Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.08.2018 10:55

Коли громадський транспорт в Україні стане безпечним і комфортним?

Прессекретар корпорації "Богдан"

Україні потрібен закон, який встановить стандарти безпеки і комфорту у громадському транспорті.

Сьогодні будівництво зручного транспорту є ініціативою самих автовиробників, а не вимогою законодавства. Перевізники ж часто намагаються зекономити за рахунок комфорту пасажирів, купляючи «голі» автобуси і тролейбуси у найдешевших комплектаціях. Або навіть перелаштовують вантажні маршрутки на пасажирські, тим самим наражаючи людей на небезпеку. Аби покласти край подібним схемам, варто звернутись до європейського досвіду і встановити чіткі стандарти.

Безпека як норма пасажирських перевезень

В Україні контроль за якістю пасажирських перевезень у громадському транспорті практично відсутній. Відповідно до законодавства, міський транспорт має відповідати загальним технічним умовам, але жодним умов щодо його безпеки і комфорту немає. Так само немає граничного строку експлуатації громадського транспорту. Адже за офіційними даними, майже 95% транспорту на українських дорогах на ходу більше 20 років.

Ще одна моторошна статистика: у 2017 році на дорогах України сталося 2 588 дорожньо-транспортних пригод за участі громадського транспорту. Серед причин: аварійний стан автотранспорту, нехтування правилами дорожнього руху з боку водіїв. Важливо, що порівняно з 2016 роком аварійність в Україні зросла. На думку експертів, це пов’язано також із діючим мораторієм на ліцензійні перевірки перевізників.

Навіщо потрібні такі перевірки? Аби оглянути місце, де зберігаються транспортні засоби, з'ясувати, чи проходять водії медогляд, чи оглядає автобуси і тролейбуси механік, чи є взагалі ліцензія на здійснення перевезень. Зараз же транспортні компанії жодним чином не контролюються ані законом, ані повноважними органами.

Аби підвищити безпеку на українських дорогах потрібно почати із законодавчого закріплення безпекових стандартів у громадському транспорті, заборонивши аварійним автобусам виходити на маршрути. Треба чітко прописати строки експлуатації громадського транспорту, які не повинні перевищувати 8-10 років. Також важливо скасувати заборону на перевірки перевізників, взявши під контроль транспортні організації. І по можливості відмовлятись від маршруток у містах на користь великих автобусів.

Важливо пам’ятати, що від технічного стану громадського транспорту залежить безпека і навіть життя пасажирів. Українці мають право на безпечні перевезення і досягти цього просто, нарешті взявши на контроль галузь громадськиим перевезень.

Яким має бути комфортний транспорт?

Закон потрібно ухвалити не тільки для того, щоб у громадському транспорті стало їздити безпечно, але й комфортно. Законодавство має передбачати чіткі критерії, яким має відповідати сучасні автобуси і тролейбуси.

Обов’язкові умови: антиковзаюче покриття, кондиціонер і система опалення, ремені безпеки, пристосованість для людей з інвалідністю. Не зайвими також будуть наявність GPS-системи і підключення до єдиного диспетчерського центру для забезпечення чіткого таймінгу руху. 

Електронні табло із зупинками і планом маршруту, відкривання дверей після натискання спеціальної кнопки в салоні або зовні – також підвищать зручність.

 У Європі нові автобуси не тільки мають низьку підлогу, а й можуть нахилятися вбік на зупинці, щоб людям було простіше зайти. Безкоштовний доступ в інтернет через Wi-Fi також додасть балів до комфорту пасажирів.

Так само критерієм комфортності громадського транспорту є облаштування зупинок, де приємно сісти, сховатись від спеки або зливи. Сучасні зупинки повинні бути облаштовані електронним табло із інформацією про час прибуття автобусу або тролейбусу.

Закономірно, що із підвищенням цін на громадський транспорт в Україні має підвищуватись якість умов. На жаль, без належного контролю перевізники не дотримуються навіть очевидних речей. Як наприклад, щоб руховий склад транспорту повинен бути чистим як усередині, так і ззовні.

Комфорт і безпека у громадському транспорті не мають бути чиєюсь примхою, це має бути нормою, тим стандартом від якого не можна відхилятися.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]