Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.02.2022 10:53

Закони бізнесу та особистого життя

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Чи можливо знайти баланс?

Останнім часом зросла кількість нетипових для бізнесу явищ, що призводять до його припинення (в тому числі шляхом банкрутства) поза бажаннями власників. 

Часто причиною стає порушення балансу. Але хто шукає, той знайде: “дзен” ближче, ніж здається. Тож у цій статті я вирішив розібрати причини, що впливають на життя фізосіб та юросіб і чому вони мають жити в синергії.

Взаємодія фізичних та юридичних осіб: що говорить законодавство

Цивільний кодекс України поділяє осіб на юридичних та фізичних. Такий поділ відбувається не просто так, а у зв’язку з тим, що життєвий цикл, права, обов’язки, мета, цілі, сфера впливу та базові цінності істотно різняться. І це при тому, що відмінність умов існування цих осіб поєднує їх у різних варіаціях взаємозалежності одна від одної.

Збалансованість взаємного впливу життя фізичної особи та життя юридичної особи – є фундаментом досягнення мети бізнесу та всебічного задоволення потреб фізичної особи – власника бізнесу.

Умови існування юридичної особи (сфери бізнесу) регламентовані законодавством. Водночас варто пам’ятати, що ініціатором створення юридичної особи (створення бізнесу) є фізична особа (власник), яка ставить на меті реалізацію своїх особистих потреб коштом економічного ефекту при провадженні фінансово-економічної діяльності юридичної особи (підприємства).

Про що варто пам’ятати фізичній особі-власнику після створення юридичної особи:

Виникають взаємні права та обов’язки між фізичною особою-власником та юридичною особою (підприємством), а не лише права власника.

Юридична особа існує відповідно до законів, які не містять у собі емоцій, спонтанних дій, можливості діяти за принципом «хочу — не хочу» або «подобається – не подобається».

Наслідки від діяльності юридичної особи невідворотні (тобто, у будь-якому випадку й незалежно від форми, – настануть).

Фізична особа – власник – є вищим органом юридичної особи, за цих умов юридична особа має власний орган оперативного управління. Тобто власник є складовою частиною юридичної особи (в розумінні структури її існування). Фізична особа-власник веде бізнес шляхом створення юридичної особи (через юридичну особу).

Закони бізнесу вимагають чіткого і вчасного вчинення дій: фізична особа-власник повинен підпорядковуватися ним, як «органічний елемент» юридичної особи та приймати, як власник, активну участь у діяльності юридичної особи.

На жаль, досягти балансу взаємовідносин власник  фізособа-юрособа не так просто.

Нехтуючи своїми зобов’язаннями щодо розвитку бізнесу, власник невчасно приймає рішення або не приймає взагалі, забуває про погоджені рішення або змінює їхню в односторонньому порядку, коли інші бізнес-процеси вже розпочаті або затягує з легалізацією вже існуючого бізнесу.

Прикладів можна наводити безліч, але ризиків можна уникнути, якщо фізичні особи-власники будуть пам’ятати зазначені вище поради та не нехтувати своїми зобов’язаннями протягом і в межах життєдіяльності юридичної особи. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]