Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.06.2024 15:39

Вплив коучингу і менторингу на зростання лідерського потенціалу під час війни

Коуч лідерів та управлінських команд, PCC ICF. Президентка ICF Ukraine Charter Chapter

Коучингово-менторингова програма QUANTUM BOOST для українських лідерок у партнерстві ICF Ukraine Charter Chapter та Women Leaders for Ukraine

В 2023-2024 році в Україні було реалізовано унікальний проект в партнерстві ICF UKRAINE CHARTER CHAPTER і спільноти Women Leaders for Ukraine «Синергія лідерства для квантового масштабування: QUANTUM BOOST: Executive Coaching & Business Mentoring». Протягом шести місяців 30 Executive коучів ICF Ukraine (національне відділення найбільшої в світі федерації професійного коучингу ICF в Україні) супроводжували учасниць міжнародної спільноти Women Leaders for Ukraine (W4U) на шляху до їхніх амбітних цілей. Лідерки W4U, в свою чергу, надавали менторську підтримку Executive коучам спільноти професійних коучів ICF Ukraine. Метою проекту для обох спільнот було стати підтримкою в період переорієнтації та формування нових опор для лідерів та організацій, які ініціюють важливі соціальні ініціативи для українців у воєнні часи.

  • Яка ідея, мета та унікальність проекту? Яка передісторія ідеї спільного проекту ICF Ukraine та W4U?

Влітку 2023 року співзасновниці громадської організації W4U ініціювали запит в ICF Ukraine про отримання коучингової підтримки для учасниць організації. На основі їхніх запитів були підібрані професійні коучі, сформовано першу групу експертів з двох сторін для взаємної коучингової та менторської підтримки.

Ми хотіли перевірити гіпотезу, як співпрацюють дві технології  - коучинг і менторинг для персонального та професійного розвитку в синергії на невеликій кількості учасниць. Пілотний проект був реалізований за принципом індивідуального підходу, що передбачало «ручне» управління: ознайомлення з профілем кандидаток на коучинг та менторинг, метчинг пар, комунікація з учасницями та між організаціями-партнерами, анкетування, фіналізація пілотного етапу та планування наступного.

Алгоритм проекту передбачав запис короткого відео учасниць – десяти лідерок W4U та п’яти професійних коучів ICF Ukraine – про себе та про запит на коучинг та менторинг відповідно. На базі цих відеозвернень відбувся метчинг пар коучів і коучі та менторів і менті. Співпадіння пар було ідеальним, і відбір не потребував заміни, яка завжди закладається як можливість.

Після індивідуальних орієнтувальних сесій, під час яких відбулося знайомство пар та погодження контрактів на взаємодію, розпочалася робота в обох напрямках – коучингу та менторингу. 

Унікальність проекту проявилася в тому, що для одного менті (якими в даному випадку були коучі) була надана можливість працювати з двома менторами одночасно над одним запитом в рамках контракту бізнес-менторингу. Менті могли обирати формат взаємодії – працювати паралельно з двома менторами в окремих сесіях чи проводити спільні сесії менторингу – два ментори і один менті. Учасниці піднімали питання можливості конфлікту при суміщенні ролей, але в результаті проблем ми не виявили. Робота пар була комфортною та ефективною.

Якщо дивитися на рішення з відео для участі ретроспективно, то технічно це було трохи ресурсоємко по часу в обробці. З іншого боку, можна було відчути кожну учасницю на енергетичному рівні. До орієнтувальної сесії кожен коуч та ментор вже знав свого клієнта та його запит, що дозволило зекономити час на знайомство та формування контракту – цілей для взаємодії.

Але, враховуючи невелику кількість учасниць, це було про гнучкість організаторів і швидкість запуску, а ще - про важливість запитів і актуальність проекту. Незважаючи на зайнятість лідерок, вони знаходили час в перенасиченому робочому графіку -  деякі відео були записані буквально з автомобіля.

  • У чому полягає інноваційність цього продукту?

Для мене професійний коучинг - це завжди історія про інновації, оскільки мова йде про створення нового досвіду. Коучинг - це «індпошив», і результат кожного контракту унікальний (як на одну сесію так і на довгострокову програму розвитку для досягнення цілі); це про відображення автентичності клієнта, індивідуальності запиту та ефективності партнерства в роботі з потенціалом особистості. В інформаційному просторі та в переважній більшості бізнес-середовищ існує упередження щодо коучингу, що це інструмент для досягнення цілей із використанням набору типових інструментів SMART, GROW, SWOT-аналіз тощо. Часто лідери відмовляються від коучингу з двох причин «Я і сам це все знаю, проходив тренінг з коучингу» або «Я зараз в такому перенавантаженому графіку, що не маю часу ще і над цілями в коучингу працювати».

Насправді, коучинг – це багатовимірна інтегральна система розвитку особистості на основі восьми компетенцій, розроблених експертами з усіх континентів з найбільшої в світі федерації коучингу (ICF) на базі глобальних досліджень та успішної світової практики. Компетенції, на які спирається коуч у взаємодії з клієнтом, із технології розвитку особистості формують окрему (автономну) підтримуючу професію. Основна мета коучингу –вихід із системи упереджень, накопиченої протягом життя людини, яка блокує реалізацію потенціалу особистості та створення умов для комфортного життя як у приватному, так і в професійному просторі. Коуч працює не з проблемами чи невирішеними задачами, а з особистістю, яка їх створила чи не може вирішити самостійно. Внутрішні зміни в результаті коучингу впливають на зовнішні результати в житті. Досягнуті зовнішні цілі будь-якого масштабу – це завжди результат внутрішніх змін особистості. Програма коучингу (індивідуальний контракт) передбачає роботу клієнта з власним світоглядом, дослідження внутрішньої системи цінностей, розвиток активного слухання, тренування навички присутності та формування внутрішніх опор, розвиток емоційного, тілесного та духовного інтелекту, покращення якості комунікативних навичок, розвиток усвідомленості та підтримка в русі до реальних змін в житті. Коучинг допомагає капіталізувати життєвий досвід та визначити цілі на життя, а також- яким чином бізнес чи кар’єра зможуть працювати на ці цілі. Задача коуча - допомогти наростити внутрішній об’єм особистості таким чином, щоб за сприйняттям об’єм задач, які знаходяться в зоні відповідальності лідера, стали меншими від його внутрішнього об’єму.

Коуч допомагає пропрацювати весь життєвий дашборд клієнта і визначити пріоритети з опорою на істинні цінності. В умовах війни, коли ми переживаємо багато втрат і входимо в досвід формування нової реальності, проходити через зміни та невизначеність без внутрішніх трансформацій неможливо. Люди є агентами змін у світі. Відповідно, від якості світогляду та глибини усвідомленості людей залежить якість змін. Коучинг допомагає робити перехід від мікро- до макро- та металідерства. Коучинг працює в просторі невідомості та направлений на створення нового досвіду через апгрейд мислення особистості.

Бізнес-менторинг передбачає особистісний та професійний розвиток через передачу успішного перевіреного практикою досвіду (кар’єрна реалізація, секрети лідерського успіху, побудова та розвиток бізнесу, надання корисних контактів та підтримка в бізнес-нетворкінгу) для швидкого отримання бажаних результатів менті. Бізнес-менторинг, якщо говорити про професійний підхід і концептуально окрему технологію для розвитку особистості, також має опору на коучинговий підхід в побудові відносин, етичну складову та супроводженні в менторинговому контракті з фокусом на досягнення цілей. Це не історія про інтуїтивну передачу досвіду, це система розвитку з послідовною логікою роботи над розвитком потенціалу особистості. Головним інструментом в коучингу є питання з системи затверджених компетенцій, в менторингу – практичний успішний досвід.

В поєднанні коучингу та менторингу особистість отримує інструмент-каталізатор для швидкого ефективного розвитку, релевантний індивідуальному запиту. Синергія двох технологій показала себе як ефективно та швидко можна трансформувати проблеми в рішення та досягнення.

  • Які Ви зроблені висновки після завершення? Як розвивався проект далі? Які зміни були внесені у порівнянні з пілотним етапом?

Пілотний етап отримав позитивні відгуки від учасниць обох організацій. Ми вважали за необхідне масштабувати ініціативу і поширити цінність впливу професійного коучингу та бізнес-менторингу серед спільнот партнерів та в суспільстві. На сьогодні в інформаційному просторі в бізнес-середовищі існує викривлене уявлення про використання коучингу та менторингу. Багато компаній декларують присутність в організаційній культурі коучингу та менторингу, але, насправді, ці технології імплементовані лише фрагментарно і часто несистемно, без використання комплексних компетенцій та без опори на етичний кодекс.

Перевірену ініціативу, реалізовану протягом літа-осені 2023 року, в 2024 році ми масштабували втричі. Наступнии етапом було залучення до проекту 30 Executive коучів з ICF Ukraine та 30 бізнес-менторів з W4U. Для адміністрування проекту організаціями сформовані проектні команди з розподілом функцій для ефективного управління:

- внутрішня комунікація про запуск проекту та процес відбору експертів, які відповідатимуть критеріям для участі. В ICF Ukraine як у професійній спільноті на 1 січня 2024 року зареєстровано майже 700 членів – професійних коучів, які працюють в різних спеціалізаціях, до програми були залучені експерти в напрямку executive, з підтвердженою міжнародною кваліфікацією PCC або MCC ICF та з досвідом роботи в спеціалізації не менше трьох років;

- в рамках проекту було заплановано декілька орієнтувальних зустрічей для адміністративних команд, а також для коучів та менторів, які брали участь в програмі. Адженда зустрічей включала наступні фокуси: цілі проекту, умови участі, етапи реалізації та логістика, технічний супровід (створення внутрішніх комунікаційних чатів для мобільності), відповіді на питання;

- оскільки проект масштабується, «ручне» управління з обробкою профілів учасників (відео-портфоліо) та відповідний метчинг не є ефективними, тому розроблені чотири редакції реєстраційних форм (для ментора, менті, коуча, коучі). Питання в анкетах структуровані в логіці подальшого ефективного метчингу, коли запит менті чи коучі відповідатиме експертизі ментора чи коуча. Таким чином ми рухалися поступово до автоматизації процесів з обробки бази даних учасників;

- важливий момент, який ми взяли до уваги в реалізації наступного етапу: при формуванні пар, - не поєднувати ролі експертів: коуч, який працює в коучинговому контакті з коучем, не може бути його ментором в контракті з супроводження бізнес менторингу;

-для менторок проекту була проведена навчальна програма з менторингового супроводження менті (основи професійного менторингу, відмінність від інших методів розвитку, етапи взаємодії, контрактинг, робочі сесії та структура їх проведення, систематизація процесу та підведення підсумків). Ця можливість є унікальною, оскільки в переважній більшості подібних проектів на ринку ментори не отримують системну професійну підготовку до початку взаємодії.

Подібні програми мають бути інтегровані в організаційну культуру спільнот та компаній, оскільки вони орієнтовані на розвиток та розкриття лідерського потенціалу і відповідно організаційної спроможності, адже індивідуальна робота лідерів спрямовується на персональне зростання в наступних сферах та контекстах:

  • мої особисті стани, цілі, задачі, проблемний простір, мій власний лідерський стиль, мої управлінські компетенції;
  • моя компанія, організація, команда, цілі та задачі, комунікація та взаємовідносини з командами, колегами, партнерами, клієнтами;
  • моя лідерська представницька роль, публічне проявлення, мій вплив на рівні галузі, суспільства, країни, світу.

Який вплив на організаційний розвиток має розкритий особистісний потенціал лідерів та управлінських команд?

Перш за все, це вплив на формування людиноцентричної культури в організації і орієнтованість на розкриття потенціалу працівників у просторі довіри, відкритості та емпатійного прояву до кожного. В такій атмосфері народжуються нестандартні інновативні рішення, підвищується мотивація, ініціативність з боку працівників, відкритість до змін та нових сміливих дій. Розкривши власний потенціал лідер спроможний розвивати потенціал команди та всієї організації, опираючись на взаємодоповнюючі технології розвитку – коучинг та менторинг.

Дискусійна панель в раках завершення проекту на Міжнародному Тижні Коучингу в Україні (травень 2024) https://youtu.be/8OhRLCeE1yI?si=vGnA6R47kn3EGSf3

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи