Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2021 16:51

Яким буде Єдиний державний кваліфікаційний іспит для юристів?

Експерт з правничої освіти Фундації DEJURE

Поки Концепція розвитку юридичної освіти не затверджена, є можливість проаналізувати як впроваджуються в життя окремі новації, зокрема і Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ).

Єдиний державний кваліфікаційний іспит для юристів буде проведено в будь-якому випадку, – запевняє Міністерство освіти і науки. 

Успішність судової реформи залежить від проведення реформи юридичної освіти, про що ми неодноразово писали. Поки Концепція розвитку юридичної освіти не затверджена, є можливість проаналізувати як впроваджуються в життя окремі новації, зокрема і Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ).

Він має забезпечити прозоре, об’єктивне та справедливе оцінювання результатів навчання, що своєю чергою сприятиме підвищенню якості вищої освіти. Цей іспит передбачений статтею 6 закону "Про вищу освіту" і може проводитись для багатьох спеціальностей. Також Кабміном уже розроблено та затверджено загальний порядок його проведення, зокрема й для правничих спеціальностей. Проте умови проведення, строки розроблення завдань та критерії оцінювання результатів кваліфікаційного іспиту мають бути затверджені МОН або відповідальними державними органами.

Стосовно підготовки ЄДКІ. Міністерство освіти і науки запевняє, що для юристів його в будь-якому випадку проведуть. При чому спочатку як пілотний проєкт, що не створюватиме жодних юридичних наслідків, а згодом запровадять на постійній основі.

Підготовка до проведення ЄДКІ для права почалась ще у 2019 році, коли була створена робоча група та відбулось декілька її засідань. Пілотний іспит планувалось провести у грудні 2020 року, а тому робоча група інтенсивно працювала над його змістом та формою протягом вересня-жовтня. Проте, в силу деяких об’єктивних причин пілотування ЄДКІ для юристів перенесли на травень 2021 року, що і було закріплено в офіційному оперативному плані МОНу на 2021 рік. Робоча група продовжила активну роботу над розробкою моделі ЄДКІ і напрацюванням його програми.

Уже зараз можна сміливо стверджувати – "пілот" ЄДКІ для правничих спеціальностей у травні не відбудеться. За останньою інформацією його проведення перенесено на жовтень 2021 року.

Щодо перепон впровадження ЄДКІ. Іспит може виявити суттєвіші прогалини в підготовці правників, ніж це було при запровадженні вступних іспитів у магістратуру. Наслідки цього будуть серйозніші, а тому чиниться активний спротив повноцінному впровадженню такого іспиту: від оприлюднення звернень до реєстрації петицій на сайті Президента. Очевидно, що не підтримують запровадження ЄДКІ ті правничі школи, які не впевнені в результатах навчання своїх випускників.

Ще однією перепоною є відсутність державного освітнього стандарту для спеціальності «Міжнародне право», що потенційно унеможливлює ЄДКІ для випускників магістратури за цією спеціальністю. Безумовно для запуску пілотного проєкту це не матиме значення, але для повноцінного запровадження такі стандарти вкрай необхідні. Крім того, за умови введення стандартів, залишається невирішеним питання – повинен бути один іспит для обох спеціальностей, чи окремі. Аналогічна ситуація з  програмами іспиту.

Наразі немає жодного затвердженого нормативного акту щодо проведення пілоту ЄДКІ. Відповідно не визначено критерії відбору правничих шкіл для участі в ньому, не прописана процедура реєстрації, тестування тощо.

Поки немає затвердженої програми ЄДКІ. Водночас така програма вкрай необхідна. В ній варто прописати вичерпний перелік того, що перевірятиметься на іспиті та відповідати магістерському стандарту, за яким навчаються студенти правничих шкіл.

Таким чином, реформа юридичної освіти продовжується. Щоправда не так швидко та інтенсивно, як хотілось.

Впровадження ЄДКІ для юристів – це не зворотній процес, і не залежно від того буде проведено пілот в жовтні чи ні, студенти магістратури, які вступали на навчання у 2020 році, мають проходити атестацію у формі цього іспиту. Насправді все залежить від МОН, яке відповідальне за розробку та впровадження механізму й змісту цього іспиту.

Тому уже зараз невідкладно необхідно:

1. Прийняти потрібні акти для проведення пілоту ЄДКІ для вступників 2020 року. Принаймні це б могло бути розпорядження КМУ та відповідні нормативні акти МОНу, як це відбувалось у 2016 році, коли впроваджувався експеримент щодо вступу в правничу магістратуру.

2. Невідкладно затвердити програму ЄДКІ. За законом "Про вищу освіту" атестація – це встановлення відповідності результатів навчання (наукової або творчої роботи) здобувачів вищої освіти вимогам освітньої (наукової, освітньо-творчої) програми та вимогам програми єдиного державного кваліфікаційного іспиту.

3. Узгодити всі питання, пов’язані з організацією ЄДКІ. Йдеться про наступне: забезпечення розробки тестів, їх рецензування, апробація, відбір, готовність Українського центру оцінювання якості освіти та закладів вищої освіти, створення робочих органів, необхідних для визначення порогів та затвердження результатів тестування.

4. Забезпечити затвердження державних освітніх стандартів для спеціальності 293 "Міжнародне право". Адже ЄДКІ не можна проводити без наявності такого стандарту.

5. Провести повноцінний аналіз освітніх програм та навчальних планів правничих шкіл щодо адаптації положень магістерського стандарту зі спеціальності 081 "Право".

Детальніше про атестацію здобувачів освіти та можливі моделі ЄДКІ можна дізнатись із нашого дослідження.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]