Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2020 09:08

Revolut: примусове звільнення "за власним бажанням"

Репутаційний та антикризовий радник. Автор книжки "Репутаційний Антистрес"

Британський фінтех-стартап Revolut під час коронавірусного локдауну змусив кілька десятків співробітників покинути компанію за власним бажанням.

Британський фінтех-стартап Revolut під час коронавірусного локдауну змусив кілька десятків співробітників покинути компанію за власним бажанням. Більш ніж 50 співробітникам компанії в офісах Польщі і Португалії довелось написати заяву про звільнення за угодою сторін під погрозою звільнення. Юридичних підстав на це не було, як вважають самі працівники.

За словами однієї з них, співробітниці служби підтримки в Кракові, їй запропонували підписати одну з двох заяв: про звільнення за незадовільну роботу або про звільнення за угодою сторін. У другому випадку їй пропонували виплату вихідної допомоги. На прийняття рішення працівниці дали пів години. В результаті жінка вибрала звільнення за угодою сторін, щоб не нашкодити власній кар'єрі. Інші працівники розповідають, що декого про скорочення керівництво компанії сповістило за дві години до початку зміни.

Крім звільнень, Revolut намагалися скоротити витрати на співробітників, запропонувавши їм пожертвувати частково чи повністю свою зарплату на акції компанії . Так звана схема SSS — salary sacrifice scheme. Причому акції в цій схемі пропонувались по ціні, вдвічі вищій за реальну — $121.4 за штуку (актуальна на лютий 2020 року).

На цю пропозицію змушені були погодитись близько 60% співробітників. Таким чином в Revolut розраховували щомісяця економити по $900 тисяч.

Реакція компанії. У Revolut заявили, що дійсно «невелика кількість працівників» покинула стартап через неефективну роботу. При цьому керівництво і менеджер по персоналу повідомили їм про причини звільнення в усній і письмовій формах, стверджує представник компанії.

Висновки та рекомендації. Для обслуговування клієнтів на декількох мовах Revolut наймає людей з усього світу і оформлює їм вид на проживання. В польському, наприклад, офісі працювали співробітники з Італії, Чилі та Індії. Наймаючи працівників з інших країн, керівництво компанії несе подвійну відповідальність, розуміючи, що після звільнення деякі з них залишаться в чужій країні без роботи і медичного страхування.

Маніпулювати працівниками в сьогоднішній скрутний час стало легше. Звичайно, кожен, хто боїться втратити роботу, пожертвує однією зарплатою, щою вберегти своє робоче місце. Звичайно, більшість піде на угоду з керівництвом і напише заяву за угодою сторін за грошову компенсацію і не буде псувати свою кар’єру.

Приймаючи такі кардинальні рішення, шантажуючи своїх працівників, Revolut повинні були б розуміти, що серед 50 звільнених працівників, знайдеться один, хто не буде мовчати. І якщо виясниться, що звільнення були дійсно незаконні, компанії доведеться відповідати за це в залі суду. І, можливо, це коштуватиме їй набагато дорожче, ніж виплата заробітних плат.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]