Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2020 12:51

Як авторка книг про Гаррі Поттера опинилась в епіцентрі гендерного скандалу

Репутаційний та антикризовий радник. Автор книжки "Репутаційний Антистрес"

Всього один твіт Роулінг зробив її одночасно головною феміністкою та головним трансфобом планети

Скандал з участю Джоан Роулінг, авторки книг про «хлопчика, що вижив», розпочався ще на початку червня. Проте він і досі не сходить з сторінок таблоїдів і продовжує розвиватись.

А все почалось з коментарів Роулінг в своєму твіттері щодо статті, в якій йшла мова про створення рівноправного суспільства «для людей з менструацією». Письменниця в жартівливій формі висловила свою думку з цього приводу, наголосивши на тому, що ці люди – це жінки.

Всього один твіт Роулінг зробив її одночасно головною феміністкою та головним трансфобом планети. Суспільство розділилося на тих, хто підтримує письменницю та на тих, хто відверто її критикує, цькує та бойкотує.

В числі тих, хто звинуватив Роулінг у трансфобії, головні актори фільмів про Гаррі Поттера, Фантастичних тварин – Деніел Редкліф, Емма Вотсон, Едді Редмейн. Фансайти творів письменниці відмовляються робити посилання на її офіційний сайт, публікувати її фото чи писати про досягнення. На тлі скандалу кілька співробітників покинуло літературну агенцію Роулінг.

Студія Warner Bros., яка випустила кінофраншизу про Гаррі Поттера, також негативно прокоментувала висловлювання Джоан Роулінг. В компанії підкреслили, що «заохочують інклюзивність».

Транс-активісти, які погрожують та залякують Роулінг, закликають вважати автором книг про Гаррі Поттера Деніела Редкліфа, а її ім’я зтерти і забути. Вони навіть спробували захопити хештег #Ickabog, під яким діти викладають свої ілюстрації до нової книги Роулінг, і стали постити під ним картинки порнографічного змісту.

Багато користувачів у соцмережах звинуватили Роулінг в тому, що прикриваючись фемінізмом, вона просуває дискримінаційні твердження.

Громадська організація GLAAD (заснована представниками ЛГБТ) звинуватила Роулінг в ототожненні себе з «ідеологією, яка спотворює факти про гендерну ідентичність». «У 2020 році немає виправдань для нападів на транс-людей», — зазначили в організації.

Знайшлись проте серед користувачів мережі і ті, хто виступив на захист письменниці. Шоумен Джонатан Росс у своєму твіттері закликає хейтерів авторки перечитати її твіти, підкреслюючи, що нічого трансфобного в них немає.

У соцмережі навіть поширився хештег #IStandWithJKRowling для тих, хто співпереживає письменниці. Жінки в знак солідарності з Роулінг почали купляти книги про Гаррі Поттера і знову вивели всю сагу в топ продажів на Amazon – 7 з 10 найпопулярніших книг в розділі фікшн (не дитяча література!).

Реакція письменниці. Сама ж винуватиця цього гендерного скандалу залишається вірною своїм переконанням, не зважаючи на критику. Через кілька днів після першого твіту, Роулінг виклала на власному сайті статтю, в якій детально пояснює свою позицію. Статтю уже проголосили феміністичним маніфестом, який об’єднав не тільки британок, а й жінок у всьому світі.

Авторка багаторазово підкреслила солідарність з трансгендерами. Вона розповіла, що останніми роками читала багато книжок, блогів та наукових робіт гендерних спеціалістів та медиків. Вона запевнила, що «точно знає», у чому відмінність між трансгендерами та чоловіками і жінками. Роулінг пояснила, що поважає право кожного трансгендера жити так, як йому комфортно. Вона зазначає, що народилась жінкою і казати про це не є проявом ненависті.

«Якщо біологічної статі не існує, то одностатевого кохання теж немає. Якщо статі не існує, то вся реальність, в якій живуть жінки, зникає. Я знаю багатьох транс-людей і люблю їх, але розмиття концепції біологічної статі відбирає у багатьох людей можливість свідомо обговорювати своє життя. Я кажу правду, а не намагаюся когось образити», — згодом написала письменниця в своїх твітах. 

Слід зазначити, твітити Роулінг на тему гендерної приналежності не перестає. В останніх вона і зовсім попереджає про медичний скандал, що незабаром відбудеться. Письменниця підкреслює, що багато професіоналів, які працюють в галузі медицини, освіти та соціальної роботи, підтримали її у цій трансгендерній суперечці. 

Роулінг також поділилася зі своїми читачами статтею психоаналітика Маркуса Еванса про проблему гендерної дисфорії (розлад гендерної ідентичності). Авторка зазначила, що той, хто відмовляється приймати дану статтю, робить це на свій страх і ризик. 

До слова, Роулінг не звикати до звинувачень у трансфобії. Наприкінці 2019 року вона підтримала активістку і дослідницю Майю Форстейтер – її робочий контракт не продовжили через твіти про те, що трансгендерні жінки не можуть вважатися справжніми жінками.

Висновки. Весь цей галас з приводу твітів Роулінг, здається, не про гендерну нерівність чи трансфобію, а про типовий прояв людської агресії і стадного інстинкту. Виходить, в 2020 толерантному році можна цькувати когось за власну думку, але не можна її висловлювати? Роулінг лише нагадала, що біологічна стать існує. Вона не закликала віддати на смерть трансгендерів і транссексуалів, вона не заперечувала їх існування, не пропонувала позбавити їх прав. 

Маючи 14,3 мільйони читачів у твіттері, знаючи свій вплив та роль у суспільстві, Роулінг свідомо відстоює свою позицію. ЇЇ висловлювання не були спонтанними чи необдуманими. Вона напевне здогадувалась про можливий хейт. А без нього, на жаль, не обійтись, якщо ти публічна людина.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]