Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.07.2014 16:25

Фракція “Батьківщина” перейшла в опозицію до свого Прем’єр-міністра

Адвокат, правозахисник

Сьогодні Верховна Рада України розглянула проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів».

Текст статі російською мовою – ТУТ.

 

Сьогодні Верховна Рада України розглянула проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів».

За результатами голосування остаточного схвалення законопроекту так і не відбулося, адже «за» проголосували лише 111 народних депутатів України із 300 необхідних.

Вже з самого ранку стало зрозуміло, що голосування щодо цього законопроекту буде непростим, якщо й взагалі відбудеться.

Так, за повідомленнями ЗМІ , депутатські фракції «Батьківщина» та «Свобода» відмовилися голосувати за цей законопроект.

Крім того, саме у зв’язку із неявкою представників цих депутатських фракцій на засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, заплановане на сьогодні засідання комітету не було проведено і він не зміг  надати свій висновок щодо доцільності чи недоцільності схвалення парламентом відповідного законопроекту.

Результати голосування теж свідчать, що депутатські фракції «Батьківщина», «Удар» і «Свобода» не підтримали внесення змін до Конституції України.

Здавалося б нічого особливого не трапилося, депутатські фракції вже не вперше висловлюють таким чином свою позицію щодо тих чи інших законопроектів.

Однак необхідно звернути увагу на деякі важливі події, які передували сьогоднішньому засіданню парламенту.

Зокрема, 27 червня цього року ЗМІ опублікували повідомлення про те, що представник Президента України Р.Князевич за засіданні Погоджувальної ради в парламенті запропонував внести зміни до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів. Цей законопроект був розроблений раніше під керівніцтвом Заступника Глави АПУ Андрія Портнова та вже був попередньо схвалений парламентом. І, дійсно, буквально за декілька днів ми бачимо відповідний проект Закону у порядку денному Верховної Ради України.

Отже, з цього можемо зробити висновок, що Глава держави через свого представника у парламенті підтримує прийняття цього законопроекту.

Не менш важливим є і той факт, що Кабінет Міністрів України також виступив за підтримку внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів (відповідна таблиця із висновками КМУ щодо законопроектів сьогодні була роздана у Верховній Раді України , фото таблицы ТУТ ) народним депутатам України.

Таким чином, маємо ситуацію, коли Президент України і Кабінет Міністрів України виступають за прийняття законопроекту, а депутатські фракції «Батьківщина», «Свобода» та «Удар» - проти, при цьому деякі з них публічно декларують свою позицію щодо різкого неприйняття запропонованих змін.

З такої поведінки народних депутатів України виникає закономірне питання: чому депутатські фракції, які входять до парламентської більшості, не підтримують позицію ними ж сформованого уряду і свого ж Прем’єр-міністра, призначеного від фракції «Батьківщина», чи можливо й парламентська більшість як така вже відсутня.

Крім того, такі дії депутатських фракцій можна розглядати як відкритий виклик Президенту України П.Порошенку та реалізації його ініціатив, оскільки це призводять до того, що Глава держави, який отримав значну підтримку з боку населення на виборах, не в змозі реалізувати свої законодавчі реформи.

Цілком закономірно складається враження, що Глава держави,  задекларувавши необхідність вжиття певних заходів, у підсумку не здатен забезпечити їх практичну реалізацію, оскільки парламентська більшість, яка на словах виражає підтримку Президента та готовність приймати необхідні українському суспільству закони, на практиці демонструє повне ігнорування його пропозицій.

Крім того, законопроект, який сьогодні був відхилений парламентом, відкривав шлях для повноцінної судової реформи та виконання європейських стандартів, оскільки положення цього проекту Закону були схвалені Венеціанською комісією.

Однак схоже що найближчим часом реформування Конституції України у частині судоустрою не входить у плани депутатських фракцій «Батьківщина», «Удар» та «Свободи». Нагадаю, що відповідно до статті 158 Конституції України, законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою України, і не був прийнятий, може бути поданий до Верховної Ради України не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту.

Отже, завдяки окремим депутатським фракціям, в найближчий рік судова реформа Україні не загрожує.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]