Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.05.2021 15:18

Дороги до інвестицій: приклад співпраці громади та держави

Позаштатний радник на громадських засадах голови Укравтодору, президент Української Асоціації проектних організацій (UADO)

Велике будівництво продовжується і в невеликих громадах

Дороги до інвестицій: приклад співпраці громади та держави

Місто Буча - сателіт Києва - є перспективною зоною промислового інвестування. Тут планується зведення першого в Україні індустріального парку "Мироцьке". Створення подібних об'єктів є одним із завдань президентської програми "Велике будівництво" у 2021 році. 

Індустріальний парк – це частина міста, виділена під промислове використання, тут можуть працювати фабрики, невеликий завод, склади або логістичні центри.

Поруч з парком має запрацювати кластер медичних послуг - об’єднання декількох медзакладів, які надають послуги з діагностики та лікування пацієнтів в комплексі. Подібний кластерний підхід дозволяє стимулювати інвестиційні процеси, зокрема у сфері охорони здоров’я. 

Але до цих об'єктів соціальної інфраструктури слід прокласти комфортні шляхи. Йдеться як про дороги державного значення, так і про маршрути комунальної власності. 

У планах Київської служби автомобільних доріг відремонтувати, а в Бучанської ОТГ запроектувати капітальний ремонт та реконструкцію двох ділянок дороги М-07 загальною протяжністю 11 км та чотирьох розв’язок. Загальна вартість всіх робіт - 600 млн грн. 

На розробку проєкту виділено 26 млн грн, з них з місцевого бюджету Бучанської ОТГ профінансовано 7,8 млн грн, а з Державного фонду регіонального розвитку решту - 18,2 млн грн.

Одна ділянка нової дороги, протяжністю 4,8 км, проходитиме через індустріальний парк і медичний кластер, її вартість - 80 млн грн. У поточному році з держфонду регіонального розвитку на це виділено 29 млн грн.

Друга ділянка дороги - майже 6 км - проходить тільки через індустріальний  парк. Загальний бюджет цього проєкту - 69 млн грн, з них: фінансування з державного бюджету - 47 млн грн, з місцевого бюджету - 20 млн грн, з інших джерел - 2 млн грн.

Реалізація такого масштабного проєкту простимулює розвиток інвестицій у промисловий комплекс на території Бучанської ОТГ. 

Завдяки такій співпраці муніципалітету та держави виграють усі: потенційні -  українські та міжнародні - інвестори, представники медичної та лікувально-рекреаційної галузі, науково-дослідні медінститути, малий і середній бізнес, а головне - жителі Бучанської ОТГ.  

Тільки на старті сума очікуваних інвестицій складе - 450 млн грн, а у перспективі - в економіку Бучанської ОТГ буде залучено близько 1 млрд грн. Збільшення щорічних надходжень до місцевого бюджету очікується до 50 млн грн.

Вже на другий рік реалізації проекту очікується створення 500 робочих місць, у перспективі ця цифра зросте у чотири рази. 

Станом на середину травня розроблено техніко-економічне обгрунтування будівництва ділянки дороги 3,2 км до парку та двох транспортних розв’язок з боку траси М-07 Київ – Ковель – Ягодин. А також розроблено ТЕО з будівництва ділянки дороги 1,6 км та двох транспортних розв’язок, які сполучають індустріальний парк з перспективною дорогою до аеропорту «Антонов».

Такі приклади співпраці дозволяють розвивати внутрішню інфраструктуру муніципалітетів через будівництво до них транспортних шляхів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]