Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2019 22:21

Освітні виклики для майбутнього президента. Ч.5 Висновки і рекомендації

Експерт напрямку "Освіта" "Українського інституту майбутнього"

У попередніх частинах були проаналізовані виклики у сфері освіти. Якими мають бути управлінські висновки?

Варто почати із нових сенсів і, одночасно, нової прагматики освітньої політики. Орієнтиром може бути візійний документ “Education 2030”, запропонований наприкінці 2018 р Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), яка на сьогодні є найавторитетнішою міжнародною структурою в освітній царині. Експерти з майже двою десятків країн, які брали участь у його розробці наполягають на принципі гнучкого підходу до здійснення управління. Наприклад при складанні навчальних програм (курікулуму)  «варто перейти від задалегідь визначеного і статичного» до адаптивного і динамічного». Отже, політика здійснюється на основі «довгої» візії і коротких ітераційних зусиль, в якиих суттєву роль відіграє коригувальний зворотний зв’язок.

Вчителям варто дати дуже чіткий сигнал, що їхня потреба у визнанні, гідності, тощо, визнана, артикульована і найгоовніше – зроблено кроки до її задоволення. Адже вряд чи яка людина у 21 ст. добровільно відмовиться від права впливати на умови праці і погодиться бути гвинтиком бкзсенсової бюрокоатичної машини.

Вчителям та учням необхідно дати можливість змінювати та адаптувати програму у відповідності із новими запитами суспільства та індивідуальними потребами учасників навчального процесу. Замість посилення органів контролю зробити наголос на розвиток «засобів навігації» в освітньому ландшафті  для тих хто навчається і навчає Такий підхід є найадекватнішим з можливих в умовах комплексної складності і турбулентності, які переживає як Україна, та і весь світ.

Гнучкий підхід також передбачає, що кожен учасник освітнього процесу отримує можливість рухатися у тому темпі змін, який є  для нього прийнятними. На практиці, це, зокрема, може означати, що тим педагогам і навчальним закладам, які пропонують власні інноваційні підходи до навчання дається можливість їх втілювати (за умови, що у них є для цього аргументація і вони беруть на себе відповідальність); тим, хто не встигає перелаштуватися дається перехідний період для адаптації. Однак   більша частина субвенції на новий освітній простір має йти туди, де готовність і мотивація до змін більша і проявлена базова спроможність ефективно розпорядитися ресурсами.

Частина ресурсів та управлінської уваги спрямовується на формування та розвиток спроможності інститутів самоврядування і взаємного наставництва у фаховому педагогічному середовищі; а також формування когорти фахових менеджерів навчальних закладів.

Підтримати партнерства і спільні проекти МОН, навчальних закладів, вчительських асоціацій із громадським організаціями, територіальними громадами, приватними організаціями. 

Актуалізувати один із ключових принципів Нової української школи за яким у центрі навчального процесу учень, а не програма реалізується на практиці і доповнюється принципом inquired based learning. Це означає, що запит учнів стає відіграє суттєву роль у тому чого їх навчатимуть. Для виявлення і уточнення розвиваються практики діалогу педагогів і учнів, та виділяється окремий час у розкладі.

Переглянути принцип оцінювання і приводиться у відповідність із принципом компетентнісного навчання. Тестується та запроваджується оцінювання на онові індивідуального освітнього профайлу.

Розробити та здійснити комплекс заходів із підтримки психологічного здоров’я учасників освітнього процесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]