Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.03.2021 14:00

30 мільярдів втрат лісової галузі України – катастрофа державного сектору економіки?

Підприємець-лісопереробник

Хто і як саме має діяти, щоб ліси почали приносити користь суспільству і забезпечили розвиток держави?

15 мільярдів збитків за рік від корупції в лісовій галузі нарахував Михайло Саакашвілі і нещодавно оприлюднив для загалу.

Розрахунки втрат лісовго господаства України за рік (М. Саакашвілі, 2021)

Однак, якщо ще врахувати: 1) втрати від неефективної держаної переробки лісу в палетну заготовку лісгоспами, 2) заниження цін під час експорту готової продукції, то загальна сума втрат лісової галузі України може подвоїтися і досягати  30 мільярдів гривень.

Згідно з даними Мінекономрозвитку, сьогодні в Україні є понад 3 400 державних підприємств.

Щоби зрозуміти масштабність неефективного державного сектору економіки необхідно порівняти кількість державних підприємств в інших державах.

В Україні в 34 рази більше державних підприємств, аніж в Китаї. До того ж, далеко не всі ще пораховані, про які держава може бути навіть не в курсі. 

В Україні в лісовій сфері діють 309 державних лісгоспів. У Волинській області – 25, їх діяльність координує Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Офіційні дані і пропаганда лісівників Волині затято переконують у ефективності діяльності лісгоспів і райдужні перспективи розвитку, однак навіть елементарні підрахунки доводять зворотнє – господарювання цих суб’єктів дорівнює багатомільйонним втратам.

Скільки публікацій в ЗМІ має з’явитися, щоб вищі посадові особи, Уряд і Парламент нарешті звернули увагу на необхідність проведення реформ.

Тіньовий ринок деревини, неефективна державна переробка лісу в палетну заготовку, тіньовий обіг лісоматеріалів орієнтовно призводить до сукупних втрат - 30 мільярдів гривень щорічно.

«Замість того, щоб наповнювати держбюджет і забезпечувати нормальну дохідність на вкладені у них народні кошти, ці держкомпанії вимушені залазити в боргову яму і просити допомогу з держбюджету, тобто з коштів платників податків» – заявляє т.в.о. Міністра енергетики України Юрій Вітренко з чим я особисто погоджуюся.

Лісівники, в тому числі Волині, наполягають на додатковому фінансуванні з Державного бюджету України їхньої «діяльності», а по суті, вимагають кошти не для розвитку – швидше для обслуговування «схем» вимивання з лісового господарства отих недорахованих щорічно 30 мільярдів гривень.

Які висновки?

Оскільки власником держмайна, в тому числі природних багатств – лісів, є кожен громадянин, то за неефективні господарські операції з ними також платимо ми.

Як вказується в публічних джерелах  ще у 2016 році всім українцям довелося б скинутися по 2 тисячі гривень на 82 мільярди боргів державних підприємств.

А у 2021 році всім громадянам, певне, доведеться  «скинутися» уже на  трильйон боргів державних підприємств, в тому числі, оплачувати мільярдні втрати від державного неефективного господарювання в лісовій сфері?

Коли з’явиться публічна політична воля найвищого керівництва України до припинення «схематозу» державного управління лісами і до припинення неефективного використання лісових природних ресурсів?

Приватні лісопереробники по всій Україні вимагають чесної конкуренції з державними підприємствами і готові підставити своє дружнє плече у справі реформування лісового господарства. Спільними зусиллями можливо перетворити лісову галузь на рушій сталого зростання економіки в інтересах всіх громадян, територіальних громад і держави.

Здорова конкуренція поміж різними суб’єктами господарювання, відкритий і цивілізований ринок деревини, ефективна переробка лісових та інших ресурсів – це можливі надійні економічні стовпи успішного майбутнього України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]