Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.01.2021 14:19

Послуги із поводження з медвідходами, утилізації закуповуємо за коронавірусною процедурою

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Одним із останніх нововведень до Переліку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 225 від 20.03.2020, стало включення до нього послуг із поводження з медичними відходами

У зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом, увесь світ підіймає перед собою питання, які раніше відходили на другий план. Серед таких питань є й проблема поводження із медичними відходами.

Одним із останніх нововведень до Переліку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України  № 225 від 20.03.2020, стало включення до нього послуг із поводження з медичними відходами.

Замовники чекали на появу цієї послуги в Переліку, про що свідчить хоча б те, що вони проводили такі закупівлі на власний ризик та часто задавали питання стосовно можливості проведення цих закупівель за коронавірусною процедурою.  

І Постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 № 1201, що набула чинності 10.12.2020 розділ «Послуги» Переліку був доповнений, зокрема, абзацом наступного змісту:
Послуги із поводження з медичними відходами (збирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізації (тих, що можуть підлягати утилізації), видалення, знезараження, знищення медичних відходів).

Звертаю увагу, що проводити закупівлі даних послуг  за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19 мають право всі замовники, не лише ті, що надають допомогу хворим на коронавірусну хворобу.

Практика свідчить, що питання у замовників все рівно залишились, тому надання  роз’яснень щодо проведення вказаної закупівлі все таки необхідно. Зокрема, від замовників надходили прохання роз’яснити, що саме відноситься до медичних відходів.

Медичні відходи цілком правомірно вважаються одними з найнебезпечніших. Вони містять патогенні мікроорганізми та токсичні речовини, які можуть призводити до прямого чи опосередкованого забруднення середовища та стати причиною інфекційних і неінфекційних хвороб.

Але проблема поводження з небезпечними   відходами (не будемо зараз торкатися питань сортування та переробки сміття в цілому, ця проблема взагалі неосяжна та болісна для багатьох) раніше відходила на другий план. Тоді як у зв’язку із поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом, вона привернула до себе увагу.

На сьогодні у сфері утилізації медичних відходів діє наказ Міністерства охорони здоров’я України від 08.06.2015 № 325, яким затверджені Державні санітарно-протиепідемічні правила і норми щодо поводження з медичними відходами.

Отже, відповідно до зазначеного документу, медичні відходи - відходи, що утворюються внаслідок медичного обслуговування у закладах, які в установленому порядку отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (крім підприємств з виробництва фармацевтичної продукції та медичних відходів, що утворюються у побуті).

Тобто, до медичних відходів можуть бути віднесені використані перев'язувальні матеріали, одноразові шприци та системи, рукавички, халати, рентгенівські плівки, інфіковані відходи харчових блоків, заражену кров, шматки шкіри, видалені органи, прострочені, фальсифіковані лікарські препарати тощо.

Медичні відходи поділяються на такі категорії:

категорія А - епідемічно безпечні медичні відходи;

До категорії А відносяться залишки харчів, окрім тих, що утворені в інфекційних, венерологічних та фтизіатричних відділеннях; відходи, що не контактували з потенційно інфікованим біоматеріалом; побутові відходи.

категорія В - епідемічно небезпечні медичні відходи;

Це потенційно інфіковані відходи. Сюди зараховується все, що контактувало з біорідинами: використаний медичний інструмент; предмети, забруднені кров’ю; органічні медичні відходи хворих; харчові відходи з інфекційних відділень; відходи медичних лабораторій; відходи, забруднені мокротинням пацієнтів, потенційно інфікованих туберкульозом.

категорія С - токсикологічно небезпечні медичні відходи;

Це лікарські, діагностичні, дезінфекційні засоби; елементи живлення, предмети з ртуттю, важкими металами тощо.

категорія D - радіологічно небезпечні медичні відходи. Матеріали, що утворюються в результаті використання радіоізотопів у медичних та/або наукових цілях, що перевищують допустимі рівні, встановлені нормами радіаційної безпеки

Тобто, медичні відходи не можуть бути віднесені до звичайних побутових відходів, оскільки вони можуть бути інфікованими а також містити значну кількість токсичних сполук та радіоактивні речовини.

Відходи категорії В та категорії С після знезараження передаються на підприємства, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами та мають відповідне сертифіковане обладнання.

Збирання, зберігання, транспортування та видалення відходів категорії D здійснюються відповідно до вимог законодавства України щодо поводження з радіоактивними відходами, нормами радіаційної безпеки.

Звичайно, неприпустимо, щоб утилізація медичних відходів, які належать до категорій В або С, і є, до речі, небезпечними відбувалася на сміттєзвалищах. А знаходження їх в звичайних сміттєвих баках, на відкритих майданчиках було б небезпечним і раніше, а що вже говорити про теперішні умови – пандемія, карантин…

Тому замовники мають можливість укласти договір на надання послуг у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами за процедурою закупівлі Звіт про укладений договір COVID-19 та бути впевненими, що небезпечні відходи не опиняться на міському сміттєзвалищі.  А утилізацію їх проведуть (повинні, у всякому разі) ліцензовані суб’єкти господарювання на сертифікованих установках для спалювання. 

Часто звучить запитання від замовників  – які документи вимагати від постачальника у разі коронавірусної закупівлі.

Стосовно послуг із поводження з небезпечними відходами відповідь коротка ‑ не забувайте, що надавач послуг за договором повинен обов’язково мати відповідну ліцензію.

І наостанок – не забувайте вчасно оприлюднювати в електронній системі закупівель необхідну інформацію: звіт про укладений договір, договір про закупівлю та всі додатки до нього протягом трьох робочих днів і звіт про виконання договору – протягом двадцяти робочих днів.

Вдалих закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]