Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.07.2024 08:41

Ринку нерухомості час готуватися до зими 2024-2025 рр.

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про виклики на будівельних майданчиках при частих і тривалих вимкненнях електроенергії

У середині літа фахівці енергетичної галузі України прогнозують, що взимку слід очікувати вимкнення електроенергії на понад 12 годин на добу. І це з урахуванням ситуації в енергетиці стану на початок липня 2024 року. При цьому слід тримати у голові, що ситуація може ще значно погіршиться. 

Вже сьогодні можна прогнозувати, що в умовах зимових відключень електроенергії на понад 12 годин на добу будівельні роботи в Україні стикатимуться з неймовірними до цього викликами. 

Насамперед звертаємо увагу на такі аспекти:

1. Освітлення. Зимовий світловий день триває лише близько 8 годин. За відсутності електроенергії значно скорочується час, протягом якого будівельники можуть працювати ефективно. Це може зменшити продуктивність праці на 40-50%.

2. Опалення. Підтримка робочої температури для робітників та матеріалів є критично важливою. Наприклад, робоча температура для бетону повинна бути не нижчою за +5°C. При мінусових температурах (наприклад, -10°C) необхідні спеціальні утеплювальні заходи, що можуть підвищити витрати на будівництво до 30%.

3. Використання обладнання. Близько 70% будівельного обладнання залежить від електроенергії. Без доступу до неї робота стає значно складнішою, а в деяких випадках — неможливою. Використання дизельних генераторів може частково вирішити проблему, але це додаткові витрати, які можуть збільшити вартість робіт на 10-15%.

4. Замерзання будівельних матеріалів. При мінусових температурах бетон та інші розчини потребують спеціальних добавок або підігріву. Це може збільшити вартість використання цих матеріалів на 20-25%. Наприклад, при температурі -10°C бетон без підігріву не зможе правильно застигнути, що призведе до зниження якості будівельних конструкцій.

5. Префаб та виготовлення частин, конструкцій, вузлів на промислових підприємствах. Та ж проблематика і на заводах: зменшення об'ємів виробництва та здорожчання продукції через залучення альтернативних джерел живлення своїх виробничих потужностей. 

Таким чином, при вимкненнях електроенергії на понад 12 годин на добу в зимовий період будівельні роботи стають значно ускладненими і вимагають додаткових фінансових та технічних заходів для підтримки якості та безпеки будівництва. А в умовах воєнних дій і невизначеності з тим, у якому стані енергетика підійде до зимового періоду 2024-2025, маємо всі передумови до критичного зниження об'єму будівельних робіт. 

Можливо вже сьогодні деяким девелоперам слід подумати про часткову консервацію своїх об'єктів на зимовий період. Такий вимушений крок міг би бути чесним по відношенню до своїх інвесторів по збереженню технічного стану недобудов для майбутніх будівельних робіт у, сподіваємося, 2025 році.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]