Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2022 14:56

Говори гучно, дій обережно

Репутаційний та антикризовий радник. Автор книжки "Репутаційний Антистрес"

5 ключових принципів вашої публічної онлайн-комунікації під час війни

Наші фронти боротьби з російським ворогом пролягають не лише в фізичному світі, але й у віртуальному. І на цьому фронті йде важлива та важка битва проти пропаганди, фейків та зомбованості російськомовного населення різних країн. 

Наприклад, українські фахівці активно використовують професійні онлайн-групи в Фейсбуці чи Телеграмі для того, щоб вплинути на керівні органи професійних міжнародних асоціацій та виключити росіян зі спільнот. 

Я знаю безліч прикладів, коли такі колективні зусилля призводили до реального виключення російських чаптерів та об’єднань з міжнародних організацій! 

Та моя важлива порада для тих, хто продовжує активно боротися з ворогом в інфополі – не забувайте про важливість вашої інформаційної безпеки. Ось мої поради як це робити.  

1. Робіть будь-які публічні дописи з розумінням, що їх може прочитати ворог.

У будь-якій онлайн-групі може бути прихований ворожий спостерігає за дописами та дискусіями й фіксує їх. Якщо ви не знаєте кожного учасника онлайн-групи особисто та не розумієте його позиції – будьте уважними та обережними. Це стосується як фахових груп, так і груп за місцем проживання чи побутовими інтересами. 

2. Мінімізуйте кількість доступної публічної інформації про вас у месенджерах та соцмережах.

У Фейсбуці:

– закрийте свій профіль від тих, хто не є вашими друзями (ця можливість з’явилася у перші дні від початку війни). Ваші дописи буде переведено у режим «для друзів»;

– перевірте свій профайл та видаліть чи приховайте з нього надлишкові деталі про вас;

– не підтверджуйте запити від нових людей, яких ви не знаєте особисто; 

У Телеграмі:

– приховайте номер свого телефону, залишивши лише псевдонім;

– приберіть фото з аватарки профілю;  

– перевірте свої дописи у публічних групах та за необхідності видаліть ті, що можуть зашкодити вам.

3. Мінімізуйте свою онлайн-активність з репостів дописів інших людей, особливо тих, кого не знаєте особисто.

Ситуація змінюється щохвилини і соцмережі наповнюються величезною кількість емоційних дописів, інформаційних зливів та фейків.

Так, дуже шкода тваринок, які залишилися без господарів і хвилю емоцій викликають дописи про сиріт з міст, що перебувають під обстрілами. Але правила інформаційної гігієни під час війни говорять: чого не знаєш сам – відкидай! (не використовуй сам та не розповсюджуй).

4. Коригуйте свої повідомлення відповідно до поточних змін

Стратегія ваших публічних дій залишатиметься незмінною, але варто відслідковувати зміни у ключових наративів, аби ваші дії та повідомлення були актуальними. Використовуйте лише перевірені офіційні джерела інформації, тримайте актуальними ваші текстові та візуальні матеріали, що ви використовуєте у публічній комунікації.

5. Формуйте план своїх публічних інформаційних дій та визначайте, що буде їхнім результатом.

Це дозволить чітко розуміти, скільки зусиль ви маєте докласти та коли потрібно завершити розпочату справу й перейти до іншої. Бережіть свій фізичний та емоційний ресурс, щоб уникнути безкінечного циклу боротьби з вітряками.  

Борімося правильно, до самої перемоги!

Бережіть себе! 

Слава Україні!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]