Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2014 12:27

Тортур у в'язницях більше не буде!

Адвокат, правозахисник

Ще в квітні цього року з'явилася новина про те, що Мін'юст створив Спеціальну комісію з нагляду за додержанням прав людини в місцях позбавлення волі.

Читать на русском

Ще в квітні цього року з'явилася новина про те, що Мін'юст створив Спеціальну комісію з нагляду за додержанням прав людини в місцях позбавлення волі.

«Фактично ми вперше даємо можливість правозахисним організаціям отримати безпосередній контакт із затриманими для того, щоб фіксувати факти нелюдського поводження з боку відповідних адміністрацій в’язниць. Тому створення Спеціальної комісії – це перший крок з реформування пенітенціарної системи», - зазначив Павло Петренко.

Як і Генеральний прокурор, який зараз намагається заборонити заборонене, а саме проведення обшуків в масках, Міністр юстиції «вперше» дав доступ до затриманих правозахисним організаціям.

Нагадаю, що ще в жовтні 2012 року в Україні були прийнятий закон, яким створено Національний превентивний механізм по моделі «Омбудсмен плюс». Відповідно до прийнятого закону, громадські організації за дорученням Уповноваженого з прав людини отримали право без попереднього повідомлення і дозволу відвідувати місця несвободи в Україні: СІЗО, колонії і в'язниці, медичні, соціальні та навчальні заклади закритого типу. Пам'ятаю це абсолютно точно, тому що брала участь в розробці законопроекту.

Але повернемося до новоствореної Мін'юстом Спеціальної комісії, які ж результати її діяльності за 5 місяців роботи? В інтернеті не вдалося знайти жодних нагадувань про її діяльність за винятком одного. Звітуючи про 100 днів роботи на посаді міністра юстиції Павло Петренко розмістив у своєму блозі на ЛБ статтю, в якій зазначено:

«При Міністерстві юстиції діє Спеціальна Комісія, яка проводитиме моніторинг умов перебування у СІЗО та установах виконання покарань.Усі виявлені факти жорстокого поводження із засудженими, корупції, порушення громадянських прав будуть оприлюднюватися та передаватися у слідчі органи.»

І там же міністр написав щодо перших (і схоже єдиних) результатів діяльності Спеціальної комісії: в установах виконання покарань і СІЗО в Дніпропетровській області встановлено факт закупівлі продуктів харчування за завищеними цінами.

Схоже це всі вражаючі результати діяльності, інших згадок немає. Поздоровляю, тортури і нелюдське поводження у в'язницях переможені ...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]