Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2021 17:44

GR: практика суспільної відповідальності бізнесу

Юрист, адвокат

Як GR допомагає компаніям створити позитивну репутацію та взаємодіяти з державою

Сучасний світ динамічно змінюється: постійно виникають нові тенденції в розвитку економіки та суспільства, що спонукає до постійної взаємодії всіх заінтересованих сторін і швидкого реагування на такі зміни.

Одним із маркерів для бізнесу, що розвивається в ногу з часом і прагне відповідати щоденним викликам, є високий рівень соціальної відповідальності.

Соціальна відповідальність є доволі багатогранним явищем, тому я зроблю акцент лише на окремих його складових. 

Відтак, соціально-відповідальний бізнес:

- дотримується вимог чинного законодавства;

- вибудовує добросовісні відносини з усіма заінтересованими сторонами;

- бере участь у розв'язанні соціально-економічних проблем суспільства, відповідно до напрямків діяльності, де держава регулює цю діяльність і створює умови для її розвитку та вдосконалення;

- робить свій внесок у побудову громадянського суспільства. 

За останні роки прослідковується збільшення ініціатив уряду, спрямованих на просування корпоративної соціальної відповідальності через публічну політику. Крім того, бізнес все частіше відзначає значний вплив державних органів на свою діяльність, що, у тому числі, обумовлено кризовими явищами, які спричинила пандемія.

Зважаючи на вищезазначене, бізнес-сфера повинна розглядати органи державної влади як одних зі своїх ключових стейкхолдерів та перебувати в постійній комунікації з ними.

Для забезпечення такої взаємодії бізнес замислюється над необхідністю створення окремого напрямку у своїй структурі, що відповідатиме за взаємодію з органами державної влади, іншими словами - GR (з англ. government relations). 

GR - це діяльність, спрямована на побудову довгострокових відносин між різними громадськими групами чи субєктами господарювання та органами державної влади/місцевого самоврядування, для досягнення збалансованості інтересів, супроводу діяльності компаній у політичному середовищі, враховуючи інтереси заінтересованих сторін та впливу на рішення органів державної влади та місцевого самоврядування.

Таке визначення дає розуміння, що GR - це комплексне та багатогранне поняття. 

Так, серед основних завдань GR можна виокремити:

- підвищення впізнаваності організації та її правильне позиціювання;

- сприяння з боку держави в реалізації соціальних проєктів організації;

- інформованість і своєчасне реагування на регуляторні проблеми або регуляторні можливості.  

GR виконує такі важливі функції:

- забезпечення ефективної взаємодії суб'єктів господарювання та органів державної влади;

- просування ініціативи суб'єктів господарювання й соціальних груп на державному рівні;

- здійснення підтримки економічної діяльності суб'єкта господарювання на зовнішніх ринках тощо.  

Найчастіше інструменти GR використовують тоді, коли необхідно проінформувати державу про те, що існує певна проблема чи прогалини в законодавстві, які потребують  врегулювання.

Тобто, GR перетворює компанію з об’єкта, на якого впливає політика, на активного суб’єкта прийняття рішень.

Ініціативна участь у громадській діяльності створює позитивну репутацію серед зацікавлених сторін у компанії. Саме соціально-відповідальні компанії отримують широкі можливості для контактів із представниками влади та відповідно приділяють значну увагу напрямку GR. Раціонально побудована корпоративно-соціальна політика - ефективний інструмент як управління бізнесом загалом, так і політико-управлінської взаємодії з органами державної влади зокрема.  

Резюмуючи, хочу наголосити, що напрямок GR стає невід'ємною складовою в роботі соціально-відповідальних компаній. Постійна комунікація та легітимний вплив на органи державної влади є перш за все обов’язком, а не правом сучасних компаній. 

Грамотно налагоджена взаємодія держави та приватного сектору допоможе розвинути конкурентні переваги та забезпечить довгостроковий успіх діяльності галузі всередині країни, від чого лише виграють усі заінтересовані сторони.

Теги: GR, бізнес
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]