Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2023 13:21

Як українцю купити житло у Великій Британії

Професійний ріелтор

Особливості механізму купівлі об’єкту нерухомості у Великій Британії, а також розкажу, які регіони країни найпопулярніші серед українців.

Хочете придбати житло у Великій Британії? Гарний вибір. Це країна зі стабільною економікою та відмінними умовами для життя. До того ж британці демонструють гостинність щодо українців: після початку повномасштабного вторгнення уже понад 200 тисяч наших співвітчизників отримали візи та проживають на теренах Туманного Альбіону.

Популярні регіони

Українці зазвичай проживають у невеликих містечках та селищах. Особливо яскравою ця тенденція стала після початку повномасштабної війни та появи притоку біженців. Опишу лише тільки один з прикладів – село Юлгрейв, яке знаходиться у графстві Дербішир-Дейлз. Тут проживає близько 1000 людей, серед яких 21 українець. Майже 10% учнів початкової школи складають діти наших співгромадян.

Ось як виглядала ситуація у минулому році:

Якщо брати великі міста, найбільша вірогідність зустріти українця є у Манчестері, Ноттінгемі, Брадфорді та Лондоні.

Популярністю користуються міста, які знаходяться порівняно недалеко від столиці, але цінова політика тут значно більш прийнятна. Приклади таких населених пунктів:

• Пітерборо (160 км від Лондона);
• Чатем (53 км);
• Рагбі (138 км);
• Лутон (55 км);
• Базілдон (53 км);
• Кеттергінг (132 км).

Наприклад, у Чатемі можна знайти непогане житло за 60-70 тисяч фунтів. Подекуди ціни становлять навіть 30-40 тисяч фунтів Ви збільшите свої шанси на покупку не лише хорошого, а й порівняно доступного житла, якщо довірите пошук ріелтору. Фахівець допоможе вам обійти стороною необґрунтовані націнки та просто сумнівні варіанти.

Вартість нерухомості у Великій Британії

Останні кілька років ознаменувалися зниженням ціни на об’єкти нерухомості у країні. За інформацією місцевих рієлторів, лише за перші три місяці 2023 року вартість «просіла» на 3,1%. Згідно з Загальнонаціональним індексом цін, станом на кінець весни цей показник знижувався приблизно на 0,8% щомісячно. Останнього разу таке явище спостерігалося в 2009 році, і його пов’язували зі світовою кризою 2008 року. Незадовго до цього (у листопаді 2022 році), тобто лише за один місяць, показники вартості впали на 2,3%.  

Навіть таке зниження вартості не вплинуло позитивно на попит. Зновуж таки за даними британських рієлторів, кількість підписаних угод купівлі-продажу влітку знизилась на 15% у порівнянні з минулим роком.

Висновок: якщо ви планували придбати нерухомість у Великій Британії, зараз хороший час для цього. Щоправда, якщо ви бажаєте саме проживати у новій квартирі чи будинку. Якщо ви хочете купити об’єкт нерухомості з метою інвестування, гарно обдумайте такий крок. Ринок нестабільний.

Але все ж не варто думати, що тепер вартість не є аж надто низькою, тим паче за українськими мірками. Середньостатистична квартира у великому, але не туристичному місті (на зразок Манчестера) обійдеться вам орієнтовно в 200-350 тисяч фунтів. За квартиру у Лондоні доведеться викласти орієнтовно від 400 тисяч до 1,5 млн євро, а за пентхаус у столиці від 2 млн. фунтів. Середня вартість «квадрату», якщо брати до уваги всі регіони країни, становить приблизно 4000 фунтів.

Як купити житло 

Зразу зазначу, що обов'язково треба заручитися підтримкою ріелтора. Це запорука успіху. Фахівець знайде для вас об’єкт, враховуючи побажання по ціні, локації та особливостям житла. Ріелтори, які не перший день працюють у Великій Британії, знають тонкощі роботи з місцевим ринком нерухомості. Для нової людини у країні ці моменти неодмінно створять складнощі.

Отже:

Перший етап – комунікація з власником. Після перегляду, якщо вас задовільнив об'єкт нерухомості Ви звертаєтеся до нього та/або торгуєтеся, або зразу погоджуєтеся на умови продавця. Важливо: навіть якщо продавець погодиться на вартість, під час підготовки документів він зможе змінити її. Це явище є нормальним для британців. Вплинути на зміну рішення можуть коливання ринку, збільшення попиту саме на цей об’єкт і таке інше.

Другий етап – підготовка документів та узгодження технічних моментів. Ось тут вам і знадобляться послуги юристів і в першу чергу потрібно буде підтвердження походження коштів. Далі, юристи мають перевірити всю доступну документацію та пересвідчитися у тому, що продавець дійсно має право власності. Окрім того, юристи зроблять запит на отримання даних щодо вартості утримання об’єкту нерухомості (комунальних послуг), відсутності арештів і так далі.

Якщо документи та наявна інформація вас влаштує, ви проінформуєте про це власника. На цьому етапі зазвичай відбувається наступне: ви переводите на рахунок продавця через своїх юристів 10% від вартості житла та продовжуєте роботу над оформленням угоди. Якщо ви знайдете спільну мову з власником, він зможе знизити розмір першого внеску до 5%.

Третій етап – підписання угоди. Продавець готує свій пакет, покупець – свій. Після цього юристи обох сторін проводять фінальну перевірку документів. Важливо: у договорі має бути вказаний дедлайн «закриття» угоди. Уважно ставтеся до цього моменту. Якщо цей пункт буде присутнім у документі, продавець не зможе з якоїсь причини відтягувати момент завершення фінальної процедури.

Якщо ви плануєте купити житло для подальшої здачі його в оренду, будьте обережними. Власник об’єкту може прописати у договорі пункт, згідно з яким ви не зможете цього зробити, доки не станете британським резидентом.

Четвертий етап – фінальний. Покупець перераховує кошти за квартиру чи будинок, а продавець передає документи на право власності та ключі. Нагадаємо, що у договорі прописується дедлайн завершення угоди. Його має дотримуватися не лише продавець, а й ви. Якщо ви «проштрафились», за кожен день будуть нараховуватися штрафні відсотки. Якщо порушення дедлайну буде грубим (тобто тривалим), продавець зможе розірвати угоду та відсудити у вас завдаток, який ви внесли на початку. Це робиться тільки через суд.

Після цього вам потрібно буде взяти документи на право власності та сплатити гербовий податок (розмір вказаний нижче). У вас буде місяць, щоб провести цю оплату. Якщо спізнитеся, будете платити штраф. Окрім того, після завершення підписання угоди вам потрібно буде направити свій майновий сертифікат до Земельного кадастру та Державного реєстру (Land Registry).

Тепер – про податки, які вам потрібно буде сплатити.

  1. Почнемо зі Stamp duty land tax (гербовий податок).
  2. Якщо житло коштувало менш ніж 125 тисяч фунтів, ви не сплатите нічого.
  3. Якщо вартість становила від 125 до 250 тисяч, розмір податку – 2%; від 250 до 925 тисяч, податок – 5%; від 925 тисяч до 1,5 мільйона, податок – 10%.
  4. Якщо житло коштувало більше, розмір податку складе 12%.

Інші «додаткові» платежі

• муніципальні виплати – 200 фунтів;
• податок на реєстрацію у Земельному кадастрі – 0,1%;
• оплата послуг нотаріуса – 0,5%;
• податок на зміну власника нерухомості (Land Registry Fees) – від 40 до 750 фунтів у залежності від вартості;
• оплата послуг фінансового брокера – 1-1,5%;
• оплата послуг ріелтора (якщо він брав участь) – 1,5-5%;
• проведення оцінки об’єкта (якщо об’єкт купується на умовах іпотеки) – 500-1500 фунтів.

Ще раз відзначимо, що не варто відмовлятися від послуг ріелтора. Як бачимо, комісійні фахівця майже не впливають на загальну суму угоди, а от користь від такої співпраці важко переоцінити.

Отже, як бачимо, зі складнощів можна відзначити очевидну бюрократичну складову. Так, «паперової» роботи немало. Окрім того, пам’ятайте, що ви абсолютно нічого не зможете купити за готівку. Купівля нерухомості в Великій Британії проводиться за допомогою тільки безготівкової транзакції з використанням рахунків лише у британських банках. Вам у будь-якому разі доведеться довести, що ви отримали кошти легальним шляхом. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]