Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2021 11:56

За крок до ефективного антидопінгу

Народний депутат України, голова парламентського підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності

Україна отримає сертифіковану WADA лабораторію для аналізу допінг-проб

Професійний спорт – чесна гра, де повинен перемагати сильніший. Саме таким принципом керується Всесвітня антидопінгова агенція (WADA), формуючи свої стандарти. Україна, як одна з потужних спортивних держав світу, мусить їм відповідати.

В 2006 році ми ратифікували Міжнародну конвенцію про боротьбі з допінгом у спорті. Тобто погодились докладати максимум зусиль на національному та міжнародному рівнях для викорінення допінгу. В тому числі вживати заходи у сфері законодавства, нормативного регулювання, політики й адміністративної практики.

В додатках до Конвенції міститься Всесвітній антидопінговий кодекс, а також стандарт для лабораторій та Міжнародний стандарт для тестування. Якщо ми хочемо, аби результати наших антидопінгових тестів визнавала WADA, треба їх виконувати.

На жаль, лабораторія Національного антидопінгового центру України (НАДЦУ) не має відповідної акредитації WADA. Частково тому, що не забезпечений достатній ступінь її незалежності. Це необхідна умова, аби ніхто не зміг впливати на результати тестувань. Приклад Росії яскраво демонструє, до чого це може призвести.

 Станом на сьогодні відібрані допінг-проби спортсменів доводиться перевозити на аналіз до сертифікованих європейських лабораторій в інших країнах. Логістично найзручніше це робити в Польщі.

Проте, для України таке становище невигідне з трьох причин. По-перше, держава витрачає шалені гроші на оплату послуг закордонної лабораторії і транспортування. По-друге, ми не розвиваємо власні потенційні лабораторні потужності, не створюємо робочі місця. По-третє, через коронавірусні обмеження регулярне перевезення проб до інших країн  стало більш проблематичним.

Розмови про власну сертифіковану WADA лабораторію йдуть давно. Але за минулої влади для цього не зробили нічого. Здавалося, що комусь було вигідно блокувати зміни.

В 2019 році тодішнє профільне міністерство вперше на високому рівні поставило питання про необхідність запуску роботи сертифікованої лабораторії. Проголошені амбітні цілі – за кілька років оновити її парк аналітичного обладнання, збільшити кількість персоналу й до 2023 року отримати акредитацію WADA.

На початку поточного року Уряд подав до парламенту законопроект 5099 «Про антидопінгову діяльність у спорті». В його прикінцевих положеннях містяться норми щодо роботи  Національної лабораторії антидопінгового контролю. Її функціонування повинно фінансуватися з держбюджету, а нагляд має здійснювати новостворена Наглядова рада. Саме вона рекомендуватиме кандидатуру на посаду директора лабораторії. До складу ради, крім фахівців з медицини, фізіології та хімії, буде входити і делегований представник парламентського Комітету з питань молоді та спорту.

Одночасно Комітет у повному складі зареєстрував законопроект 5640, який деталізує процес роботи лабораторії та формування її керівництва. Зокрема, директором лабораторії заборонено бути діючому спортсмену, судимій особі, посадовцю будь-якої спортивної федерації.

Законопроект №5099 готувався до другого читання,   а №5640 – до першого, коли WADA висунула щодо них низку застережень. В часі це співпало з гучними заявами організації про порушення з боку Національного антидопінгового центру України. НАДЦУ, нібито, попередньо повідомляв спортсменів про прибуття до них допінг-офіцерів для взяття проб. До честі профільного міністерства, була миттєва реакція й керівництво Центру пішло у відставку.

Паралельно дехто зі спортивних високопосадовців минулої влади почав активно розганяти «зраду». Мовляв, можна вже поставити хрест на участі українських спортсменів у всіх міжнародних змаганнях включно з Олімпіадою. Це, до речі, вже заперечив президент WADA Вітольд Банька, який наголосив, що Україні запропонують коригувальні заходи. В чому вони полягатимуть поки невідомо.

8 листопада народні депутати Комітету молоді і спорту провели нараду з представниками Всесвітньої антидопінгової агенції. Нам вдалося погодити зауваження, які організація хоче внести до двох антидопінгових законопроектів. В тому числі вони стосуються й функціонування сертифікованої лабораторії. Так, підкреслюється її операційна та адміністративна незалежність, а членом Наглядової ради не може бути особа, яка рішенням Дисциплінарної антидопінгової комісії або Апеляційної антидопінгової комісії визнана порушником антидопінгових правил.  Вже на найближчому засіданні Комітету ми розглянемо поправки до законопроекту 5099 й ухвалимо консолідоване рішення.

Сподіваюся, спільно з однодумцями зможемо подолати опір тих сил, що не зацікавлені, аби Україна підвищила свій спортивний статус та отримала власну лабораторію для аналізу допінг-проб. Спротив з їхнього боку триватиме. Але сьогодні є політична воля Уряду та парламенту для того, щоб довгоочікувані позитивні зміни у сфері антидопінгу стали реальністю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]