Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2024 08:06

Як поводитись під час неочікуваного "візиту" правоохоронців: пʼять порад адвоката

Адвокат, керуючий партнер адвокатського об’єднання ALERTES

Правильна поведінка під час несподіваного візиту правоохоронців спростить у подальшому захист прав та допоможе уникнути зайвих проблем.

Неочікуваний візит правоохоронців може стати неприємним та несподіваним сюрпризом для кожного. На основі багаторічного досвіду практичної роботи ми виділили основні труднощі, з якими стикаються люди в подібних ситуаціях, та підготували поради, які допоможуть уникнути зайвих проблем.

Ось декілька загальних рекомендацій:

1. Правоохоронцями можуть прикидатися зловмисники. Не відкривайте двері, поки не переконаєтесь у їх особистостях. Вимагайте, щоб вони представилися, назвали свої посади, прізвище, ім’я та по батькові, а також показали службові посвідчення. У разі сумнівів викликайте поліцію та повідомте гостей про це. Важливо поводитися впевнено та демонструвати готовність захищати свої права – це дисциплінує візитерів.

2. Пам'ятайте про недоторканість житла. Якщо мета візиту правоохоронців — «поспілкуватися», не впускайте їх у житло. Пам'ятайте, що недоторканість житла захищена законом: проникнення до житла або його огляд можливі лише за мотивованим рішенням суду (ст. 30 Конституції України, ст. 13 КПК). У крайньому разі вийдіть самі за двері й зведіть діалог до мінімуму. Якщо потрібен допит, вимагайте офіційний письмовий виклик, який повинен бути вручений щонайменше за три дні до дня допиту (ст. 135 КПК). Виклики «на сьогодні» або «негайно» є незаконними.

3. Право на обшук лише з рішенням суду. Якщо правоохоронці прийшли з обшуком, вимагайте ухвалу слідчого судді. Вона має містити строк дії (не більше одного місяця), точну адресу об'єкта, а також перелік речей або документів, які планується знайти (ст. 235 КПК). За відсутності такого рішення чітко та голосно забороніть входити в житло. Якщо ж обшук проведено примусово без рішення суду, такі дії можуть бути визнані незаконними надалі.

4. Залучення адвоката. Якщо рішення суду на обшук є, негайно повідомте адвоката й попросіть правоохоронців дочекатися його прибуття. Якщо вам погрожують зламати двері, не чиніть опору: вони все одно увійдуть, але ремонт дверей буде вашим тягарем. Особистий обшук (кишені, одяг) за відсутності адвоката – не допускається.

5. Не давайте свідчень під час обшуку. Під час обшуку уникайте відповідей на запитання, оскільки це не допит, і ви не зобов'язані давати покази. Всі ваші слова записуються на відео. Отримайте копію ухвали слідчого судді й уважно слідкуйте за діями учасників слідчої дії до прибуття адвоката.

Ці рекомендації є загальними й можуть змінюватися залежно від конкретної ситуації. Однак вони допоможуть вам діяти в правовому полі та захистити свої права під час несподіваного візиту правоохоронців.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи