Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2021 15:50

Ідея є. Інвестор є. Що по правам?

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

Як захиститись перед інвестором?

У вас народилася big idea, але грошей на її реалізацію немає? Ви не знаєте з чого почати?

Ні, це не рекламні слогани, це наша реальність.  В одних є  геніальні ідеї, у других – є гроші. Добре, другі теж мають геніальні ідеі і не тільки мають, але і втілюють їх у життя, тому  в них є гроші.

В цьому пості я не буду розказувати як знайти інвестора, моя парафія – захистити вас перед походом до нього. Одразу кажу, що не всі ідеї – це бомба. Та що казати, 90 ідей зі 100 – ну таке собі. Ідея – гра в рулетку: чи вибухне- не вибухне. Тому важливо і себе захистити, хоча б мінімально, і не переплатити, якщо ідея таки залишиться на рівні ідеї.

Договір про конфіденційність.

Не вірю, що кажу це, але! давайте будемо відверті - ніхто на першому етапі не підписує ці договори. Їх підписують компанії, коли вже розуміють що купляють не кота у мішку.

В реальному житті до інвестора приходять табунами, косяками і його рука втомиться ці договори підписувати. Тому ваша задача – розказати ідею так, щоб вона була цікавою, але без «інтимних» подробиць.

Краще подбати про те, щоб оформити свої ідеї, концепції у більш-менш прийнятний вигляд, щоб якщо інвестор зацікавиться ви змогли швидко все оформити і захистити себе:

- авторські права – діють з моменту створення і не потребують обов’язкової реєстрації. Тому просто зберігайте всі документи, переписку по цьому проекту. Якщо дуже хочеться, можете отримати свідоцтво про реєстрацію авторських прав. Але пам’ятайте, ідеї не охороняються, тому вам необхідно буде як мінімум все докладно описати.

- патент на винахід – довго, дорого, якщо не розумієте ще чи вибухне ідея, краще зробити і подати заявку на корисну модель. Дешевше, простіше, видається під відповідальність заявника і не проходить експертизу на новизну. Про це повинно буде подбати самому. Якщо потрібні комусь подробиці, пишіть, відповім.

- торговельна марка – тут теж цікавий момент. Був випадок, коли клієнт презентував авторську розробку, отримав авторські права на неї, а потім виявилося, що назва зайнята. Прийшлось все-все переробляти по новому. Тому подавати на реєстрацію на цьому етапі не обов’язково, але дуже бажано перевірити – а чи не зайнята така назва.

Договір із інвестором. Ви потиснули один одному руки і тут ось і починається саме цікавеньке. Підписати договір зі всіма умовами. Це вбереже і вас і інвестора. А що буде якщо? Якщо проект не злетить? А якщо злетить? А кому будуть належати права? А який % під прибутку вам? А хто підпирає команду? Інвестор буде активно чи пасивно приймати участь в проекті? Яка юридична особа? Юрисдикція? За ким останнє слово? І ще багато-багато всього.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]