Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.05.2024 14:52

Забезпечення позову: перший крок для захисту майна від колекторів, МФО та банків

Забезпечь свій позов правильно.

Сьогодні розглядаємо актуальну тему – як убезпечити свій об'єкт нерухомості, іпотечний об'єкт, інше майно, коли ти дізнався, що суди, виконавче провадження розпочалися чи скоро почнуться. Треба обов'язково зробити певні кроки, щоб зменшити можливий негативні наслідки для боржника. Далі розповідаю, з чого варто розпочати з прикладом свої судової практики з аналогічного питання.  

Ситуація: дізналась клієнтка, що її борг придбали колектори які надалі через державного реєстратора переписали на себе іпотечну квартиру боржника, останній про це не знав. Надалі була пропозиції від колекторів: 

1) залишити квартиру за колекторами або 

2) заплатити її вартість (80%) колекторам, щоб залишити квартиру за боржником. 

Що в такій ситуації робити боржнику?  

Подати до суду заяву про забезпечення позову, таке забезпечення - це тимчасові заходи вжиті судом за заявою боржника, іншої особи, щоб на час судового розгляду основної справи, з майном нічого не зробили. У т.ч. просити суд накласти арешт на майно, або заборонити проводити реєстраційні дії у державному реєстрі нерухомості щодо цього об'єкта. Також можна попросити суд не виселяти мешканців з квартири на час судового розгляду. Суд розгляне ці вимоги протягом 3 робочих днів – у цьому суть забезпечення позову, у т.ч. швидкість розгляду. Важливо, що ухвала про забезпечення набирає чинності негайно та підлягає виконанню всіма особами. 

Як бачиш, відносно нерухомості або звернення на предмет іпотеки, якщо за іпотечним застереженням переписали нерухомість – треба вжити забезпечення позову, щоб надалі це майно не пішло по руках (не було змінено власника).  

Важливо: правильно обґрунтувати перед судом свою заяву про забезпечення, у т.ч. надати докази, і все вийде. Це класична стандартна ситуація. Суди обґрунтуванні заяви задовольняють. Тому потрібен адвокат по даній категорії справ. 

Також давай надам відповіді на деякі питання на цю тему. 

Чи варто відразу подавати забезпечення позову або позов? 

Краще забезпечення подати до подання позову, так можна! Тим самим можна виграти час (біля 2 робочих днів). Якщо позов до суду вже подано або позов уже розглядається судом - тоді також можна подати забезпечення. Головне, слід розуміти, чим швидше ти отримаєш забезпечення - тим краще для твого майна. 

ВІДЕО БОНУС: Защита имущества после торгов сетам военное положение | Арест недвижимости при участие в Cетам 

 Скільки суд розглядає забезпечення позову? 

Передбачено протягом 3 робочих днів з моменту отримання судом відповідної заяви. У моїй справі вийшло якраз 3 робочі дні.  

Що робити, якщо суд відмовить у забезпеченні? 

Суд відмовляє: 

- якщо необґрунтовано заяву;

- не залучено до заяви необхідні документи (докази);

- не сплачено судовий збір за подання такої заяви;

- тощо.  

Тому, у разі отримання від суду відмови у забезпеченні, подивись на підстави такої відмови усуваєш їх і повторно подавай заяву.  

Якщо бачиш, що недоліки усунути не можеш, але з відмовою не згоден – то тобі дорога до апеляційного суду, є 15 днів на подання апеляційної скарги з моменту коли дізнався про відмову у забезпеченні. 

 Що проситиме суд для забезпечення позову?

 Залежить від твоєї ситуації, а саме:

- накласти арешт на майно;

- заборонити проводити реєстраційні дії відносно майна у державному реєстрі нерухомості;

- заборонити виселення мешканців;

- заборонити укладати комунальні договори, розривати діючи щодо спірного майна. 

Це основні вимоги, які просять у забезпеченні. Але список вимог не має обмежень.
 

Які докази слід подати до суду для отримання забезпечення позову?

- докази того, що на момент звернення із заявою до суду або при подальшому розгляді є реальний ризик продажу майна або буде змінено власника, що потягне за собою ускладнення розгляду позову;

- власник на момент звернення до суду вже змінився;

- майно виставлено на продаж;

- і т.п. 

 Потрібно боржнику брати участь у суді для розгляду заяви про забезпечення позову? 

Заява може бути розглянута за участю заявника або без нього. Тому, як правило такі заяви розглядаються без участі боржника (сторін по справі). Тому знову наголошую на тому, що заява повинна бути обґрунтованою, щоб у суду не було питань.   

 Чи варто домовлятися із банком/колекторами на час судового розгляду? 

Потрібно дивитися конкретно щодо ситуації – треба домовлятися чи ні. На моєму каналі є відео – як домовлятися із колекторами. Дивись та шукай відповіді на свої запитання. 

ВІДЕО В ТЕМУ:  Как договориться с банком, коллекторами, МФО во время войны  

Не забувай контролювати свої справи та борги! Діліться своїм досвідом, питаннями у коментарях! Разом ми здатні подолати порушення законодавства з боку банків, МФО, колекторів та виконавчої служби.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]