Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2018 21:31

Юридична фікція або ТОВ "Рога та Копита"

Хоча ТОВки володіють майном, сплачують податки, мають правоздатність укладати угоди, усі товариства це лише витвір нашої уяви або ж юридична фікція або ж просто мем.

По-перше. Вікіпедія: «Юридична фікція (юридична абстракція)  — прийом  юридичної техніки, який для цілей правового регулювання визнає існуючими ті юридичні факти, що відсутні в реальному житті, і навпаки.»

По-друге. Цивільний кодекс України: « Стаття 140.   Поняття товариства з обмеженою відповідальністю

1. Товариством з обмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом.

2. Учасники товариства з обмеженою відповідальністю не відповідають за його зобов'язаннями і несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах вартості своїх вкладів. » 

 А тепер будемо розбиратися….  

Уявіть що ТОВ «Рога та Копита»  виробляє автомобілі марки «Шмурзік» та  має у своєму складі заводи, активи, і сотні співробітників та менеджерів. І ось раптом всі автомобілі забракували, зняли з виробництва та продали на металобрухт. Чи зникне компанія? Ні! А якщо впаде метеорит та зітре з лиця землі усі заводи та активи, компанія втратить усю свою вартість а усі три засновника застреляться. Чи 100% зникне в такому випадку ТОВ «Рога та Копита»? Також ні! Бо, навіть в такому випадку спадкоємці засновників зможуть, успадкувавши саму лише назву, вкласти в компанію гроші і відродити колись потужне виробництво автомобілів «Шмурзік».

Але, якщо суддя постановить скасування ТОВ «Рога та Копита» її заводи стоятимуть не ушкодженими але самої компанії вже не існуватиме. Коротше кажучи ТОВ «Рога та Копита» не має потреби у зв’язку з фізичним світом. А чи є вона насправді?

  Протягом тисяч років Homo sapiens жили без будь-яких товариств а ось володіти майном могли лише люди з плоті та крові. Якби у середньовіччі ви мали б якусь майстерню з ремонту карет а зроблена вами карета зламалась, усі претензії виставлялись би вам особисто. Ви також повністю понесли б відповідальність у тому випадку коли надумались би позичати гроші для відкриття майстерні. А що таке відповідальність у ті часи за неповернуті гроші? Продаж  усього належного майна, продаж дітей у рабство, продаж дружини у рабство. Як приклад наведу почуту мною кавказьку коломийку: «На базаре №2, там живёт моя жена. Передайте ей привет, что в кармане денег нет.». І навіть тоді при нестачі грошей вас самого могли зробити рабом. Зрозуміло позичати гроші щоб розпочати власну справу охочих було не багато. Що можна було вдіяти? Вигадати юридично незалежні компанії, які б могли позичати мільйони, потім збанкрутувати, а їхні засновники у кінцевому результаті не були б винні кредиторам ні копійки. Ось чому система права почала ставитись до товариств як до юридичних осіб, неначе вони є людськими істотами з плоті та крові. У США до речі товариства з обмеженою відповідальністю називають технічним терміном «корпорація», хоча цей термін походить від латинського слова corpus , що означає «тіло», а якраз саме тіла ці корпорації і не мають. Ну хіба ж  це не іронічно?

Хоча ТОВки володіють майном, сплачують податки, мають правоздатність укладати угоди, усі товариства це лише витвір нашої уяви або ж юридична фікція або ж просто мем (Див. : «Ви часом не бажаєте  поговорити про ген нашого мему? http:// blog. liga. net/ user/ mterekhov/ article/29186. aspx а також In God we trust or Trump або ж гроші правда чи вигадка?http://blog.liga.net/user/mterekhov/article/29221.aspx).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]