Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2020 16:17

Одеса – закуповує те, що до COVID-19 не має відношення, Львів – не оприлюднює договори

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Коли коронавірусні закупівлі замовників міста Києва та області вже проводяться впевнено, в інших регіонах порушень як виявилось чимало!

Коли коронавірусні закупівлі замовників міста Києва та області вже проводяться впевнено та особливих зауважень не викликають (а це місяці наполегливої праці, моніторинг закупівель практично ковровим методом, листи щодо виявлених порушень, роз’яснення, постійний зворотній зв’язок, вебінари тощо, а також організованої мною групи в вайбері щодо ковідних закупівель то закупівлям в інших регіонах уваги приділялося менше. І коли я стала переглядати закупівлі за останній час, мені і на думку не спадало, що наприкінці грудня (а коронавірусні закупівлі вже проводяться замовниками майже 9 місяців поспіль), доведеться знову і знову повторювати очевидні речі.

А повторити їх точно доведеться, оскільки карантин подовжено до кінця лютого, що далі – невідомо, крім того, що на нас чекає січневий локдаун. Тому сподіватися на швидкі зміни немає підстав, спеціальна процедура закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 і надалі користуватиметься попитом.

Отже, по-перше.

Закупівля за коронавірусною процедурою проводиться відповідно до Порядку та Переліку, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України № 225 від 20.03.2020 (зі змінами).

Замовник має можливість закупити лише ті товари, роботи, послуги, що включені до Переліку. Знову наполегливо раджу, перед тим як провести процедуру під назвою Звіт про укладений договір COVID-19, перейти за посиланням і перевірити – а що ж там у Переліку?

І в такому разі замовники не накупили б товарів, які взагалі не мають відношення до Переліку, навіть опосередкованого. І не довелося б зараз з подивом читати, що незважаючи на тривалий час дії Постанови № 225 замовники закуповують, наприклад, бензин.

Так, бензин, візок на чотирьох колесах, джгут кровоспинний (виріб необхідний, але в Переліку відсутній) – закупівля всіх цих товарів за коронавірусною процедурою є порушенням законодавства.

Які ж замовники м’яко кажучи, здивували?

КНП "Болградський районний центр ПМСД" закупив відсутній в Переліку бензин, а також не оприлюднив укладений договір.

Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат купив візки на чотирьох колесах, укладений договір не оприлюднено.

А також КНП "Арцизька центральна районна лікарня" придбала джгути кровоспинні трикотажні багаторазові.

Всі вказані товари не входять до Переліку, а відтак повинні придбаватися не за коронавірусною процедурою, а за іншою процедурою закупівлі, в залежності перш за все від очікуваної вартості та від інших умов.

По-друге. Згідно з пунктом 9 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19», за результатами проведеної закупівлі замовник оприлюднює в електронній системі звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору відповідно до статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

Тобто, при здійсненні коронавірусної закупівлі замовник в обов’язковому порядку, незважаючи на очікувану вартість закупівлі, оприлюднює всю відмічену вище інформацію про укладений договір.

Якщо досі йшлося про замовників з Одеської області, то стосовно оприлюднення інформації про укладений договір відзначилися замовники Львівщини.

Таких закупівель за останній час теж було чимало. Ось наприклад:
КНП  "Амбулаторія загальної практики сімейної медицини Великолюбінської селищної ради" не оприлюднило укладений договір з додатками на закупівлю засобів індивідуального захисту.

КНП «Самбірська центральна районна лікарня» не оприлюднило договір на закупівлю захисного одягу.

КНП «Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер» укладено договір на закупівлю дезінфекційних засобів але забув його оприлюднити.

Хто ще? КНП «Самбірський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги», оприлюднивши укладений договір про закупівлю захисного одягу, забув про додатки до договору, незважаючи на те, що в договорі прямо прописано, ‑ асортимент, кількість і ціна товару відображаються у підписаній сторонами специфікації та видатковій накладній.

КНП «Стрийська центральна міська лікарня» теж закупило за коронавірусною процедурою захисний одяг, але додатки до укладеного договору в систему не завантажило.

КНП «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» уклало договір на надання послуг з виготовлення проектно-кошторисної документації на монтаж (реконструкцію) системи киснепостачання. Додатки до говору в системі не оприлюднені, хоча окремим пунктом договору передбачена наявність Додатку 1 та Додатку 2.

Направила листи замовникам, чекаю реакції.

Про закупівлі за коронавірусною процедурою лише тих товарів, робіт послуг, що включені до Переліку, про необхідність оприлюднення інформації про закупівлю  я вже неодноразово нагадувала – наприклад  тут, тут і тут.

Отже, загляньте в Перелік перед проведенням закупівлі, тим більше, що до нього часто вносяться зміни та не забувайте про оприлюднення інформації про закупівлю відповідно до законодавства.

Дотримання цих нескладних правил допоможе уникнути штрафних санкцій, адже згідно зі статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

‑ неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі, що здійснюються відповідно до положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

‑ придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі від тисячі п’ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, пам’ятайте – закупівлі проводимо звіряючись із Переліком, всю необхідну інформацію в електронній системі закупівель  оприлюднюємо вчасно.

Наприкінці грудня особливо актуально нагадати про необхідність оприлюднення звіту про виконання договору. Не забувайте про це.

Вдалих закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]