Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2020 15:40

Створення комфортного середовища: тренд часу чи необхідність

Засновник волонтерського проекту "Бебіситери для дітей медиків", директор "ІБК Обрій"

Які основні тренди з благоустрою територій житлових комплексів спостерігаються на ринку сьогодні, хто є ініціатором нових ідей та фішок та у скільки обходиться комфорт для мешканців забудовнику

Сучасний інвестор не шукає виключно квадратні метри, він прагне жити в комфортному середовищі. У нього є бажання вийти на територію, прогулятися затишними алеями, присісти на зручну лавицю у затінку, а не під палючим сонцем. В результаті, серед представлених ЖК в одному сегменті він обере саме той, що найбільше відповідає його очікуванням та вимогам. Відповідна поведінка з боку інвесторів стимулює девелоперів ретельніше вивчати цільову аудиторію кожного конкретного комплексу. Таким чином можна передбачити всі можливі сценарії поведінки майбутніх мешканців і створити необхідні умови для максимальної варіантності відпочинку.

Нормативне регулювання

Зауважу, що всі питання з планування земельної ділянки, в рамках якої здійснюється й посадка будинку, та його будівництво, а також, власне, благоустрій, тобто, організація цієї території, регламентується Державними будівельними нормами України (ДБН). І хоч остання редакція цього документа була прийнята минулого року, деякі норми-атавізми в ній все-таки залишились.

Отже, хай там як, але площа під забудову будинку, розміри та основний перелік майданчиків, який повинен бути у складі прибудинкової території визначається згідно з новими будівельними нормами, а відповідні розрахунки проводяться з урахуванням висотності будівель, об’єму будівництва та щільності прогнозованого населення.

Основні тренди

Завдання ж проєктувальників передбачити та запроєктувати зручні маршрути та функціональне зонування території відповідно до життєвих сценаріїв майбутніх мешканців, що є першим з основних трендів благоустрою.

Так, ще на етапі підготовки одного з наших проєктів, ми, зокрема, орієнтувалися на природне оточення комплексу, головною особливістю якого є наявність великих паркових зон. Аби вписатися у ландшафт мікрорайону, на території ЖК було запроєктовано власний парк площею 1,5 га. Також особливого та індивідуального стилю комплексу надає ландшафтний дизайн з продуманою концепцією озеленення, якій підпорядковані квіткові композиції, висадка певних груп рослин та дерев.

Озеленення, до речі, є другим з основних трендів благоустрою. Зелені зони вигідно доповнюють будинки, підвищують комфорт та позитивно впливають на здоров’я людей. Цього року перші два тренди набули ще більшої актуальності внаслідок появи епідемії коронавірусу.

Окреме місце серед трендів займає увага до запитів дітей різного віку та потреб. Дитячі майданчики стандартного типу давно відійшли у небуття. Їх місце займають розвиваючі зі спеціальним проти травматичним покриттям, що зроблені на замовлення за індивідуальним дизайном, та більш спеціалізовані – такі, що враховують вікові особливості дітей, та специфіку особливостей діточок з особливими потребами

Наступний – підтримка здорового способу життя. Сьогодні є багато прихильників пробіжок, велосипедного спорту, катання на роликах, сегвеях, що передбачає наявність спеціально обладнаних місць. Ніхто не заважає замовникам будівництва зробити відповідні доріжки та смуги. Влаштувати майданчики з вуличними тренажерами для дорослих та підлітків. Накрити футбольні та волейбольні поля необхідним якісним спеціалізованим покриттям, що є, до речі, одним з недешевих на сьогодні задоволень.

Помітно змінюється й підхід до організації місць відпочинку. Людям подобається відпочивати в оточенні артоб’єктів, фонтанів, цікавої гри освітлення. Тож на шляху до перемоги в перегонах за прихильність інвесторів, окрім обізнаності щодо уподобань та запитів споживачів, забудовнику необхідно навчитися вмикати не абияку креативність.

Вартість

Вартість оснащення прибудинкової території в середньому складає 3-5% від загальної вартості будівництва комплексу. Проте подальша доля цієї краси залежить виключно від усвідомлення мешканцями того, що збереження та підтримка оснащення прибудинкової території, яку вони отримали від забудовника, вимагає вкладень. До речі, витрати, пов’язані з благоустроєм території, в структурі комунального платежу складають лише 10-12%. На жаль, сьогодні серед споживачів паралельно з ґрунтовними вимогами щодо оснащення та оздоблення прибудинкової території прослідковується тенденція низької культури оплати за її догляд незалежно від класу комплексу.

Отже, наявність зеленних насаджень, різноманітність навколишньої інфраструктури, продумане планування простору – фактори, що визначають якість місця для життя мешканців та рівень соціальної відповідальності бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]