Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2018 07:53

Попередній план бюджету на 2019. Чого чекати?

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Зведений бюджет склав приблизно 1 трильйон 300 мільярдів гривень. Куди витратять ці кошти?

Вже цієї п’ятниці Кабмін представить Раді проект бюджету-2019. А поки ми маємо попереднє уявлення про те, куди і як уряд планує розподілити кошти наступного року. 

Давайте розбиратись, куди попередньо вирішили розподілити кошти.

Зведений бюджет склав приблизно 1 трильйон 300 мільярдів гривень. Це на 130 мільярдів більше ніж минулого року. А ще – зростання ВВП України більш ніж на 3%, зниження інфляції до понад 7%, а половина від заробленого за наступний рік піде на борги України. Вам як такий розклад? Віриться?

Ну слабенько, чи не так? 

Зважаючи на те, скільки та на що уряд планує витратити, є над чим замислитись. Зокрема перша за витратністю галузь в цьому році – освіта та наука. Я, звісно, все розумію, формування майбутнього, розвиток нових поколінь, просвітництво мислячого населення – це важливий напрямок. А за умов, що в багатьох школах країни діти навчаються за підручниками 2013 року, у яких, м’яко кажучи, інша програма навчання, то, звісно, змінювати та реформувати освітній процес та будувати новий підхід для отримання знань необхідно. Бо вже через кілька років наші діти займуться розвитком країни, і нам важливо, аби це суспільство мало інше відношення, дивилося на все іншим поглядом.

Але в мене є одне питання. Невже освітні та наукові процеси важливіше питань оборони? Судячи з проекту бюджету від Кабміну – так. Бо згідно з документом понад 242 мільярди підуть на освіту, а 200 витратять на сектор безпеки і оборони.

Але на цьому сюрпризи від уряду не закінчуються. На черзі – медична сфера з її 2-ма мільярдами. Це в той час, коли на фінансування культури уряд планує направити 5,5 мільярда, з яких один піде на розвиток кінематографії. Я, звісно, люблю українське кіно, але чи раціонально так розподіляти витрати? Ще 7 мільярдів піде на розвиток агропромисловості, 8 – на дороги.

Чи можна назвати цей документ реалістичним?

Сумніваюсь, бо реально виконати усе заплановане неможливо, а з таким розставленням пріоритетів, навряд ми протягнемо до 2020.

Але про стовідсоткове виконання запланованого, певно, не може йти мови, бо навіть цього року, наприклад, кошти виділені на агропромисловість, були виплачені та реалізовані лише на 10% від запланованого. І це не тому, що вкладати чи витрачати нема куди, а тому, що ми маємо доволі серйозні проблеми з надходженнями, бо кількість схем та кількість грошей, які не дійшли до бюджету стають все більше і більше. І це доволі серйозна статистика. Тому чекати на виконання запланованого не варто, і не забувайте, що те, що ми бачимо сьогодні - це лише попередній  план.

Що ж з реального пропонують у проекті бюджету на 2019 рік?

Говорити про стовідсоткову гарантію виконання зараз не можна, але скоріш за все з 1 січня 2019 року мінімальна зарплата буде 4 173 гривень, а прожитковий мінімум складе 1 853 гривень і підвищяться пенсійні виплати.

Що ж, бачити, куди саме і як розподіляться кошти, будемо вже в п’ятницю, бо це тільки чернетка бюджету. А ви що думаєте з цього приводу?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]