Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.04.2023 14:50

Відкриття книгарень — вагомий внесок у книжкову галузь країни

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Книжки не на часі? Авжеж, це неправильне твердження. Ми маємо розуміти, що війна триває не лише на лінії фронту, і боронити Україну й українське не менш важливо в тилу.

Нещодавно в мережі з’явилась інформація, що окупанти вивезли з Донеччини 9,5 тисяч книг українською мовою, натомість активно завозять свої. Так, лише за один місяць на Луганщину ввозять понад 80 тисяч книжок. Таким чином вони намагаються знищити українську культуру. 

Незважаючи на обставини, видавнича галузь продовжує розвиватися, а за рік війни відкрилося чимало нових книгарень у різних куточках нашої країни. І перед самим Великоднем відкрився «Книголенд» у Рівному. Чи важко запроваджувати це зараз? Так, безперечно. Проте видавці, власники книжкових магазинів і клієнти щиро вірять: Закон про підтримку української книги, що був прийнятий ще в 2022 році, почне діяти. Законом передбачається компенсація від держави на оренду приміщень українським книгарням та видачу спеціальних сертифікатів на придбання книг новонародженим і дітям, що досягли 14 років. Реалізація програми повинна сприяти книгорозповсюдженню та підтримці книговидання, яке зазнало чималих втрат від початку війни. Він мав набути чинності в січні 2023 року, проте через нестачу фінансування було прийнято рішення про його відтермінування до кінця воєнного стану.

Але саме зараз, коли ми маємо боронити українську культуру й розвивати її, виховувати ерудованих дітей і розвиватися особисто, важливо підтримувати українські книгарні і забезпечувати їхню стійкість. Маємо пам’ятати, що книговидання є складовою культурної ідентичності нації, що сприяє рівню освіченості громадян, збереженню та примноженню духовної спадщини нашого народу. Сьогодні на поличках книгарень складно знайти графоманську чи неякісну літературу, а ті новинки, що виходять зараз, швидко стають бестселерами, і це дуже хороший знак. Не менш важливо те, що, попри повномасштабне вторгнення, люди знаходять час, сили та кошти, щоб придбати та прочитати книгу. Це ще раз показує, наскільки нескореною є українська нація. Мистецтво, зокрема література, не залишається осторонь у той час, як на фронті здобувається перемога. І ми маємо остаточно й назавжди витіснити ганебну російську культуру з наших мізків. 

Діти повинні навчатися українською мовою, спілкуватися й читати нею, бо за ними майбутнє. За нами - сьогодення, і ми повинні зробити все можливе та неможливе для перемоги на всіх фронтах. Ми гідні того, щоб споживати якісну літературу, як українську, так і зарубіжну, але саме рідною мовою. Тож читаймо українською! Підтримаймо книжкову галузь України!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]