Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.08.2020 14:42

День, коли комп'ютери почали писати романи вже настав

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Роботи починають редагувати тексти та писати літературні твори. Це явище започаткувало новий видавничий тренд - «цифру на папері».

В інформаційному просторі вже декілька років обговорюють професії майбутньго та умови, за яких, люди дуже скоро будуть змушені шукати свое призначення в нових сферах. Новітні технології стрімко змінюють наше життя. Штучний інтелект, блокчейн, 3D-друк, роботизація і інші інновації не тільки допомагають людям вирішувати різні завдання, але і змушують людей освоювати нові компетенції. Сьогодні, роботизація вже торкнулася майже усіх сфер діяльності. Видавничій бізнес тому не виняток. Автоматизована перевірка орфографії доступна користувачам Інтернет. Далі більше. Роботи починають редагувати тексти та писати літературні твори. Це явище започаткувало новий видавничий тренд - «цифру на папері».

Дуже скоро видавці почнуть шукати нових авторів не тільки серед людей. Машини вже вміють створювати правильні за канонічними правилами сценарії й сюжети. Особливо добре машини будуть справлятися із завданням, коли на вхід їм будуть надходити розширені дані. Вже за декілька років  категорія «читач» передбачатиме масив інформації, на підставі якої створюватимуться нові видання. Можливо, створені персонально для окремого читача. Сьогодні людям важливо читати в мережі будь-яку інформацію, дібрану на підставі персонального контенту. Книги не виняток. Тому невдовзі будуть активно рости алгоритми, які допомагатимуть проаналізувати інтереси читачів і видавати їм те, що потрібно саме зараз. Читач вважатиме себе важливим і цінним, навіть якщо він нічого не заплатив. Цифрові видавництва в цьому тренді будуть на кілька кроків попереду «паперових» конкурентів, які усе ще мислитимуть такими категоріями, як тираж. 

 Пригадуєте історію про штучний інтелект, який за допомоги винахідників Університету майбутнього Хакодате, ще у 2016 році створив цілий роман. Роман "День, коли комп'ютер напише роман » навіть пройшов у фінал престижної літературної премії Хосі Сін'їті. З 1450 робіт, поданих на конкурс, 11 були написані за допомогою різних програм, що генерують текст, однак після чотирьох етапів відсіву тільки один написаний за допомогою штучного інтелекту роман пройшов фінальний відбір. При цьому членам журі було невідомо, що автор роману «робот-письменник».

Видавництво «Ранок» уже декілька років працює над запуском електронного підрозділу. Ідеться про роботів-редакторів, які працюватимуть над написаними текстами літераторів-гомо сапієнс. Цілком можливо за ними в редакцію "Ранку" прийдуть і роботи-письменники.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]