Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.01.2020 16:32

ТОП 10 податкових змін в 2020 році

Керуючий партнер, керівник практики земельного права та нерухомості Юридичної компанії "ОЛСТЕН ПАРТНЕРС"

16 січня 2020 року було прийнято законопроект №1210, яким внесено суттєві зміни до ПКУ. Пропонуємо до огляду найсуттєвіші та найважливіші зміни, які стосуються бізнесу.

16 січня 2020 року було прийнято законопроект №1210, яким внесено суттєві зміни до Податкового кодексу України.  Допоки достовірно  невідомо, яка кінцева редакція буде у цього закону, але вже зараз можна готуватися  до нововведень.

Пропонуємо до огляду найсуттєвіші та найважливіші зміни, які стосуються бізнесу.

1. Притягнення до відповідальності платника податків за умови його вини. Раніше про це не було і мови, наразі перш ніж винести ППР, податкова в акті перевірки має з’ясувати ступінь вини та врахувати її при застосуванні штрафів, стягненні недоїмки тощо. Окрім цього запроваджено перелік обставин, що звільняють від відповідальності або пом’якшують її.

2. Встановлено механізм відповідальності держави за незаконні дії податкових органів  та винесення  податківцями незаконних ППР. Враховуючи  переважний процент скасованих ППР в суді в порівняні з винесеними, тепер податківці перш ніж направити вам податкову вимогу будуть думати.

3. Збільшено  строк, протягом якого контролюючий орган може провести податкову перевірку та нарахувати податкові зобов'язання з ПДФО та військового збору із заробітної плати та інших виплат, пов'язаних з трудовими відносинами. Наразі цей строк стяновить  3 роки,  після  ж набрання чинності змін він буде становити 7 років. Нагадаю, що по ЄСВ строку позовної давності не має, тобто перевірити можуть і за 10 років. Відтепер збільшено срок перевірки і на військовий збір та ПДФО.

4. Змінено порядок реєстрації платником ПДВ. Змінено строк  для подачі заяви про добровільну реєстрацію  платником ПДВ.  Відтепер така заява має бути подана не пізніше ніж за 10 календарних днів (тобто до 20 числа) до початку того місяця, в якому планується стати платником ПДВ. Окрім того, сама реєстраційна заява більше не подаватиметься в простій письмовій формі, а виключно в електронній формі.

5. Посилено відповідальність за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК,які складені за операціями з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ або оподатковуються за ставкою у розмірі 0 відсотків. Так, до 2020 року це питання було спірне навіть на рівні судової практики, зараз чітко врегульовано.

6. ЦІкаві зміни щодо відповідальності за правопорушення вчинено внаслідок технічного збою у роботі електронного кабінету. Платник звільнятиметься від відповідальності, якщо правопорушення було вчинено внаслідок методологічної помилки або технічного збою у роботі електронного кабінету, але тільки  з 2021 року.

7. Збільшено ліміти для платників єдиного податку:Перша група ФОП збільшено до 1 млн грн, для другої групи ФОП збільшено до 5 млн, для платників єдиного податку третьої групи збільшено до 7 млн грн. 

8. Термін оскарження  рішення контролюючого органу до органу вищого рівня змінено на  10 робочих (наразі - 10 календарних) днів. Приємні зміни, які нададуть можливість ретельніше готуватися до оскарження, а в деяких випадках, взагалі право на оскарження.

9. Уточнено поняття представництва нерезидента юридичної особи, визначено ознаки постійного представництва. Давнішня боротьба податкової  з непостійними представництвами, які відкриті для некомерційної діяльності, отримала підтримку на рівні закону. На мою думку, некомерційним іноземним  представництвам треба негайно переглянути  механізми свої роботи та бути готовими до нових податкових перевірок.

10. Запроваджена можливість оскаржити рішення податкових органів до Апеляційної ради з питань розгляду скарг  при Міністерстві фінансів Українив разі якщо сума оскарження становить більше ніж 1000 прожиткових мінімумів (на сьогодні це від 2 027 000 грн). До речі, до складу Апеляційної ради входить 5 членів, один з яких це представник бізнес-омбудсмена, що  є дуже позитивним моментом і дає надію на об’єктивний та неупереджений розгляд. Як відомо, за участю бізнес-омбудсмена було вирішенобагато податкових проблем платників податків.

Звичайно, це не всі нововведення, і одразу все проаналізувати складно, але сподіваюсь що цей матеріал став основою, або ж поштовхом щоб переглянути  податкові питання свого бізнесу та бути готовим  до змін.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи