Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2016 13:15

Асоціація між Україною та ЄС опинилася під загрозою зриву

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

У квітні цього року в Нідерландах відбудеться загальнонаціональний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Якщо голландці проголосують проти зближення Брюсселя з Києвом, то євроінтеграційний курс України може опинитися перед заг

У квітні цього року в Нідерландах відбудеться загальнонаціональний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Якщо голландці проголосують проти зближення Брюсселя з Києвом, то євроінтеграційний курс України може опинитися перед загрозою зриву.

В самих Нідерландах референдум обґрунтовують не стільки небажанням зближуватися з нашою державою, скільки протестом проти політики ЄС і необхідністю переглянути правила існування об’єднання. Тобто голландці мають сумнів у доцільності збереження ЄС в тому форматі, в якому він існує тепер.

Попри намагання створити вигляд, що конкретно Україна тут ні до чого, до подібних ініціатив виникає ряд справедливих запитань. Зокрема, чому на референдумі предметом голосування буде саме асоціація з Україною, а не з іншою державою, адже ідея з референдумом виникла фактично одночасно з ратифікацією Нідерландами таких самих угод з Грузією та Молдовою. Очевидно, що саме до України в нідерландському суспільстві культивується негативне ставлення. Великий вплив на цей процес мала катастрофа малазійського боїнга над Донбасом, жертвами якої в більшості були громадяни Нідерландів. Крім того, масла у вогонь підлив і нещодавній скандал з викраденою колекцією картин з нідерландського музею, які несподівано «спливли» на території України. Та найбільш показово те, що всі ці факти активно підігріваються в інформаційному просторі Нідерландів, в основному з подачі правих і ультраправих сил, яких в Європі спонсорує наш колишній старший брат. Відверта антиукраїнська пропаганда у європейській країні, від якої тепер залежить майбутнє асоціації Україна-ЄС, ще раз переконує, наскільки далеко простягає руки Кремль.

Для розкручування євроскептичних і антиукраїнських настроїв у Нідерландах наразі склалися дуже сприятливі обставини, пов’язані із загрозою ісламського екстремізму, міграційної проблеми та повільного економічного зростання єврозони, яке гальмує розвиток окремих країн-членів ЄС. Тож не дивно, що ініціатива провести референдум набрала потрібні 300 тис. підписів у рекордно стислі терміни. До того ж опитування громадської думки в Голландії показують, що якби парламентські вибори в країні відбулися сьогодні, то перемогу на них здобула б популістська Партія Свободи Ґеерта Вільдерса, яка виступає проти ЄС. Відтак за нинішньої кон’юнктури суспільних настроїв в Амстердамі результати голосування на референдумі навряд чи будуть на користь України.

У вітчизняному МЗС запевняють, що дипломатичний корпус веде інтенсивну роботу з громадськістю і політичним керівництвом Нідерландів для того, аби референдум не мав для нас негативних наслідків. Однак ця робота має виконуватися не лише української стороною. Більшість політиків ЄС в унісон заявляють, що голландський референдум може спричинити континентальну кризу і поставить під сумнів існування Євросоюзу. Відповідно всі, хто зацікавлений в попередженні подібних наслідків, має працювати над подоланням впливу правого популізму і євроскептицизму в Нідерландах.

Насамкінець, варто зазначити, що запланований референдум є дорадчим і не має імперативної сили, тобто навіть якщо громадяни висловляться проти асоціації з Україною, голландський парламент все одно зможе ратифікувати Угоду. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]