Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2016 13:15

Асоціація між Україною та ЄС опинилася під загрозою зриву

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

У квітні цього року в Нідерландах відбудеться загальнонаціональний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Якщо голландці проголосують проти зближення Брюсселя з Києвом, то євроінтеграційний курс України може опинитися перед заг

У квітні цього року в Нідерландах відбудетьсязагальнонаціональний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію міжУкраїною та ЄС. Якщо голландці проголосують проти зближення Брюсселя з Києвом,то євроінтеграційний курс України може опинитися перед загрозою зриву.

В самих Нідерландах референдум обґрунтовують нестільки небажанням зближуватися з нашою державою, скільки протестом протиполітики ЄС і необхідністю переглянути правила існування об’єднання. Тобтоголландці мають сумнів у доцільності збереження ЄС в тому форматі, в якому вініснує тепер.

Попри намагання створити вигляд, що конкретно Українатут ні до чого, до подібних ініціатив виникає ряд справедливих запитань.Зокрема, чому на референдумі предметом голосування буде саме асоціація зУкраїною, а не з іншою державою, адже ідея з референдумом виникла фактичноодночасно з ратифікацією Нідерландами таких самих угод з Грузією та Молдовою.Очевидно, що саме до України в нідерландському суспільстві культивується негативнеставлення. Великий вплив на цей процес мала катастрофа малазійського боїнга надДонбасом, жертвами якої в більшості були громадяни Нідерландів. Крім того,масла у вогонь підлив і нещодавній скандал з викраденою колекцією картин знідерландського музею, які несподівано «спливли» на території України. Танайбільш показово те, що всі ці факти активно підігріваються в інформаційномупросторі Нідерландів, в основному з подачі правих і ультраправих сил, яких вЄвропі спонсорує наш колишній старший брат. Відверта антиукраїнська пропагандау європейській країні, від якої тепер залежить майбутнє асоціації Україна-ЄС,ще раз переконує, наскільки далеко простягає руки Кремль.

Для розкручування євроскептичних і антиукраїнськихнастроїв у Нідерландах наразі склалися дуже сприятливі обставини, пов’язані іззагрозою ісламського екстремізму, міграційної проблеми та повільногоекономічного зростання єврозони, яке гальмує розвиток окремих країн-членів ЄС.Тож не дивно, що ініціатива провести референдум набрала потрібні 300 тис.підписів у рекордно стислі терміни. До того ж опитування громадської думки вГолландії показують, що якби парламентські вибори в країні відбулися сьогодні,то перемогу на них здобула б популістськаПартія Свободи Ґеерта Вільдерса, яка виступає проти ЄС. Відтак за нинішньоїкон’юнктури суспільних настроїв в Амстердамі результати голосування нареферендумі навряд чи будуть на користь України.

У вітчизняному МЗС запевняють, щодипломатичний корпус веде інтенсивну роботу з громадськістю і політичнимкерівництвом Нідерландів для того, аби референдум не мав для нас негативнихнаслідків. Однак ця робота має виконуватися не лише української стороною.Більшість політиків ЄС в унісон заявляють, що голландський референдум можеспричинити континентальну кризу і поставить під сумнів існування Євросоюзу.Відповідно всі, хто зацікавлений в попередженні подібних наслідків, маєпрацювати над подоланням впливу правого популізму і євроскептицизму вНідерландах.

Насамкінець, варто зазначити, щозапланований референдум є дорадчим і не має імперативної сили, тобто навітьякщо громадяни висловляться проти асоціації з Україною, голландський парламентвсе одно зможе ратифікувати Угоду. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи