Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2021 17:34

Розлучення з іноземцем в Україні

Адвокат

Варто врахувати, що при припиненні шлюбу з громадянином іншої держави слід керуватися не тільки законодавством України, але й міжнародним приватним правом.

Для вибору права держави, яке буде застосовуватись у конкретному випадку, слід звернути увагу на те, на території якої держави був зареєстрований шлюб.

У разі реєстрації шлюбу на території України, його припинення відбувається двома шляхами:

- в органах РАЦС за заявою подружжя, яке не має дітей;

- в судовому порядку.

Припинення шлюбу органом РАЦС

Необхідною умовою є  досягнення між подружжям згоди на розірвання шлюбу та відсутність спільних дітей.

Для реєстрації припинення шлюбу подружжю, яке перебуває на території України, необхідно звернутися  до відділу РАЦС за місцем свого проживання де спільно подати заяву встановленої форми. При собі слід мати свідоцтво про укладення шлюбу, паспорт або посвідку на проживання в Україні.

Відсутність через поважну причину одного з подружжя при подачі заяви на розлучення не є проблемою, оскільки відповідно до статті 106 Сімейного кодексу України другий з подружжя може подати заяву від його імені.

Також не є проблемою перебування іншого з подружжя за межами України. В такому разі заява  пересилається іноземцю, який переводить її на мову тієї країни представником якої він є, заповнює свою частину заяви та засвідчує справжність підпису на ній у нотаріуса (іншої повноважної особи), після чого відправляє документ на територію України іншому з подружжя. До зазначеної заяви додається копія закордонного паспорту іноземця та згода на проведення реєстрації розірвання шлюбу без участі того з подружжя, що перебуває за межами країни (справжність підпису на ній також посвідчується нотаріально). Отримавши документи, українська сторона здійснює їх переклад на українську мову, також посвідчує нотаріально і подає до відділу РАЦС за місцем свого проживання де заповнює свою частину заяви.

Реєстрація припинення шлюбу відбудеться через місяць після подачі заяви з необхідними документами. Той з подружжя, що перебуває на території України, отримує свідоцтво про розірвання шлюбу в цей же день у відділі РАЦС за місцем свого проживання, а іншому, за наявності прохання, воно може бути направлено в рамках міжнародної співпраці до уповноваженого на розірвання шлюбу органу, що розташований на території іншої держави.

Судовий порядок припинення шлюбу

Слід звернути увагу, що у справах про розірвання шлюбу застосовується законодавство тієї сторони, громадянами якої є подружжя на момент подачі заяви. Якщо один з подружжя є громадянином однієї країни, а другий – іншої, то застосовується законодавство тієї країни, на території якої проживає подружжя.

При подачі позову необхідно з’ясувати чи укладено між Україною та державою, громадянами якої є один з подружжя, договір про правову допомогу в сімейних і цивільних справах та врахувати його особливості при виборі підсудності справи.

За загальним правилом позов подається до суду за місцем проживання відповідача, проте українські суди можуть розглядати будь які справи з іноземним елементом, зокрема якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, або якщо на території України мала місце дія або подія, що стала підставою для подання позову. До такої події можна віднести укладання шлюбу між громадянином України і іноземцем на території України і видання відповідного свідоцтва про шлюб.

Бувають випадки, коли громадяни України уклавши шлюб з іноземцем переїжджають у країну іншого з подружжя. В такому випадку розірвання шлюбу відбудеться у країні перебування та за її законами, але в подальшому документ про розірвання шлюбу має бути легалізований в Україні.

До позовної заяви про розірвання шлюбу додаються:

- копії паспортів та РНОКПП позивача та відповідача (за наявності);

- копія свідоцтва про шлюб;

- копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності у подружжя дітей);

- квитанція про сплату судового збору, крім випадків коли особа звільнена від сплати судового збору відповідно до Закону України «Про судовий збір»;

- копія позовної заяви в перекладі на ту мову, громадянином якої є відповідач. Обов’язково необхідно врахувати те, що переклад позовної заяви має бути нотаріально посвідченим.

Отже, розірвання інтернаціональних шлюбів відбувається дещо складніше, проте зробити це цілком реально. Кожна справа вимагає індивідуального підходу, варто враховувати іноземний елемент таких справ та норми міжнародного права.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]