Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2013 11:24

Влада м. Артемівськ не проти пошукати в землі закопаний пам’ятник Т.Ше

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Влада м. Артемівська не проти знайти закопаний радянською владою пам’ятник Т. Шевченку.

Влада м.Артемівська не проти знайти закопаний радянською владою пам’ятник Т. Шевченку.

 

 Заінформацією, яку було знайдено у архівах Артемівського краєзнавчого музею,пам’ятник Тарасу Шевченку в м. Артемівську Донецької області був встановлений в30-ті роки ХХ ст. в міському парку культури та відпочинку. Пам’ятник стояв до1960-их років. Потім був демонтований. Документальних свідчень причиндемонтування, місце його подальшого знаходження немає. Не з’ясованимзалишається питання про матеріал виготовлення пам’ятника: чи то бетон, чи тогіпс.

 

В той же час,артемівська влада повідомила, що незважаючи на те, що у парку культури тавідпочинку в останні роки проведено капітальну реконструкцію, ознак зберіганняв землі об’ємних конструкцій не виявлено.

 

Враховуючи це,необхідно провести різнопланові дослідження, а саме: в архівних установахз’ясувати точне місце розташування пам’ятника, матеріал, з якого відвиготовлений. Якщо цей пам’ятник міг зберегтися в землі понад 50 років, тотреба провести геологічні дослідження та археологічні розкопки щодо йогознаходження. Всі ці роботи потребують додаткового фінансування, що непередбачено у бюджеті міста.

 

Я радий, щоартемівська влада за проведення досліджень та пошук пам’ятника. Але збереженнякультурної спадщини - це, звичайно, справа не лише окремого містечка, азагальнодержавна. Тому, я, безумовно, звернуся до Міністерства, щоб вонизнайшли на відповідну справу необхідне фінансування.

 

Нагадаю, під час могоробочого візиту на Донеччину, відвідуючи м. Артемівськ, я дізнався, що в 110-турічницю з дня смерті Т.Г. Шевченка в м. Бахмуті (нинішній Артемівськ) радянськавлада провела спецоперацію: вона закопала в кількаметрову яму пам’ятник Т.Г.Шевченка в парку. Є багато свідків, які точно знають місце, де його закопали.Це було біля нинішнього райвідділу міліції.

 

За словамимісцевих жителів, це була бетонна фігура Тараса Григоровича висотою у 3 м., який сидів у кріслі.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи