Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2021 19:51

Якщо отриманий запит податкової ідеальний! Що пропонує карантин?

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Недомораторій і податкові позапланові перевірки: шукаємо шпаринки

Відразу хочеться зазначити, що я не закликають до того, щоб не надавати відповіді та підтвердні документи на запити податкових органів, які жахають платників податків позаплановими перевірками, зважаючи на нинішній «недомораторій». Виходжу з позиції, коли держава встановлює правила гри, то слід шукати шпаринки та недолугі моменти в законодавстві, якими слід користуватися аби покращувати законодавство та робити його логічнішим та передбачуванішим для бізнесу. 

Отож відомо, що положеннями ст. 78 Податкового кодексу України (ПКУ) визначаються випадки/підстави для проведення позапланових перевірок, зокрема, в пп. 78.1.1 та пп. 78.1.4 йдеться про те, що податкова має знайти «щось», а платник податків, надати пояснення та відповідні підтвердні документи на це «щось», і для цього у платника податків є 15 робочих днів. 

Тобто виходить, якщо буквально тлумачити ці норми, то має бути дві обов’язкові умови: 

(1) податковою отримано податкову інформацію про порушення податкового законодавства (пп. 78.1.1) чи виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях (пп. 78.1.4),

(2) платник податків на виправдання лише 15 робочих днів з моменту отримання запиту податкової. 

Власне така логіка підтверджується й позицією Верховного Суду (див. Постанова ВС від 02.12.2020 у справі за № 160/2705/19) задля проведення позапланової перевірки за цими нормами необхідна сукупність наступних умов: 

а) отримання податкової інформації, що свідчить про порушення платником податків валютного, податкового та іншого не врегульованого цим Кодексом законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи,

б) виявлення контролюючим органом недостовірних даних, що містяться у податкових деклараціях платника податків;

в) направлення контролюючим органом такому платнику письмового запиту із зазначенням виявлених порушень, як в спірному випадку, недостовірності даних у податкових деклараціях;

г) ненадання платником податків пояснень та їх документального підтвердження. 

Виходимо з того, що отриманий запит податкової взірець для наслідування, він просто ідеальний. 

Карантин «подарував» нам чимало податкових законодавчих норм. Серед них, і зупинення перебігу строків, що наведені в п. 52-8 Підрозділу 10 Інші перехідні положення ПКУ: 

52-8. Тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених:

статтями 73 і 78 цього Кодексу щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів (крім запитів контролюючих органів щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від’ємного значення з податку на додану вартість), що надійшли (надійдуть) платникам податків по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

З першого календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), перебіг строків, які зупинялися відповідно до цього пункту, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення. 

Тобто про наявність обов’язкової умови для проведення позапланової перевірки, а саме: ненадання платником податків  впродовж 15 робочих днів пояснень та підтвердних документів, - можна зважаючи на положення п. п. 52-8 Підрозділу 10 Інші перехідні положення ПКУ, можна казати лише після завершення карантину, який, як відомо, триває. 

Цікаво, що з цього приводу каже судова практика. Свіжої немає.  Бо «зняли» мораторій лише цьогоріч, а суди не квапляться, бо правосуддя метушні не любить. 

Проте є корисна «доковідна» судова практика. Суть, якої зводиться до того, що перевірка розпочата (проведена) на підставі наказу податкового органу, прийнятого до спливу 15 робочих днів, визначених пп. 78.1.1 та пп. 78.1.4 ПКУ не є правомірною (для прикладу, Постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду від 31.10.2018 у справі за № 857/1086/18; Постанова ВС від 24.01.2019 у справі за № 813/1012/18).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]