Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2016 11:14

Прокрустове ложе оздоровлення

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

У часи Стародавньої Греції був такий собі злодій на ім’я Прокруст. Він заманював подорожуючих до свого дому, клав їх на ліжко, прив’язкував та підганяв подорожуючого під стандарт свого ліжка. Тобто, тому, хто був трохи довшим, він відрубав виступаючі части

На недавній пресконференції Петро Порошенко на питання журналіста, чому ж все таки Приватбанк націоналізовують, а не застосовують стандартну процедуру «оздоровлення», зазначив, що не можна для найбільшого банку України застосовувати «Прокрустове ложе оздоровлення».

Я не знаю, чи то спічрайтер в нашого Президента виявився з почуттям гумору, чи то Президент нарешті вирішив чесно сказати, в чому ж полягає зміст державної політики в банківській сфері. Але слід віддати належне, порівняння було підібране ідеально. Нарешті Президент чесно сказав, що сенсом всього, що робить Валерія Гонтарєва, є не допомога «подорожуючим» (у нашому випадку банкам), а протиприродній підгін під існуюче бачення ідеального світу. А єдиним наслідком такого підгону є лише повільна та не дуже приємна смерть того, до кого прийшло «оздоровлення».

Націоналізація «Приватбанку» є лише наслідком прокрустового оздоровлення банківської системи за останні два роки. І єдиним наслідком цього оздоровлення стали смерті десятків банків та розвиток банків, які афільовані зі структурами безпосередньо Гонтарєвої та Порошенко. НБУ провів ідеальну зачистку ринку, вкладаючи банки у прокрустове ложе життя по-новому і вбиваючи довіру населення до банківського сектору, яка відновиться не скоро. Є, звичайно, і позитивні моменти. Коли на ринку вакуум, то в нього, зазвичай, намагаються увійти нові гравці, у нашому випадку це мають стати банки з іноземним капіталом. От тільки є одна проблема. Черги з іноземних банкірів на вулиці Інститутській, де знаходиться Центральний офіс НБУ, чомусь ніхто не спостерігає. Без розвинутого банківського сектору не буває кредитування в реальний сектор економіки, а без реального сектору не буває здорової економіки. І відповідно, попри всі запевнювання урядовців, наступний рік не стане роком відбудови України.

Хоча, знаєте, Україні дуже повезло, що Валерія Гонтарєва очолює НБУ. Врешті, поки вона добиває банки, у інших галузей економіки є шанс вижити.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]