Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2021 17:04

Відмова у реєстрації ТМ. Чому ні. 10

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

Чи можна зареєструвати назву місця у якості ТМ?

Давайте зіграємо у міста?

Такої підстави для відмови в реєстрації ніби то нема, але можуть виникнути проблеми:

- через те, що заявник знаходиться у Києві, а хоче зареєструвати Харків;

- через те, що ТМ складається ТІЛЬКИ з назви міста, яка звичайно ж не може належати однієї особі.

Якщо ж у вас в ТМ є назва міста, але окрім цього ще й інші слова. А ще ви реєструєте назву, пов’язану із виробництвом в тій ж місцевості, та й ще логотип є – то скоріш за все проблем у вас не виникне. Проблема може бути, якщо окрім назви місця в ТМ більш нічого нема. В даному випадку треба думати. Нижче наведена практика з одних і тих же ТМ в Україні та РФ. Ну і як завжди – практика різниться.

ЖЕНЕВА

Відомство РФ відмовило у реєстрації посилаючись на те, що заявлене позначення може бути сприйняте споживачем як зазначення місця знаходження виробника товарів. І тому буде вводити споживача в оману, оскільки заявник знаходиться в Сполучених Штатах Америки, а не в Швейцарії.

Заявник подав заперечення, в якому говорилось про те, що заявлене позначення є фантазійним по відношення до програмного забезпечення. Крім того, декілька міст і поселень міського типу із назвою «Geneva» існують також і в США, відповідно, споживач не буде введений в оману. Заявник також стверджував, що у нього є ТМ «GENEVA» в інших країнах. Але йому це не допомогло.

Стосовно рішення Відомства України, то позначення ЖЕНЕВА було зареєстровано Укрпатентом без питань.

КОЛОРАДО

По ТМ Колорадо інша ситуація. Роспатент відмовив у реєстрації на тих самих умовах, що і ТМ Женева. Заявник, представив доводи на користь реєстрації ТМ окрім іншого вказав, що виготовляє під цією ТМ пестициди та гербіциди, і що дана назва не вказує на місце виготовлення товарів, а є фантазійним, оскільки назва препарату для знищення шкідливих комах і рослин у вигляді «КОЛОРАДО» у споживача через асоціації можуть привести не до географічної назви штату в Америці, а до засобу боротьби із шкідником сімейства пасльонових. Ось так-от. В даному випадку Палата з патентних спорів прислухалася до доводів і задовільнила заперечення заявника. Таким чином ТМ Колорадо зареєстрована в РФ.

Україна зареєструвала ТМ Колорадо під виготовлення товарів 8 класу одразу.

МОНБЛАН

Це, звісно, не місто, але не можу не привести його приклад оскільки тут зійшлись в кінці кінців Роспатент та Укрпатент. Хоча, заявники були різними і навіть товари та послуги теж. Оскільки заявлене позначення здатне породити в свідомості споживача певне уявлення про місце виготовлення товарів, яке, по відношенню до російського виробника, не відповідає дійсності, отже може ввести в оману споживача відносно виробника товарів.

КИЇВ

В Україні зареєстровано 799 торговельних марок де зустрічається слово «Київ», 226 – слово «Киев», 272 – «Kyiv», 187 – «Kiev» та ще подані на реєстрацію 333 заявки.

І якщо робити висновок, то в решті решт, реєструються міста в якості ТМ чи ні? Так, але це не точно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]