Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.08.2022 13:19

Як отримати грант на еко-ініціативи?

Український еколог, економіст, політик, народний депутат України ІХ скликання

Фінансування еко-ініціатив завжди було для багатьох профільних проектів, а під час війни шукати кошти стало ще складніше

Будь-який еко-активіст підтвердить, що багато дійсно цікавих проектів не були реалізовані через відсутність належного фінансування. Держава не завжди має можливість підтримувати усі ініціативи, що йдуть з боку еко-спільноти, приватні донори, на жаль, за часту віддають перевагу більш медійним проектам тощо.

У таких випадках тим самим рятувальним колом можуть стати гранти, тобто кошти від фондів, які надаються на безповоротній основі для реалізації конкретного проекту. На жаль, не всі знають де шукати подібні програми, що треба, щоб долучитися до них і на яких умовах.

Тому я вирішили присвятити окремий блог програмі «LIFE», яку ініціювала Єврокомісія, а координацію програми здійснює Європейське виконавче агентство з питань клімату «CINEA». Програма LIFE – це фінансовий інструмент ЄС, спрямований виключно на захист довкілля та кліматичні дії.

Програма поділена на два напрями:

1. Екологічний, який включає в себе такі категорії як «охорона природи та біорізноманіття» та «циркулярна економіка та якість життя».

2. Кліматичний, до якого відносяться категорії «запобігання та адаптація до зміни клімату» та «перехід до альтернативних джерел енергії».

Загалом, Програма розрахована на 2021-2027 роки із загальним бюджетом 5,4 млрд євро. При цьому, на 2022 рік Єврокомісія оголосила 34 конкурсні пропозиції на загальну суму 598 млн євро.  

Сукупна мета Проекту – відновлення та покращення якості компонентів довкілля, в тому числі повітря, води та ґрунту, а також збереження біорізноманіття та подолання деградації природних екосистем. Саме на це мають бути націлені проекти, що подаються на конкурс.

Заявки будуть оцінюватися незалежними експертами на основі ключових показників ефективності, які будуть досягнуті у результаті реалізації проекту. При цьому, термін реалізації проектів може досягати 10 років.

Ще одним ключовим моментом є те, що свої проекти можуть надавати лише юридичні особи, але будь-якої форми власності. В тому числі, органи самоврядування, центральні та територіальні ОВВ, установи державної, комунальної чи приватної форми власності, прибуткові чи неприбуткові, громадські організації). Так що, якщо у вас є цікава ініціатива, але поруч не має жодної ГО, що опікується проблемами навколишнього середовища, можете спробувати залучити до цього представників місцевої влади. Вони також можуть подавати свої проекти.

Щодо самих проектів, то Програма LIFE підтримує гранти на конкурсній основі для наступних видів проектів:

SNAP (Strategic Nature Projects) – стратегічні природничі проекти, які спрямовані на:

- підтримання досягнення цілей ЄС щодо охорони природи та біорізноманіття;

- імплементацію стратегій, директив, планів, прийнятих на міжнародних національних, регіональних або міжрегіональних рівнях органами охорони природи та біорізноманіття;

- включення відповідних цілей охорони природи та біорізноманіття в інші політики та програми фінансування.

SІP (Strategic Integrated Projects) – стратегічні інтегровані проекти, які спрямовані на підтримання реалізації екологічних, кліматичних стратегій або планів дій у національному та регіональному масштабі.

Проекти циркулярної економіки та якості життя:

- циркулярна економіка: національні або регіональні плани дій, стратегії, дорожні карти тощо;

- плани управління відходами та програми запобігання утворенню відходів;

- плани управління річковими басейнами; плани управління ризиками повеней; впровадження морської стратегії;

- плани якості повітря відповідно до якості навколишнього повітря.

Проекти пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптація:

- національні енергетичні та кліматичні плани;

- національні плани дій з енергоефективності;

- національні або регіональні стратегії або плани дій з адаптації;

- плани дій у містах або громадах, перехід до кліматично нейтрального та/або стійкого до клімату суспільства;

- національна, регіональна або галузева стратегії зменшення викидів парникових газів або економічні дорожні карти, що сприяють кліматичній нейтральності.

ТА-PP (Technical Assistance Projects) – проекти технічної допомоги. Зазначені проекти підтримують розвиток потенціалу для участі в проектах SAP, підготовку проектів SNAP та SIP, підготовку для доступу до інших фінансових інструментів ЄС або інші заходи, необхідні для збільшення або тиражування результатів інших проектів, що фінансуються Програмою LIFE, програмами-попередниками або іншими програмами ЄС, з метою досягнення цілей Програми LIFE. Такі проекти також можуть спрямовуватися на розбудову потенціалу, пов’язаного з діяльністю органів влади держав-членів для ефективної участі в Програмі LIFE.

ОА - CSA (LIFE Other Action Grants) – інші дії. Зазначені проекти спрямовані на «Перехід до чистої енергії» шляхом комплексної перебудови всіх секторів економіки, з метою припинення використання викопного палива та повного переходу на безвуглецеві технології й ощадливе енергоспоживання і зосереджені на подоланні ринкових бар’єрів для переходу на чисту енергію. Реалізація таких проектів передбачає залучення багатьох заінтересованих сторін і транснаціональних консорціумів (мінімум 3 партнери з 3 різних країн, які мають право на більшість напрямів фінансування).

При цьому, хочу наголосити окремо, що в залежності від проекту, грантова допомога може становити до 95% від загальної суми витрат.

Я впевнена, що в Україні живе і працює багато професійних і талановитих екологів, які зможуть запропонувати дуже цікаві і нестандартні проекти, а їх реалізація принесе користь не лише нашій країні, а всій Європі, або навіть світу. Тому я закликаю кожного з вас, у кого є бажання змінювати світ на краще – спробуйте!

Більш докладніше про умови участі в Програмі LIFE можна прочитати на їх офіційній сторінці на сайте Єврокомісії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]