Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.03.2021 10:30

Як купуємо систему безперебійного електроживлення за коронавірусною процедурою?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Можливі труднощі, ускладнення, підводні камені, як їх оминути

Закупівлі, предметом яких є товари, роботи та послуги, необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України та які включені до відповідного Переліку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225 – невичерпне джерело натхнення та все нових тем для висвітлення. Та й запитання від замовників теж допомагають окреслити коло питань, що потребують додаткових роз’яснень.

Мета цього допису, як і багатьох попередніх ‑  допомогти замовникам уникнути порушень під час здійснення коронавірусних закупівель, а також, за можливості, передбачити можливу реакцію контролюючих органів на здійснення тих чи інших закупівель.

Тому проаналізуємо порядок закупівель систем безперебійного електроживлення – щоб мати впевненість у правильності їх проведення.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1201 від 25.11.2020  внесено зміни до Переліку 225, зокрема Перелік було доповнено розділом «Інше», до якого включено товар «Системи безперебійного електроживлення».

Розділ «Інше», як бачимо, не містить жодних уточнень щодо статусу замовника: надає медична установа допомогу хворим на COVID-19 чи не надає – значення не має. Отже, будь-який заклад після 10.12.2020 (саме тоді набула чинності Постанова № 1201) може закупити систему безперебійного електроживлення за коронавірусною процедурою закупівлі.

Оскільки Постановою №1201 внесено аналогічні зміни до Переліку 224, до вартості системи безперебійного електроживлення податок на додану вартість не входить. Звільнення вказаного товару від оподаткування податком на додану вартість застосовується з дати набрання чинності Постанови № 1201,  якою і були внесені відповідні зміни до Переліку 224. 

А що ж саме замовник може купити, щоб не отримати звинувачення в неправомірному виборі процедури закупівлі і як наслідок ‑  у придбанні товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону.

Переходимо до предмета закупівлі. Замовники подекуди закуповують товар під назвою «дизель-генератор».  Чи можна так чинити, і чи один і той же це предмет?

Щоб уникнути можливих претензій, зауважень з боку контролюючих органів, раджу в таких випадках абсолютно та безумовно дотримуватися букви нормативно-правових актів. Так і відстоювати свою правоту буде простіше.

Отже, в загальному сенсі системою називається множина взаємопов'язаних елементів, що утворюють єдине ціле, взаємодіють із середовищем та між собою і мають мету.

Тобто, система безперебійного електроживлення складатися з одного елемента не може, на що вказує саме визначення системи. Тому якщо просто закупити дизель-генератор або ще краще – джерело безперебійного живлення і назвати це «система», питання у контролюючих органів виникнуть неминуче.

Підсумовуючи інформацію, отриману з різних відкритих джерел, зазначаю, що до системи безперебійного електроживлення входять, як правило, наступні компоненти:

ДГУ - Дизель-генераторна установка;

АВР - Автомат введення резерву;

РЩ ДП - Розподільчий щит гарантованого живлення;

ТГИ - Трансформатор гальванічної ізоляції;

ДБЖ - Джерело безперебійного живлення;

Компоненти можуть змінюватись, в залежності від потреб конкретного замовника.

Тобто, до предмета закупівлі, щоб він міг з повним правом називатися системою безперебійного електроживлення, мають входити принаймні декілька складових. І закуповуються вони, звичайно, за одним договором, укладеним в результаті однієї процедури закупівлі. Адже закупівля складових до системи безперебійного електроживлення Переліком не передбачена.

Наприклад, дизель-генераторна установка та автомат введення резерву – це вже є системою. До системи входить генератор, який виробляє електроенергію та автомат введення резерву. Як вказує сама назва ‑ АВР це автоматичний пристрій, що забезпечує автоматичне введення резервного джерела живлення замість основного, що вийшло з ладу, відключилось тощо.  

До цього мінімуму можуть додаватися за потребою інші елементи системи, наприклад джерело безперебійного живлення.

Трапляється, що дизель-генераторна установка постачається разом з АВР або іншими складовими системи. Закупівля ж здійснюється за кодом Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015: 31120000-3 – Генератори. В такому випадку замовник правомірно зазначає предмет закупівлі – система безперебійного електроживлення, але до технічних, якісних кількісних характеристик предмета закупівлі обов’язково вказує інформацію про складові системи. Також інформація про те, що входить до предмета закупівлі, має бути вказана в додатку до договору (специфікації).

Наостанок додам, що провести закупівлю монтажу системи безперебійного електроживлення за коронавірусною процедурою неможливо. Але можна закласти вартість установки до очікуваної вартості товару. Монтаж, установка відносяться до послуг. Або ж провести монтаж власними силами. 

Бережіть себе та вдалих закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]