Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.05.2021 16:26

Європейська Суперліга: найкоротший турнір в історії футболу

Репутаційний та антикризовий радник. Автор книжки "Репутаційний Антистрес"

Суперліга не відбулася. Які репутаційні наслідки створила подія?

Найкоротший та найбурхливіший скандал за всі часи існування європейського футболу розгорнувся фактично вже завершився. Наприкінці квітня 2021 року 12 футбольних клубів анонсували створення Європейської Суперліги, а вже через 3 дні «проект» був закритий – шквал критики не дав йому права на існування. 

Суперліга не відбулася.

Що ж відбувалося насправді? 12 провідних футбольних клубів («Реал», «Барселона», «Манчестер Сіті» «Манчестер Юнайтед», «Тоттенхем», «Ліверпуль», «Челсі», «Арсенал», мадридський «Атлетіко», «Ювентус»,«Мілан» і «Інтер» – 6 англійських, по 3 італійських та іспанських) були оголошені засновниками альтернативного чемпіонату під назвою Європейська Суперліга. Президентом ліги став Флорентіно Перес. За умовами контракту, клуби зобов'язалися брати участь в турнірі протягом 23 років. Вийти з Суперліги можна було не раніше ніж через три роки. 

Проти нового турніру висловилися майже всі, крім його організаторів: вболівальники, гравці і тренери, УЄФА і ФІФА і навіть політики. Здавалося б, в ідеї нового турніру найсильніших клубів Європи немає нічого поганого. Що ж так обурило футбольну громадськість?

За словами чиновників ФІФА, ініціатори такого рішення намагаються розділити футбол на еліту і всіх інших, похитнути основи цього виду спорту і піти проти його ключових принципів: солідарності, інклюзивності, чесності та справедливого розподілу фінансів.

Президент «Реала» і Суперліги Флорентіно Перес хоче подати в суд на УЄФА після того, як провалилася Суперліга. Незважаючи на те, що більшість клубів відмовилися від участі в новому турнірі, як юридична особа Суперліга продовжує своє існування. Перес вважає, що дії УЄФА порушують антимонопольне законодавство, тому він має намір подати на організацію в суд.

Футбольні аналітики вважають, що ідея створення Суперліги це серйозний удар по УЄФА. Тільки тиск громадськості не дозволив Суперлізі відбутись. У разі створення Суперліги була б створена велика прірва між клубами. УЄФА була б помножена на нуль.  

І справді, турнір, з якого жодна команда не вилітає, втрачає свою сутність як спортивного змагання.

Засновники Суперліги витерли ноги об УЄФА, вболівальників та футбол в цілому. Це скоріш було б схоже на елітний клуб. Конкуренція, спортивні досягнення – все не мало б значення. Бо є обрані, а є всі інші. Здається, ще довго командам-учасникам найкоротшого турніру доведеться боротись за свою репутацією ще не на одній прес-конференції та професійною грою повертати своїх вболівальників. Доведеться забити не один гол та виграти не один матч, щоб повернути колишню прихильність публіки.

Багато футбольних експертів припускають, що магнати, які володіють сильними клубами Європи, ще спробують створити окремий турнір або лігу, але коли і в якій формі зараз сказати важко.

Чи матиме місце в майбутньому подібний турнір  – покаже час. Але сама ідея вищості одних клубів над іншими нівелює поняття суперництва, змагання, футболу, і спорту загалом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]