Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.12.2021 00:45

Земля учасникам АТО та ООС. 9 кроків до отримання

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Законодавство передбачає систему пільг для учасників бойових дій, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» учасникам бойових дій надають, серед інших, такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва. 

Надання у власність земельних ділянок здійснюється в порядку, визначеному ст. 118 Земельного кодексу України.

Кроки, які потрібно зробити для отримання землі у власність.

Крок 1

Визначіться, яку і навіщо земельну ділянку ви б хотіли отримати. 

Важливо: така земля має бути комунальною, тобто перебувати у власності громади.

Учасник АТО/ООС може отримати із земель комунальної власності ділянки за таким цільовим призначенням і в такій кількості:

1) для ведення садівництва — не більше 0,12 га;

2) для ведення особистого селянського господарства — не більше 2 га;

3) для будівництва і обслуговування жилого будинку в селах — не більше 0,25 га, у селищах — не більше 0,15 га, у містах — не більше 0,10 га;

4) для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара;

5) для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара.

Слід зазначити: визначені норми площ для безоплатної приватизації — це максимальна кількість землі, що може бути виділена по кожному цільовому призначенню. У реальності ці цифри можуть бути трохи меншими.

Корисним помічником на цьому етапі стане публічна кадастрова карта України. Саме за допомогою цього онлайн-ресурсу самостійно можна визначити належність та тип власності земель, особливості їхнього використання тощо. 

Також можна скористатися послугами профільних юридичних компаній

Крок 2

Написати заяву (клопотання) на отримання земельної ділянки у власність та направити її до своєї сільської, селищної чи міської ради.

Заяву слід писати на ім’я голови ради та до самої місцевої ради, адже саме депутати вирішать, надавати вам земельну ділянку чи ні.

До заяви (клопотання) варто додати:

1) графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки (можна зробити скрнішоти з публічної кадастрої карти)

2) копія паспорта та копія реєстраційного номера облікової картки платників податків (РНОККП)

3) згода на збір та обробку персональних даних

4) документ, що посвідчує участь в антитерористичній операції/операції об’єднаних сил

Крок 3

Місцева рада або орган виконавчої влади в 30-денний термін розглядає заяву (клопотання).

За результатами розгляду надається дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні.

Якщо в цей термін місцева рада не надає відповідь, то можна звертатися до суду.

Крок 4

Після отримання дозволу на виконання робіт заявник звертається до землевпорядної організації для розробки землевпорядної документації.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадянин суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Термін розробки землевпорядної документації — не більше 6 місяців.

Ціна договірна.

Крок 5

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується у порядку, визначеному ст. 186-1 Земельного кодексу України.

Органи влади, що погоджують проект, зобов’язані протягом 10 робочих днів з дня одержання проекту безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом із повідомленням розробнику свої висновки про його погодження.

Крок 6

У разі необхідності проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки направляється для здійснення обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації.

Термін проведення такої експертизи — 20 днів.

Вартість — 3% від кошторисної вартості проектно-вишукувальних робіт, але не менше 20 грн.

Крок 7

Після погодження проекту землеустрою земельну ділянку слід зареєструвати в Державному земельному кадастрі.

Термін реєстрації — 7 календарних днів.

Крок 8

Після того, як земельна ділянка зареєстрована в Держгеокадастрі, людина знову звертається до органу місцевого самоврядування — із заявою про затвердження проекту землеустрою.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає у власність земельні ділянки комунальної власності, приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Термін затвердження — 2 тижні з дня отримання погодженого проекту землеустрою. 

Крок 9

Право власності на отриману земельну ділянку слід зареєструвати в органах юстиції, державного реєстратора чи нотаріуса, звернувшись до них із відповідною заявою.

Термін реєстрації — 5 робочих днів від подачі заяви.

Вартість — один мінімальний збір у розмірі 0,1 мінімальної заробітної плати (станом на середину грудня 2021 року це близько 650 грн). 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]