Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.02.2021 14:19

Пошук. Міфи і правда

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

Навіщо звертатися стосовно реєстрації до патентного повіреного? Навіщо перед тим ще і пошук замовляти? Навіщо це все?

Все частіше звертаються з такими питаннями. Із самого улюбленого: я все перевірив в інтернеті, в програмі, у бота, у юриста, який мені фірму відкривав, а ще у молочниці, яка мені сир продавала – все ok.

Так навіщо ж потрібен пошук? 

Правда

І так, коли ви вигадали ім’я, перевірку почати дійсно можна з Інтернету. Чи не зайняте ім’я в такій ніші. Після інтернету можна скористатися відкритими ресурсами Відомства або програмами. Зазирнути в Інстаграм – що там з такими ж іменами.

Такого імені немає – це далеко не кінець.

Якщо таке ім’я є – перевірте, чи співпадає воно з вашою діяльністю. Якщо ви продаєте булочки під ТМ «Пишка», вам не буде заважати одяг «Пишка», так як тут різні цільові аудиторії. Хоча хтось може посперечатися, що ті хто їдять булочки і носять великий розмір одягу – одні і ті самі люди. Відкрию секрет, однакові ТМ можуть існувати, якщо подані під різні товари чи послуги, і ніяк не перехрещуються між собою. 

Міф

Ну от бачите, все так легко. Навіщо платити більше? А більше потрібно платити по декільком причинам:

1. Ви впевнені, що за останній час ніхто нічого схожого не подав на реєстрацію?

2. Із «схожого» витікає наступний пункт – не тільки потрібно перевіряти однакові назви, а і схожі. А тут, як кажуть, широке поле для діяльності: однаковий початок і кінець слів, оскільки ми не читаємо середину, визивають схожість; різні слова, але однакова семантика; глухі і дзвінкі (К/Х, Б/П); ще купа нюансів, яких вистачить на окрему статтю;

3. Окрім схожості, ТМ можуть бути описові, видові, такими що вводять в оману, протирічать публічному порядку;

4. А ще є суміжні класи для реєстрації. Візьмемо компанію, яка надає послуги з розробки доповненої реальності та назвемо її «death animation» (всі збіги випадкові), зареєструвала свою ТМ під товар «комп’ютерна програма», а їм потрібно під послугу «розробка комп’ютерних  програм», тому що нема програми з таким ім’ям, є компанія-розробник. Юридично це дві великі різниці. А навіщо? Навіщо витрачати кошти? Час? Щоб зекономити на послугах патентного повіреного? «Економія потрібна бути економною», а не «скупий платить двічі»;

5. Потрібно придумати в якому вигляді подавати, щоб конкуренти не змогли вас обійти (лого, слово, слоган);

6. Хто буде заявником, а потім власником, також не останнє питання.

Це якщо коротенько. Відтепер ви все знаєте, можете проводити пошук самі, без мене.

Або не треба проводити пошук – просто подавайте заявку, витрачайте кошти на збори, на розкрутку, на рекламу, на брендінг і… на виході нічого не маєте.

Вибір за вами – звернутися до спеціаліста або ризикувати. Ризик – справа, як кажуть, шляхетна.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]