від оподаткування податком на додану вартість звільняється операція з постачання конкретного товару, але не суб’єкт господарювання як платник податків. Товар звільняється від оподаткування ПДВ незалежно від того, хто його виробляє, постачає чи закуповує.

І ще один момент, чому не потрібно залишати поза увагою Перелік з Постанови 224 та перевіряти наявність в ньому необхідного товару – 

Так, в Переліку з Постанови 224 можуть міститися товари, які відсутні в Переліку з всім відомої Постанови 225 (якою затверджено ПЕРЕЛІК
товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України). Адже зміни до обох Переліків вносилися не синхронно, і поява розбіжностей була неминучою. Тому можна очікувати на сюрпризи.

Ось наприклад, медична марля, яка спочатку була включена до Переліку з Постанови 225, проте після чергових змін була виключена. Натомість в Переліку з Постанови 224 в розділі «Засоби індивідуального захисту» медична марля станом на зараз наявна. Так, ситуація дивна. Якщо дотримуватися вимог нормативних документів в буквальному розумінні, то замовник у разі потреби не може закупити медичну марлю за коронавірусною процедурою, але закупівля марлі проводиться без ПДВ.  

Щодо перевірок коронавірусних закупівель органами Держаудитслужби, то аудитори підтверджують такі порушення та зайве перерахування замовниками постачальникам суми податку на додану вартість за товари, які звільняються від оподаткування ПДВ.

Судова практика також свідчить, що безпідставне включення постачальниками до ціни товару, що був предметом державної закупівлі, суми ПДВ, завдає збитки державі.

Залишаються лише додати, що замовник при закупівлі товарів з Переліку з Постанови 224 не має права відмовитись від застосування пільги з оподаткування.  

Тому, шановні замовники, не забувайте, що факт включення відповідного товару до Переліку з Постанови 224 є підставою для звільнення його від оподаткування податком на додану вартість.

З якого часу? З моменту включення товару до Переліку.

Вдалих закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]