Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.11.2020 09:53

Як без порушень ремонтувати приміщення, де приймають хворих на COVID-19?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Правильно закупити послуги з поточного ремонту – місія здійсненна. За коронавірусною процедурою і не тільки за нею.

Станом на сьогодні маємо вже низку змін до нашого основного документу з  коронавірусних закупівель – Переліку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 225 від 20.03.2020. З останніх отримали можливість ремонтувати приміщення медичних закладів, що надають допомогу хворим на COVID-19, шляхом укладання прямого договору, а також ремонтувати обладнання для лікування хворих на COVID-19.

Думаю, названі – не останні доповнення, адже з’являються нові потреби, вносяться зміни до протоколів лікування,  опрацьовується вже набутий досвід боротьби з хворобою. Ось, наприклад, у медзакладів з’явилася потреба у закупівлі розтину ковідних трупів – а Перелік таку можливість на сьогодні не передбачає.

Разом з тим, тепер медичні заклади, що надають допомогу хворим на COVID-19, мають можливість провести закупівлю послуг з поточного ремонту приміщень та споруд шляхом укладання прямого договору.

Але чи є якісь особливості в проведенні такої закупівлі, чи може замовник зробити щось невірно?

Ця інформація стане в нагоді не лише при здійсненні закупівель послуг з поточного ремонту за коронавірусною процедурою, а також і тим замовникам, що проводять такі закупівлі відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі».

Перш за все, замовник має правильно визначитись із предметом закупівлі. Нагадую, що цього року Міністерством економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України  Наказом від 15.04.2020 № 708 затверджено Порядок визначення предмета закупівлі (набув чинності 19.06.2020). І саме  вказаним порядком керується замовник.

Відповідно до Порядку, предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини першої статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Визначення предмета закупівлі робіт здійснюється замовником згідно з пунктом 27 частини першої статті 1 Закону за об’єктами будівництва та з урахуванням ДСТУ Б. Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», прийнятий наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05 липня 2013 року № 293, а також галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та перелік робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301. 

Поточний ремонт відноситься до послуг, але визначення предмета закупівлі має певні особливості – визначається як при закупівлі робіт окремо за кожним об’єктом.  

При закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» та/або галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301.

В розділі ІІІ Державних будівельних норм  ДБН А.2.2-3: 2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво»  даються  визначення зазначеним об’єктам,  а саме:

Будівля ‑  Різновид споруди, що складається з несучих та огороджувальних або сполучених (несучо-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для життєдіяльності людей та виробництва продукції.

Будинок ‑ Різновид будівлі, яка призначена, як правило, для проживання та обслуговування людей.

Лінійний об'єкт інженерно-транспортної інфраструктури ‑ наземні, надземні або підземні лінійні об’єкти для пересування людей, транспортних засобів, вантажів, переміщення рідких та газоподібних продуктів, передачі електроенергії тощо.

Споруда ‑  Штучно створений об’ємний, площинний або лінійний об'єкт, що має природні або штучні просторові межі, призначений для досягнення певних цілей.

Отже, у разі необхідності проведення поточного ремонту, предмет закупівлі визначається по кожному об’єкту окремо.

Звертаю увагу, що таким чином можна провести закупівлю послуг з поточного ремонту будь-якого приміщення, що належить замовнику, а не лише ті палати/відділення, що приймають саме хворих на COVID-19.

Якщо планується провести поточний ремонт у декількох окремих корпусах медичного закладу ‑  це окремі закупівлі. Вартість поточного ремонту по кожному з об’єктів не сумується. Закупівля послуг з поточного ремонту кожного з об’єктів – окрема закупівля.

АЛЕ!!! Якщо вам потрібно відремонтувати в одному корпусі декілька поверхів ‑  пофарбувати стіни, замінити освітлення тощо – це все один об’єкт, одна процедура закупівлі і проводити їх окремо не можна. Ключовим при визначенні предмета закупівлі послуг з поточного ремонту є об’єкт будівництва – будинок (будівля, споруда).

І нагадаю про різницю  між поточним та капітальним ремонтом.

Відповідно до вже згаданих   ДБН А.2.2-3: 2014,  капітальний ремонт - це сукупність робіт на об’єкті будівництва, введеному в експлуатацію в установленому порядку, без зміни його геометричних розмірів та функціонального призначення, що передбачають втручання у несучі та огороджувальні системи, при заміні або відновленні конструкцій чи інженерних систем та обладнання, у зв'язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також благоустрій території. Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності).

Натомість поточний ремонт це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання.

Звертаю увагу замовників, що закупівля робіт з капітального ремонту приміщень та споруд за процедурою COVID-19 в Переліку відсутня.

*ОНОВЛЕНО

вже присутня

Додано капітальний ремонт

Тому закупивши за коронавірусною закупівлею замість поточного ремонту капітальний, замовник вчиняє порушення законодавства – у вигляді придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону, що тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника від 25 500 до 51 000 грн.

Отже, не припускайтесь помилок при закупівлях та не забувайте систематично переглядати Перелік на предмет внесення нових змін до нього.

Вдалих вам закупівель!

UPD.
Актуальність мого побажання щодо систематичного перегляду Переліку на предмет оновлень підтверджена! Поки створювався цей пост, постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2020 № 1112 було внесено зміни до переліків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України № 224 та № 225 від 20.03.2020 (набуття чинності відбулось 17.11.2020).

Відтепер розділ «Системи постачання медичних газів» доповнений наступною позицією:
7311 00 Ємності для стиснених або скраплених газів.

Нагадаю про всяк випадок – Перелік з постанови № 224 – про звільнення від оподаткування ПДВ на митній території України, Перелік з постанови № 225 – про закупівлю за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]