Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2023 09:40

Поради та нагадування засновника хардверного стартапу самому собі

СЕО & Founder проєкту FuelWell, СЕО & Co-Founder проєкту MaxAh

Минув рік, з моменту, початку найсуворішого випробування для нашої країни за всі часи незалежності.

Ці події змусили нас по-іншому подивитись на навколишній світ та розуміння процесів, які відбуваються навколо. Перспективні проєкти, міжнародне співробітництво, попередні домовленості з інвесторами, в одну мить цього всього не стало. Спостерігаючи за розвитком власних проєктів я помітив, що моє ставлення до розуміння таких простих слів, як віра, єдність та підтримка, змінилося Хардверні проєкти не робляться за один день. Це факт до якого інколи члени команди не готові, помилково вважаючи, що успіх гарантовано, вже на етапі ідеї.

Цей матеріал спроба подивитись на шлях за минулий рік очима людини, яка продовжує свою подорож до мети. Зробити висновки та аналіз реакцій на складні та неоднозначні ситуації. Визначити практичні дії та зафіксувати їх послідовність в умовах невизначеності та надвисоких ризиків для всіх ентузіастів, які прагнуть розвивати стартапи.

Стартап це не спринт, а марафон. Розраховуйте свої сили

“Загін самогубців” — один із найвідоміших кінематографічних архетипів героїчного кіно, команда різних особистостей які попри невіру та упередження мають рухатись вперед. Історія шляху до мети, яка демонструє, що будь-яка ініціатива завжди зустрічається із суспільним або професійним упередженням. Через такий стан речей дуже легко знецінити всі досягнення та розчаруватись у навколишньому світі. На мій погляд, упередження, невігластво та зухвала самовпевненість – це три основні психологічні пастки, які зустрічаються найчастіше.

Стартапи, особливо без досвіду, часто, помилково порівнюють себе та свої можливості з гігантськими гравцями певної галузі. Microsoft, Тесла, Google, мають час та гроші, щоб без попередження ввірватися на ринок. Стартап – ні. З позиції засновника, стартап - це завжди обмеження. В часі, фінансах, компетенції, розумінні, підтримки тощо. Тож, перші залучені інвестиції можуть занурити команду в ейфорію. Для інноваційних проєктів цей період має підвищену небезпеку. Пам’ятайте, стартап – це марафон, а не спринт. Команда має довіряти рішенням лідера, а лідер має розраховувати на команду. На довгих дистанціях таймінг дуже важливий.

Пастка 22

Інновації – сучасне модне слово. Все називають інноваційним, від дитячих іграшок до туалетного паперу. Перш ніж ви зможете впроваджувати щось, ви повинні знайти сфери, де інновації дійсно потрібні. Не покладайтеся на здогади. Збирайте об’єктивні докази, що базуються на даних. Проблема інновацій полягає в тому, що вони — за визначенням – інноваційні. Досвід десятирічь та мільйонів стартапів свідчить, що рішення стає успішним на ринку, лише якщо воно дійсно вирішує реальну, болючу проблему. 

Аудит ключових сфер вашого бізнесу або ринку, на який ви намагаєтеся вийти, дозволить виявити конкретні проблеми, які ви можете вирішити; чим конкретніша проблема, тим легше на ній зосередитися. Інноваційні рішення завжди мали боротися за право на існування. Люди, які стоять за стартапами, завжди захоплені справою І часто головний стимул не гроші, а драйв та бажання зробити світ кращим, стійкішим і ефективнішим. Але проєкт має заробляти, команда розраховує на це. Хардверний проєкт має виготовити щось, як мінімум прототип і вже із прототипом шукати інвестиційну підтримку. Не припиняйте моніторинг галузевих конкурсів, подавайте заявки на грантову підтримку, беріть участь в інших івентах, вони створені, щоб дати стартапами можливість показати себе.

Недовіра та скептицизм – це можливість

Минулого тижня ми презентували наш проєкт міністру цифрової трансформації України. Пітчинг проходив у ліфті Кабміну. Ми мали зацікавити Міністра протягом однієї хвилини доки ліфт підіймався на потрібний поверх. Було приємно представити свої напрацювання на такому високому рівні. Партнери підготували сюжет та розмістили новину на урядовому сайті. ЗМІ підхопили новину та розгорнуто написали про наш проєкт. Але ми зіткнулися із певною кількістю негативних та навіть образливих коментарів у дописах соціальних мереж.

Перша реакція - бажання переконати всіх скептиків у їхній неправоті. Це помилка. Не дозволяйте емоціям взяти гору. Якщо ви впевнені у своїй роботі облиште спроби доводити це тролям.

Пам’ятайте, що більшість технологій та продуктів, які ми використовуємо зараз, на початку вважалися невдалими винаходами або непотребом. Електрична лампа, комп’ютерна миша, двигун внутрішнього згорання, німе кіно, не кажучи вже про саму концепцію можливості польотів. 

Тримайте серце теплим, а мозок в прохолоді

Настане день, (можливо вже настав) коли ви відчуте певну втому та роздратованість відсутністю результатів.

Саме час для перевірки та аналізу власних позицій. Не марнуйте час жаліючи себе це заведе Вас у глухий кут. Проаналізуйте активності останніх тижнів, проведіть роботу над помилками, зберіть всю команду.

Ви в проблемі. Час залучити всі можливі інтелектуальні ресурси. Маркетолог, ньюббіз, технолог, СЕО, бухгалтер, навіть члени родини та водій, можуть і мають стати членами дослідницької групи. Моделюйте, фантазуйте, робіть все, щоб визначити, який напрямок роботи ви маєте посилити. 

Проаналізуйте все. Соціальні мережі та активність роботи з аудиторією. Сайт, чи дійсно відвідувачі отримують всю необхідну інформацію; можливо слід звернутися до допомоги фахівців SEO. Кількість запланованих зустрічей. Врахуйте емоційні, фізичні, соціальні, культурні та інші фактори, які можуть мати вплив на розвиток проєкту. Обговорюйте проблеми колегіально, фіксуйте результати обговорення. Ви здивуєтесь від кількості корисних спостережень та зауважень, які відкриє така співпраця в команді. Запам’ятайте, не варто недооцінювати рівень внеску кожного члена команди та загальний рівень мислення.

Швидка адаптація, гнучкість та мобільність

Наша команда спроектувала і розробила пристрій для підключення до паливної системи різних видів транспорту з бензиновими та дизельними двигунами внутрішнього згоряння.

Ми вели паралельно одразу декілька багатонадійних "пілотних" проєктів. І тільки-но здалось, що криза пов’язані із ковідом минула, як на країну напав ворог. В одну мить, все над чим ми працювали роками було знищено. Всі проєкти спрямовані на так званий Climate impact та стійкий розвиток втратили свою актуальність. Невизначеність породжувала розпач, здавалось, що проєкт приречений. Але колегіальне обговорення, за участю всіх людей, які мали відношення до проєкту допомогло знайти рішення. 

Всі зійшлись на тому, що проєкт має відповідати поточним потребам держави в інноваціях. Якомога швидко ми адаптували опис та представлення під військові реалії. Швидка можливість адаптації під поточні потреби ринку – це відповідь на складну ситуацію для хардверного стартапу. Як результат, ми отримали державний грант для проєктів подвійного призначення. Це дуже надихнуло всю команду та допомагає працювати над розвитком проєкту сьогодні.

Ми зробили наступне. Головна теза нашого проєкту полягає в тому, що промисловість ще не скоро зможе відмовитись від двигунів внутрішнього згорання та викопного палива. Наша технологія допомагає зробити цей перехід більш м’яким зменшуючи негативний вплив на навколишнє середовище. Тож трансформація та адаптація проєкту полягає в тому, що ми дещо змістили пріоритети, від екологічних переваг в бік оптимізації та зменшення витрати пального для транспорту (як військового, так і цивільного).

Вигуки про те, що технології економії палива не існує, бо якби існувала, автовиробники давно вже це робили, стосовно нашої розробки, лунають вже не так часто. 

Шляхом роз’яснювальної роботи у соціальних мережах із наведенням джерел та тез нам вдається доносити до аудиторії факт того, що автовиробники постійно покращують ефективність та екологічність своєї продукції.

Наприклад з 2004 року (за даними Агентства з охорони навколишнього середовища США) середній розрахунковий реальний рівень викидів CO2 зменшився на 25% і станом на 2022 рік склав 347 г/милю – найнижчий показник за всю історію. Реальні викиди CO2 у нових транспортних засобах є рекордно низькими, кількість електричних автомобілів на дорогах збільшується, ситуація мала б покращуватись, але шкідливі викиди від транспорту продовжують зростати. Бо справа у вторинному ринку, чим довше ви використовуєте двигун, тим він небезпечніше.

Ми продовжували пошук та знайшли, що не єдині у своєму прагненні довести, що оптимізація можлива і цьому свідчить аналітична стаття у виданні Transport and Environment головна теза, якої "100 мільйонів автомобілів протягом наступних десятиліть, продовжать забруднювати планету, коли їх можна буде зробити чистішими лише за 300 євро". Це звісно не стосувалось нашої розробки напряму, але засвідчить, що покращення можливе.

Віра без дій – мертва

Робота по впровадженню інновацій від початку націлена на те, щоб стати законодавцем стандартів, визначити напрямок нової технології чи нової галузі, створити бізнес, який знаходиться і залишається попереду інших. Ніхто не може передбачити, чи стане ваш стартап великим бізнесом, чи помре навіть на залишившись у пам’яті, як посередній здобуток. Результати можливі лише коли команда працює і вірить в те що робить. Сліпа віра не потрібна, потрібний чіткий, критичний та самокритичний підхід. Шлях у цьому напрямку ніколи не буде легким. Але все спрацює, бо новаторство, творчість та командна робота заради своєї країни міста та людей – це найкрутіша річ у світі. 

Більшість бізнес-рішень — це постійне вдосконалення. В певний час власний проєкт може здаватися не особливо новаторськими. Але якщо постійно працювати, то через 3- 5 років ви можете порівняти, з чого почали, і де зараз. Впевнений Ви, будете дуже здивовані, бо побачите справжні інновації у власному хардвері. 

Якщо Ви працюєте над тим у що вірите, то позитивний результат буде у будь-кому випадку. Спробуйте проаналізувати скільки разів Ви хотіли припинити робити те, що любите і не зупинились. Здогадуєтесь чому? Я теж, ні. Імовірно всесвіт допомагає тим, хто дійсно працює.

Продовжуйте працювати та посміхатись, як важко б це не було. Позитивний настрій та віра в майбутнє України – це те, що надає наснаги в наші надскладні часи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]