Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.06.2014 13:14

Львів’яни поскаржилися мені на некомпетентність експертів Мінкульту

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Львів’яни поскаржилися мені на некомпетентність експертів Міністерства культури України у питанні надання охоронного статусу комплексу будівель «Народної лічниці» ім. А.Шептицького у Львові, частину будівель якої було зруйновано забудовниками.


 

Наказом Мінкульту №212 від 14 квітня 2014 року до Державного реєстру об’єктів культурної спадщини було внесено Новий корпус Лічниці 1938 р. – проте лише як пам’ятку історії. Натомість Старий корпус, що є найдавнішою будівлею комплексу, яку разом з ділянкою митрополит Шептицький 1903 р, подарував лікарському закладу і саме в ній від 1903 по 1938 р функціонувала перша Лічниця, у Наказі Мінкульту взагалі не згадана. Зрештою, як і Брама з огорожею, які не внесено до Реєстру нібито через те, що не відповідають критеріям внесення до Реєстру.

 

На думку львів’ян, таке рішення Міністерства свідчить про некомпетентність та халатність працівників, що готували Наказ або про їхнє сприяння інвестору-забудовнику уникнути відповідальності за руйнування пам’ятки культурної спадщини.

 

Як повідомлялося, 10 січня 2014 року забудовник почав руйнування пам’ятки заради зведення на ній нового житлово-офісного центру. Наразі будівля зруйнована на третину. Представники забудовника не пропускали на будмайданчик журналістів та громадськість. Під час захисту пам’ятки було побито мого помічника Олега Короля.

 

Проти руйнівників пам’ятки «Народна лічниця» у Львові на вул. Озеркевича, 4-а відкрито кримінальне провадження за фактом умисного незаконного знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини.

 

Український шпиталь «Народна лічниця» імені Митрополита А. Шептицького — медична установа, заснована 1903 року для надання безкоштовної лікарської допомоги вбогим хворим мешканцям Львова та усієї Галичини — без різниці віровизнання й національності. Проіснувала у 1904—1944; відновила діяльність після проголошення незалежності України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]