Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.04.2021 13:56

Які замовники можуть купувати "коронавірусні" товари, роботи та послуги?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Вперше детально про можливе цільове призначення розділів Переліку! І чому електроенергія - не для всіх!

Систематично розповідаючи у своєму блозі про чергові зміни до Переліку, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 225 від 20.03.2020, про особливості закупівлі окремих товарів робіт та послуг, роблю акцент на тому, хто саме може проводити певні закупівлі. Але детально про можливе цільове призначення розділів Переліку – вперше!

Наскільки мені відомо, будь-якого документу, який надав би замовникам необхідні роз’яснення щодо роботи з Переліком саме з цієї точки зору, на жаль, не існує. Але запитання, що надходять у моїй групі у Вайбері, підтверджують, що така інформація і досі є актуальною.

Отже, спробуємо заповнити цю прогалину, керуючись виключно буквою Постанови 225. Читати буквально так, як написано – це найбільш виграшна позиція у разі можливих перевірок, ревізій тощо. До речі, ви ж пам'ятаєте про ревізії аудиторів коронавірусних закупівель цього року?

Читаємо уважно кожен розділ Переліку та робимо висновки, для кого призначені ці товари, роботи та послуги.

Заголовок першого розділу  ‑ Лікарські засоби, імунобіологічні препарати та харчові продукти для спеціальних медичних цілей для надання медичної допомоги пацієнтам, хворим на COVID-19.
Вказані в розділі лікарські засоби та інші препарати закуповує медичний заклад, що надає допомогу хворим на COVID-19, та саме для цих цілей. Тобто, такий заклад не може закупити за коронавірусною процедурою лікарські засоби одразу на річну потребу, навіть якщо ці засоби і включені до Переліку. Наприклад антибіотик  Ceftriaxone (Цефтриаксон) для потреб коронавірусного / інфекційного відділення закуповується по Постанові 225, для інших потреб як завжди, виходячи перш за все із очікуваної вартості закупівлі – спрощена процедура, відкриті торги тощо.

Наступний розділ Переліку – Дезінфекційні засоби та антисептики.  Заголовок не містить жодних обмежень, тобто купувати вказані засоби за коронавірусною процедурою мають право всі замовники без винятку. Необхідно лише визначитися з  предметом закупівлі, його назва має відповідати назві з Переліку.

Йдемо далі. Медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19. Тут ключові слова – заклад, що  надає допомогу хворим на COVID-19. І це зрозуміло – до даного розділу включено різне медичне обладнання, в тому числі і високовартісне. Звертаю увагу, що під наданням допомоги може матися на увазі не лише допомога в умовах стаціонару, а й допомога тим пацієнтам, що звертаються амбулаторно. Тобто, заклади первинної медико-санітарної допомоги теж мають право за наявності потреби закупити обладнання з Переліку.

Засоби індивідуального захисту. Тут теж обмежень немає, що цілком зрозуміло. Необхідність дотримання маскового режиму у всіх сферах життя змушує замовників закуповувати маски, респіратори, захисний одяг тощо. Тобто цей розділ – для всіх замовників. Однак не забувайте про необхідність наявності документа, що підтверджує відповідність окремих позицій цього розділу вимогам ДСТУ.

Розділ Медичні вироби для скринінгу хворих. Розділ один із найкоротших, всього три позиції. Незважаючи на те, що заголовок розділу начебто не містить обмежень, для широких мас замовників можлива закупівля лише пірометру (інфрачервоного термометру). Контроль температури відвідувачів у, наприклад, школах дійсно є необхідним. Інші позиції цього розділу носять спеціалізований характер та навряд чи зацікавлять інших замовників, крім медичних закладів.

Йдемо далі. Розділ Розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19. Тут ситуація аналогічно як з лікарськими засобами з першого розділу Переліку. До розділу входять витратні матеріали, які використовуються для допомоги хворим на COVID-19, тобто у відповідних відділеннях. І саме потреба таких відділень може бути задоволена шляхом застосування коронавірусних закупівель.
Потреба інших відділень в аналогічних матеріалах ‑  катетери, трубки, дихальні маски тощо задовольняються шляхом застосування інших процедур закупівель залежно від очікуваної вартості. Також товари з цього розділу Переліку можна закупити для проведення вакцинації від COVID-19.

Медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали, реагенти для лабораторних досліджень. Даний розділ включає в себе товари, що їх потребують медичні лабораторії. Якщо заклад охорони здоров’я включає в себе такий підрозділ, як лабораторія, може закупити за коронавірусною процедурою вказані товари. Виходячи із формулювання назви розділу, наявність хворих на COVID-19 значення не має.

Медичні вироби (розхідні матеріали) для патологоанатомічних відділень. Тут все зрозуміло. Спеціальні мішки, пакети, інструменти (для проведення розтинів) – для забезпечення потреб відділень патанатомії.

Транспортні засоби для закладів охорони здоров’я системи екстреної медичної допомоги та санітарної авіації (авіаційної медицини). Тут теж не повинно виникнути питань –спеціалізовані санітарні автомобілі екстреної (швидкої) допомоги та транспортні засоби для проведення санітарної обробки території, споруд і будівель закуповують без конкурентної процедури закупівлі лише ті заклади, що надають екстрену медичну допомогу.

Системи постачання медичних газів. Даний розділ включає в себе як систему киснепостачання, так і окремі частини – рампа киснева, редуктор кисневий тощо. Обмежень щодо необхідності для медичної установи надавати допомогу хворим на COVID-19 немає, тобто встановити або вдосконалити систему киснепостачання має можливість за наявності потреби будь-яка установа.   

Розділ Інше включає в себе Специфічні праймери для виявлення дослідних РНК-послідовностей та Система безперебійного електроживлення. За необхідності, провести такі закупівлі мають можливість будь-які установи, не лише ті, що надають допомогу хворим на COVID-19.  Про особливості закупівлі системи безперебійного живлення я вже розповідала.

І нарешті, заключний розділ Переліку (але досить різноманітний) – Роботи та послуги. 

Перш за все нагадаю, що закупівля робіт та послуг здійснюється з урахуванням ПДВ, тоді як операції з постачання товарів, вказаних вище, звільняються від оподаткування податком на додану вартість (точніше, оподатковуються за нульовою ставкою) на всіх етапах постачання. 

Нагадаю про особливості закупівлі окремих робіт та послуг.

Кейтерингові послуги (послуги з надання харчування пацієнтам, хворим на COVID-19, та медичним працівникам) та нерегулярні пасажирські перевезення (організація перевезення пацієнтів, хворих на COVID-19, та медичних працівників).  Виходячи із аналітики закупівель, популярність цих послуг зменшилася, але вони ще закуповуються. Застосовуються для забезпечення потреб хворих на COVID-19, стосовно медперсоналу обмежень не встановлено.

Послуги із санітарно-гігієнічної обробки приміщень може закупити будь-який замовник без обмежень.

Всі роботи та послуги, що стосуються системи киснепостачання (виготовлення проектно-кошторисної документації, монтаж та реконструкція, капітальний ремонт,придбання витратних матеріалів) теж може придбавати будь який замовник, незалежно від того, чи надає заклад допомогу хворим на COVID-19.  

Поточний ремонт а також реконструкція, реставрація, капітальний ремонт приміщень та споруд закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2. Якщо медична установа надає допомогу, то має право провести як поточний так і капітальний ремонт своїх приміщень та споруд, будь-яких, а не лише тих, де надається така допомога. Про це також писалось і неодноразово.

Стосовно закупівлі послуг з ремонту та технічного обслуговування медичних виробів та обладнання, то медичні заклади можуть закупити послуги з обслуговування або ремонту необхідного медичного обладнання, що використовується для надання допомоги пацієнтам, хворим на COVID-19, але за умови, що дане обладнання обов’язково має бути включено до Переліку.

Будь-який замовник може закупити за коронавірусною процедурою послуги із поводження з медичними відходами (збирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізації (тих, що можуть підлягати утилізації), видалення, знезараження, знищення медичних відходів).  

І наостанок – трохи прикрого. Постачання (продаж) електричної енергії постачальниками універсальних послуг бюджетним установам. На жаль, результатами останніх змін до Переліку не зможуть скористатися ті, хто потребував цього в першу чергу (маю на увазі лікарні).

Чому – відповідь ховається у статті 2 Бюджетного Кодексу України. Так,  відповідно до пункту 12 даної статті, бюджетні установи - органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими. А заклади охорони здоров’я головним чином мають статус одержувача бюджетних коштів. Це суб'єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету, про що вказано в пункті 38 цієї ж статті.

Тобто, перед тим як провести закупівлю електроенергії, дозволену останніми змінами, уточніть свій статус.  Формулювання постачання (продаж) електричної енергії постачальниками універсальних послуг бюджетним установам двозначного тлумачення не має.

Читайте уважно Перелік і вдалих вам закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]