Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2017 13:40

Проблемні питання публічного збору благодійних пожертв волонтерами

Адвокат, практика в галузі корпоративного, господарського, адміністративного, земельного, трудового, сімейного та кримінального права

Останнім часом ми бачимо підвищену активність волонтерського руху. Історично склалось, що українці є нацією чуйних та миролюбивих людей, які готові прийти на допомогу тим, хто її потребує. Проте існують і такі, хто нехтуючи благородною справою, можу

Останнімчасом ми бачимо підвищену активністьволонтерського руху. Історично склалось,що українці є нацією чуйних та миролюбивихлюдей, які готові прийти на допомогутим, хто її потребує. Проте існують ітакі, хто нехтуючи благородною справою,можуть займатись шахрайством, змушуючисумніватися в необхідності подальшихщирих вчинків.

Дужечасто ми бачимо людей в яскравих жилетахз написом “волонтер”, але постаєпитання: “Як перевірити справжністьцієї благородної мети?”.

ЗакономУкраїни “Про благодійну діяльність таблагодійні організації” визначеноцілі, сфери та порядок благодійноїдіяльності. Відповідно до статті 7вищевказаного Закону особи, які здійснюютьпублічний збір благодійних пожертв відімені благодійної організації, діютьна підставі нотаріально посвідченоїдовіреності керівника благодійноїорганізації. Довіреність має визначати,зокрема, цілі, місце і строк збору коштівабо іншого майна, порядок їх використаннята порядок загального доступу дофінансових звітів благодійної організації.Особи,які здійснюють публічний збір благодійнихпожертв на користь благодійної організаціївід власного імені, діють на підставіконтракту (договору) про благодійнудіяльність з такою благодійноюорганізацією. Контракт (договір) маєвизначати, зокрема, цілі, місце і строкзбору коштів або іншого майна, порядокїх використання, порядок загальногодоступу до фінансових звітів благодійноїорганізації та відповідальність сторіну разі порушення контракту (договору)або порядку використання пожертв.

Перевіряючипакет документів, які можуть пред'явитиволонтери або особи, що видають себе затаких, в більшості випадків бачимо неоригінали, а ксерокопії “договорів проблагодійність”. Надаючи оригіналдокументів на представництво, пред'являють“Доручення” на бланку організації, ане нотаріально посвідчену довіреність,як це передбачено Законом та нормамиЦивільного кодексу України. На запитання“Чому документи не оформлено належнимчином ?” відповідають “А ми так завждиробимо !”.

Приділяючиувагу скринькам для збору благодійнихпожертв, які повинні бути опломбованота опечатано з проставленням підписукерівника благодійної організації,іноді знаходимо отвіри, через які вільноможно витягнути кошти, а якість пломбуваннязалишає бажати кращого.

Більшістьволонтерів допускають порушення вимогзаконодавства, щодо недопущення поширенняінформації про особу без її згоди. Так,побачивши на черговій скриньці фотодитини, для якої проводиться збірблагодійних коштів, автор цієї статтіпоцікавився у волонтера з приводудозволу батьків, оскільки слід відзначити,що стаття 32 Конституції України прямозабороняє збирання, зберігання,використання та поширення конфіденційноїінформації про особу без її згоди.Медична інформація (свідчення про станздоров'я людини, історію її хворобитощо), за своїм правовим режимом належитьдо конфіденційної, тобто інформації зобмеженим доступом. Проте волонтер такі не зміг надати конкретної відповіді.

Однимз важних моментів після збирання коштівє зривання пломб в присутностіуповноважених організацією осіб тапередача грошових коштів, а такожоформлення звітності. На запитання “Якце Ви робите?” і “Чим регламентується?”розводять руками і кажуть “здаємо” та“щось підписуємо”. Проте, якщо будь-якаособа захоче покласти у скриньку певнусуму коштів та отримати підтверджуючийдокумент про це, волонтер не надастьприходний документ, оскільки “у ньоготакого немає”.

Підсумовуючи,стає зрозуміло, що волонтери, якіздійснюють збирання благодійних пожертв,повинні проходити реальні курси ворганізації, яка буде нести за цевідповідальність, це у тому випадку,якщо благодійна організація не займаєтьсясвідомо шахрайством. Волонтерам повинніроз'яснюватисьправові, економічні та соціальні тонкощіцієї благородної справи. До того ж, надумку автора, волонтер повинен матиобов'язокщодо наявності посвідчення, а не лишеправо. До посвідчення повинен видаватисьсертифікат про проходження курсів зіскладанням простого іспиту.

Віншому випадку довіра людей доволонтерського руху буде залишатисьнанизькому рівні.Адже, довести шахрайські дії осіб,що видають себе за волонтерів, практичнонеможливо.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи