Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.02.2021 13:20

Моніторинг фінансового законодавства (5 – 11 лютого)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект щодо оподаткування виграшів

На розгляд Верховної Ради України 8 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування виграшів» (№ 5042).

Мета: встановлення граничного розміру виграшів в азартних іграх, що не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Законопроектом № 5042 передбачено звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором виграшів в азартні ігри, розмір яких не перевищує 50 тисяч гривень.

 

Законопроект щодо особливостей оподаткування деяких доходів

На розгляд Верховної Ради України 8 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування деяких доходів» (№ 5043).

Мета: створення умов для детінізації ігорного бізнесу в Україні.

Основні положення законопроекту № 5043:

- Для професійних гравців у покер передбачені окремі правила оподаткування виграшів в іграх у покер:

  • оподаткуванню підлягає різниця між доходами від виграшів та витратами на такі ігри;
  • виграші оподатковуються податковим агентом під час виплати;
  • за результатами року професійний гравець у покер може подати декларацію та отримати перерахунок податку на доходи фізичних осіб з урахуванням усіх виграшів у покер та усіх витрат на ігри у покер за рік;
  • Критерії віднесення гравців до професійних затверджується Міністерством молоді та спорту України, Міністерство молоді та спорту України веде Реєстр професійних гравців у покер. Вносити гравців у цей реєстр може Міністерство молоді та спорту України або національна спортивна федерація, яка відповідає за розвиток спортивного покеру в Україні;

- Визначається, що оподаткуванням податком на доходи фізичних осіб підлягають виграші від азартних ігор, розмір яких перевищує 50 тис. гривень;

- передбачені зміни оподаткування доходів від діяльності з організації азартних ігор в залах гральних автоматів, а саме встановлення ставки 18 відсотків від доходу, зменшеного на суму виплачених виплат гравцю, та діяльності із випуску та проведення лотерей -  30 відсотків від доходу;

- Прибирається колізія щодо призначення членів Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (залишається призначення за конкурсом для вищого корпусу державної служби);

- Відтерміновується  до 1 січня 2022 року застосування норм щодо сертифікації грального обладнання.

 

Законопроект щодо порядку здійснення видатків державних коштів

На розгляд Верховної Ради України 8 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 382 Кодексу адміністративного судочинства України» (№ 5044).

Мета: узгодження механізму виконання рішень національних судів потребує узгодження із Бюджетним кодексом України щодо порядку здійснення видатків державних коштів.

Законопроектом № 5044 пропонується внести зміну до статті 382 Кодексу адміністративного судочинства України, передбачивши у разі, якщо у звіті про невиконання рішення, пов’язаного із виплатою грошових коштів державним органом, який здійснив їх нарахування, причиною такого невиконання вбачається підтверджений факт відсутності бюджетного фінансування, суддя своєю ухвалою встановлює новий строк подання звіту.

 

Законопроект щодо оподаткування окремих видів доходів

На розгляд Верховної Ради України 8 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування окремих видів доходів» (№ 5046).

Мета: легалізація діяльності фізичних осіб, які надають послуги іншим особам особисто без використання праці найманих працівників та отримують за вказані послуги готівкові кошти та створення сприятливих умов для сплати податків вказаними особами.

Законопроектом № 5046 пропонується внести зміни до Податкового кодексу України:

- визначити особливості  нарахування (виплати) та оподаткування доходів самозайнятих фізичних осіб, які отримують разовий або постійний дохід, що не перевищує 100 мінімальних заробітних плат за рік, не мають найманих працівників та займаються не забороненими видами діяльності, такі як репетитори, няні, виготовлювачі власної продукції (наприклад, кондитери вдома), дизайнери тощо;

- передбачена взаємодія платника податків з податковим органом через Портал Дія або електронний кабінет платника податків. Сплата податку буде здійснюватися на підставі повідомлення, отриманого від податкового органу в Портал Дія або електронний кабінет платника податків.

 

Законопроект щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності

На розгляд Верховної Ради України 9 лютого 2021 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності» (№ 5054).

Мета: визначення на законодавчому рівні поняття трудових відносин та ознак їх наявності.

Зокрема, законопроектом № 5054 передбачено, що трудові відносини — це відносини між працівником і роботодавцем, що передбачають виконання за дорученням, під керівництвом і контролем роботодавця особисто працівником за винагороду визначеної роботодавцем роботи.

Сторонами трудових відносин є працівник і роботодавець.

Правонаступництвом у трудових відносинах вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника підприємства, установи, організації, реорганізації підприємства, установи, організації (злиття, приєднання, поділу, перетворення, виділу). 

Правонаступництвом у трудових відносинах між працівниками та фізичною особою, яка використовує найману працю, вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника майна чи його частин.

У разі правонаступництва трудові відносини працівників продовжуються з правонаступником.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]